Πολιτική

Πιέσεις για ελάφρυνση χρέους και υλοποίηση του μνημονίου


Ολοι πλην Γερμανών υπέρ των άμεσων μέτρων ελάφρυνσης. Μόνιμη επωδός η τήρηση των δεσμεύσεων. "Καμπανάκι" από ΔΝΤ για συντάξεις

Ούτε βήμα μπρος ούτε βήμα πίσω για το ελληνικό χρέος, με τη διάσταση απόψεων και επιδιώξεων μεταξύ των πιστωτών να αποτυπώνεται ακόμη μια φορά στις συζητήσεις που γίνονται στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Το θετικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι όλοι - πλην Γερμανών - συμφωνούν πως πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους, ώστε αφ' ενός να καταστεί βιώσιμο και αφ' ετέρου να αλλάξει το κλίμα στις αγορές για την Ελλάδα. Παράλληλα όμως από όλες τις πλευρές επαναλαμβάνεται εν είδει μόνιμης επωδού ότι προϋπόθεση αποτελεί η απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Το ΔΝΤ επανέρχεται μάλιστα στις γνωστές απόψεις-απαιτήσεις του για περικοπές συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου και κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ενώ Ευρωπαίοι και Αμερικανοί μιλούν για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και περισσότερες "μεταρρυθμίσεις ουσίας".

Το ΔΝΤ εντείνει τις πιέσεις, εκτιμώντας ότι εάν οι Ευρωπαίοι δεν αναγκασθούν τώρα να λάβουν αποφάσεις για το χρέος, δεν θα το πράξουν ούτε το 2018, όταν θα απαιτούνται ακόμη πιο τολμηρά  μέτρα, καθώς μέχρι τότε το ελληνικό πρόβλημα θα έχει επιδεινωθεί.

Οι επαφές Τσακαλώτου- Χουλιαράκη

Κι ενώ διαμορφώνεται σκηνικό πολυεπίπεδης αντιπαράθεσης Βερολίνου - ΔΝΤ στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτου μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη,συνεχίζει τις επαφές του με κυρίαρχο θέμα τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Σήμερα θα συναντηθεί με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και  με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

Η συνάντηση της επικεφαλής του Ταμείου με τον Ελληνα υπουργό αναμένεται νωρίς το απόγευμα και αφού έχει προηγηθεί συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των υπουργών Οικονομικών. 

Χθες ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και όπως έγινε γνωστό από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάσθηκε η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της.

Ο κ. Λιου τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Ευρώπη πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της να θέσει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία, μέσω ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα πρέπει να υποστηρίζεται από αξιόπιστη ανάπτυξη και δημοσιονομικές προσαρμογές που είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Ο Ευ. Τσακαλώτος είχε επίσης συναντήσεις και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Οι απόψεις του ΔΝΤ

Την πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ επανέλαβε ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου Πολ Τόμσεν. Ωστόσο, τόνισε πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αθήνα θέλουν να θέσουν πιο φιλόδοξους στόχους μέσω μεταρρυθμίσεων, τότε το Ταμείο θα μπορούσε να το εξετάσει.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Ετήσιας Διάσκεψης του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος του Ταμείου επισήμανε πως στην Ελλάδα πρέπει να υλοποιηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, οι οποίες ακόμα δεν έχουν γίνει, ενώ έκανε λόγο για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών φορέων και τα προβλήματα στο φορολογικό σύστημα.

Σαν παράδειγμα ανέφερε πως κάποιοι φορολογικοί νόμοι εξαιρούν ακόμα και το 60% του συνολικού πληθυσμού.

Επίσης, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ επισήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται μέσω μεταρρυθμίσεων να κτίσει ένα πιο μοντέρνο κράτος, με καλύτερο σύστημα προστασίας για τους αδύναμους.

Σχετικά με το χρέος, επανέλαβε ότι δεν είναι βιώσιμο, γεγονός που εμποδίζει το ΔΝΤ να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα. Ερωτηθείς αν απηύθηνε επιστολή προς την κ.Λαγκάρντ ζητώντας την πλήρη αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε ότι η επικοινωνία των στελεχών του Ταμείου δεν γίνεται με επιστολές.

Τι λένε οι Γερμανοί

Στις διαφωνίες της Γερμανίας με το ΔΝΤ, με αφορμή τη συζήτηση στο φθινοπωρινό ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, αναφέρεται δημοσίευμα της Süddeutsche Ζeitung στις οικονομικές της σελίδες. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει τις προτροπές του ΔΝΤ προς τη Γερμανία ώστε αυτή να προχωρήσει σε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.

«Η Γερμανία, σύμφωνα με το ΔΝΤ, προχωρώντας σε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα δεν θα εξυπηρετούσε μόνο τον εαυτό της κατασκευάζοντας δρόμους, παιδικούς σταθμούς και ψηφιακά δίκτυα. Παράλληλα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα τεράστια εμπορικά πλεονάσματα που διαθέτει και να ωφελήσει ολόκληρο τον κόσμο…Δεν είναι όμως μόνο το θέμα των εμπορικών πλεονασμάτων στο οποίο διαφωνούν η Γερμανία και το ΔΝΤ. Και στο θέμα της Ελλάδας συγκρούονται δυο τελείως διαφορετικές απόψεις. Το ΔΝΤ ζητά μια σαφή μείωση του τεράστιου χρέους που πιέζει την Αθήνα. Η Γερμανία όμως αρνείται.»

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «..H διαφωνία για το θέμα της Ελλάδας ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Γερμανία ξέσπασε και πάλι. Η Λαγκάρντ ζητά εκτός από μεταρρυθμίσεις και μια περικοπή του χρέους. Ο Σόιμπλε αντίθετα υποστηρίζει πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος διότι δεν χρειάζεται σχεδόν να πληρώσει καθόλου τόκους και έχει καλύτερους όρους ανακεφαλοποίησης από ότι η Γερμανία. Πιστεύει πως με τη συζήτηση για το χρέος, ο λαός αποπροσανατολίζεται από τα πραγματικά προβλήματα που είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει ένα μοντέλο ανάπτυξης.»

Το κερασάκι της δόσης

Ωστόσο, ορατή είναι πλέον η επίτευξη τελικής συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο για την εκταμίευση της δόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε πως το πρωί της Δευτέρας θα συγκληθεί τελικά η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EuroWorking Group) με σκοπό να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση. 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις