Πολιτική

Πέσαμε σε τοίχο! Το ΔΝΤ εμμένει σε μέτρα 3,6 δισ. ευρώ


Άκαρπη η διαπραγμάτευση, διατηρείται το "μαύρο" σενάριο του Π. Τόμσεν. Η σκυτάλη περνά στα τεχνικά κλιμάκια, ραντεβού σήμερα για τα εργασιακά.

Στο "μαύρο" σενάριο του Πόουλ Τόμσεν για το δημοσιονομικό κενό του 2019 εμμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αρνείται να περιορίσει τις απαιτήσεις του για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ.

Η χθεσινές, πολύωρες συζητήσεις για τα δημοσιονομικά σε υπουργικό επίπεδο κατέληξαν σε αδιέξοδο, καθώς η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, απέρριψε εκ νέου την ελληνική επιχειρηματολογία, που γίνεται σε μεγάλο βαθμό δεκτή και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σύμφωνα με την οποία οι υπερβάσεις που καταγράφονται ήδη στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων οδηγούν εκ του ασφαλούς σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, το οποίο θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια.

Το ΔΝΤ βλέπει με... πολιτικά καθοδηγούμενη (από τον Π. Τόμσεν) απαισιοδοξία το δημοσιονομικό σενάριο για το 2019, που θα είναι και το τελευταίο έτος του δικού του, νέου προγράμματος για την Ελλάδα, εφόσον αυτό τελικά εγκριθεί από το εκτελεστικό του συμβούλιου.

Επιδιώκοντας να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει εκτροπή στο τέλος του νέου μνημονίου με το ΔΝΤ, το Ταμείο επιμένει σε ένα "μαύρο" -αδικαιολόγητα, κατά την ελληνική πλευρά- σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το πλεόνασμα ίσως να φθάσει ("με ηρωική προσπάθεια", όπως έχει πει στο παρελθόν ο Π. Τόμσεν) στο 3,5% το 2018, αλλά το 2019 θα υποχωρήσει απότομα στο 1,5%, γι' αυτό και απαιτείται να νομοθετηθούν εκ των προτέρων σκληρά μέτρα λιτότητας (μείωση αφορολόγητου και συντάξεων).

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, το λόγο πλέον θα έχουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, που καλούνται να βρουν τρόπο σύγκλισης όχι μόνο για το δημοσιονομικό κενό του 2019, αλλά και για τις επιμέρους παραμέτρους που σχετίζονται με τα απαιτούμενα από το ΔΝΤ μέτρα: πόσοι Έλληνες πραγματικά αποφεύγουν το φόρο εισοδήματος, λόγω του αφορολόγητου ορίου, και σε ποιο ύψος φθάνει η κρατική χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητήσουν, επίσης, για τις κυβερνητικές προτάσεις για τα "θετικά" μέτρα του 2019, καθώς το ΔΝΤ έχει ήδη απορρίψει τις περισσότερες εξ αυτών, εκτιμώντας ότι δεν θα τονώσουν την ανάπτυξη.

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων είναι ότι φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια για μια συμφωνία σχετικά με το δημοσιονομικό κενό του 2018, παρότι ως τώρα το ΔΝΤ το θεωρεί υπαρκτό και ζητεί πρόσθετα μέτρα για την κάλυψή του.

Σήμερα έχει προγραμματισθεί συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο για τα εργασιακά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ για τα δημοσιονομικά, εφόσον υπάρξει πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο, θα προγραμματισθεί νέα συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις