Πολιτική

ΠΓΔΜ: Με διαδικασίες-εξπρές η κύρωση της συμφωνίας


Ξεπερνώντας τις αντιδράσεις της δεξιάς αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κατορθώνει να επισπεύσει τις διαδικασίες για την επικύρωση της ιστορικής συμφωνίας με την Ελλάδα. Ωστόσο, έχει να αντιμετωπίσει ακόμη σειρά εμποδίων ώσπου να αποσπάσει την έγκριση της Βουλής και του εκλογικού σώματος για να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος και να θέσει σε ισχύ τη συμφωνία.

Σήμερα, σε μια σύντομη συνεδρίαση, η Βουλή αποφάσισε με ψήφους 69 έναντι 40 - σε σύνολο 120 βουλευτών- να παραπεμφθεί στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων η συμφωνία που υπεγράφη την Κυριακή από τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στο χωριό Ψαράδες της Μ. Πρέσπας.

Οι βουλευτές της εθνικιστικής δεξιάς αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) απουσίαζαν από την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας «εκβιασμό».

Την ίδια ώρα έξω από το Κοινοβούλιο εκατοντάδες διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό Ζάεφ «προδότη».

Η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναμένεται να επικυρώσει το κείμενο εντός της ημέρας και θα το παραπέμψει στη Νομοθετική Επιτροπή, η οποία και θα το αναπέμψει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου προς επικύρωση.

Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα γίνει απόψε ή αύριο. Για την επικύρωση της συμφωνίας απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας συνοδεύεται με «ευρωπαϊκό σημαιάκι» - διακριτικό σύμβολο των νομοσχεδίων που αφορούν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αυτό επιτρέπει στον πρόεδρο της Βουλής να το παραπέμψει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων, στην οποία προεδρεύει ο βουλευτής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αρταν Γκρούμπι, και όχι στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων, όπου προεδρεύει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, στέλεχος του εθνικιστικού VMRO-DPMNE.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας, το νομοσχέδιο θα αποσταλεί στον πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει.

Αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο, η συμφωνία επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, όπου πρέπει να υπερψηφισθεί από την πλειοψηφία (61 βουλευτές σε σύνολο 120). Εν τοιαύτη περιπτώσει, θα αποσταλεί πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα θα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

 Εν συνεχεία θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα, η ημερομηνία διεξαγωγής του οποίου δεν έχει καθορισθεί.

Θα ακολουθήσει συνταγματική αναθεώρηση, που θα πρέπει εκ νέου να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Τα Σκόπια σε αντάλλαγμα ελπίζουν να εξασφαλίσουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στο τέλος του Ιουνίου και μία πρόσκληση για ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία.

Διαβαστε επισης