MEDSin

Πέτρος Μαμαλάκης: Μοχλός ανάπτυξης ο Τουρισμός Υγείας για την Ελλάδα


 Τη σημασία του Ιατρικού Τουρισμού για την Ελλάδα ανέλυσε ο Πέτρος Μαμαλάκης, Δ/νων Σύμβουλος Health Tourism Greece, στο πλαίσιο του Conferinta de Tourism Medical din Romania που διεξήχθη 3-5 Νοεμβρίου στο Βουκουρέστι.

Στο συνέδριο καλεσμένοι από την Ελλάδα είναι οι: Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ιατρικού Τουρισμού,  Κωνσταντίνος Πάντος πρόεδρος της κλινικής GENESIS, Νικόλαος Κουβελάς πρόεδρος της Eurodentica, Δημήτρης Τζιάλας, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Τουρισμού, Άδωνις Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ.α.

Ο κ. Μαμαλάκης τόνισε ότι η έρευνα της McKinsey (Μακίνζι), που διεξήχθη το 2011, τοποθετεί τον Τουρισμό Υγείας μεταξύ των 8 αναπτυξιακών μοχλών της ελληνικής οικονομίας για την επερχόμενη δεκαετία, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την άποψη σημαντικών δυνάμεων της ιδιωτικής υγείας και του κλάδου του τουρισμού που επιχειρούν με μικρά αλλά ουσιαστικά βήματα να τοποθετήσουν την Ελλάδα στο χάρτη της νέας αυτής αγοράς.

Γιατί όμως η Ελλάδα; Στο ερώτημα αυτό απάντησε λέγοντας ότι η χώρα μας έχει μακρά παράδοση στην Ιατρική που ξεκινάει από τον θεό της Ιατρικής Ασκληπιό, συνεχίζεται με τον πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη και άλλους επιφανείς γιατρούς της αρχαιότητας που μετέδωσαν τη γνώση τους σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο.

Σήμερα, η Ελλάδα όπως είπε, «παράγει» πολλούς και κυρίως καλούς γιατρούς καθώς τόσο οι ελληνικές ιατρικές σχολές, όσο και η μετεκπαίδευση που λαμβάνουν οι γιατροί μας στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, τους κατατάσσουν ανάμεσα στους καλύτερους. 

Επιπλέον, ο ιδιωτικός τομέας διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές με ιατρικές Μονάδες πλήρως εξοπλισμ΄νες τεχνολογικά,  με καλή διοίκηση και επιστημονικό προσωπικό. Η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα συναγωνίζεται σε ποιότητα και υποδομές τα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου, σημείωσε ο κ. Μαμαλάκης. Οι νέες υποδομές υγείας που έχουν δημιουργηθεί, υπερεπαρκούν για να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες και αυτό δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να μην μπαίνει σε λίστες αναμονής και να προγραμματίζει την θεραπεία του όταν εκείνος επιθυμεί.

Επίσης, στη χώρα μας εφαρμόζονται αυστηρά διεθνή πρότυπα πιστοποίησης για τις υποδομές υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και για τις υπηρεσίες υγείας, που διασφαλίζουν την άριστη ποιότητα. Υπάρχουν ασφαλιστικά προϊόντα χαμηλού κόστους και μία τάση, ο ασφαλιζόμενος να πληρώνει μειωμένα ασφάλιστρα αν δεχθεί να θεραπευθεί σε άλλες χώρες που προτείνει η ασφαλιστική εταιρεία.

Τέλος, η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικές τιμές, καθώς υπολογίζεται ότι κυμαίνεται από 60%-90% χαμηλότερη δαπάνη υγειονομικής περίθαλψης σε σύγκριση με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Αυστραλίας, του Καναδά ή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Μαμαλάκη είναι ιδανικός τόπος για την αποθεραπεία ενός ασθενούς από θεραπεία καθώς εναι ένας μεσογειακός παράδεισος ήλιου και θάλασσας με πάνω από 350 ηλιόλουστες ημέρες το χρόνο, με ξενοδοχειακές υποδομές και υπηρεσίες φιλοξενίας υψηλοτάτου επιπέδου και μερικές από τις ωραιότερες ιαματικές πηγές παγκοσμίως. «Όσο δε για την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας  τα σχόλια περιττεύουν, αρκεί να πούμε ότι αποτελούν διαρκή πηγή έμπνευσης και κινητήριο μοχλό σε όλες μας τις προσπάθειες προόδου» είπε.