Χρηστικά

Περιθώριο 20 ημερών για 2 διορθωτικές κινήσεις στα τεκμήρια


Προθεσμία 20 ημερών έχουν εκατομμύρια φορολογούμενοι για να καλύψουν με τρεις κινήσεις τα τεκμήρια του 2021, εφόσον τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι χαμηλότερα.

Πρόκειται για ενέργειες οι οποίες για να έχουν πρακτικό αποτέλεσμα, θα πρέπει υποχρεωτικά να ολοκληρωθούν εντός του 2021 και να αποφευχθεί η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση με το εκκαθαριστικό του 2022.

Επισημαίνεται πως η επίπτωση της φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια δεν εξαντλείται στην πληρωμή υψηλότερου φόρου εισοδήματος, αλλά μπορεί να φορολογηθούν με βάση την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών, να τους επιβληθεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και να χάσουν το δικαίωμα είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων και την απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. αν το πραγματικό τους εισόδημα είναι κάτω από τα ισχύοντα όρια.

Το 2020, στην παγίδα των τεκμηρίων έπεσαν 2.032.887 φορολογούμενοι, υπόχρεοι και σύζυγοι, στους οποίους καταλογίστηκε επιπλέον εισόδημα ύψους 6,35 δισ. ευρώ και φυσικά αυξημένοι φόροι εισοδήματος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι αντικειμενικές δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της συνολικής ετήσιας δαπάνης του φορολογουμένου είναι οι ακόλουθες:

  • Το ποσό που καταβλήθηκε το 2021 για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, όπως ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ. 
  • Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρούμενες κύριες κατοικίες, καθώς και ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες δευτερεύουσες κατοικίες των βοηθητικών χώρων αυτών καθώς και των ιδιόκτητων ή μισθωμένων αυτοτελών ή δωρεάν παραχωρούμενων βοηθητικών χώρων,
  • Δαπάνες επιβατικών αυτοκινήτων Ι.Χ. αυτοκινήτων μικτής χρήσης και αυτοκινήτων τύπου JEEP,
  • Δαπάνη ιδιωτικών σχολείων στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης,
  • Δαπάνη οικιακών βοηθών (πέραν του ενός), οδηγών αυτοκινήτου, δασκάλων, κλπ.,
  • Δαπάνες σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης,
  • Δαπάνες αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ανεμόπτερων,
  • Δαπάνες δεξαμενών κολύμβησης (εσωτερικές και εξωτερικές).
  • Στις παραπάνω αντικειμενικές δαπάνες προστίθεται και ένα ποσόν ως ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, το οποίο ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ, προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Οι δύο κινήσεις στιο παρά πέντε

Για την αποφυγή των τεκμηρίων, η ίδια η νομοθεσία παρέχει τρόπους για την κάλυψή τους, αλλά ορισμένες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν έγκαιρα και εντός του 2021.

Αρχικά, εάν υπάρχουν εισοδήματα που δεν φορολογούνται αλλά εξουδετερώνουν τεκμήρια όπως είναι το τίμημα από την πώληση αυτοκινήτου, ακινήτου, επιδόματα, κέρδη τυχερών παιχνιδιών κ.λπ. ασφαλώς και χρησιμοποιούνται.

Επίσης, μια άλλη δυνατότητα είναι η επίκληση εισοδημάτων παρελθόντων οικονομικών ετών, με συγκεκριμένη διαδικασία και μέθοδο.

Επειδή, όμως παρά τις ανωτέρω δυνατότητες, εντούτοις είναι πάνω από 2 εκατ. οι φορολογούμενοι που πέφτουν στην παγίδα της τεκμαρτής φορολόγησης, όσοι έχουν πρόβλημα και δεν έχουν τα ανωτέρω έσοδα, μπορούν να καταφύγουν στις ακόλουθες δύο κινήσεις.

  1. Να λάβουν δάνειο εντός του 2021 από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους. Η σύναψη δανείου αποδεικνύεται από συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο που έχει χαρτοσημανθεί και έχει βέβαιη ημερομηνία για τη συνομολόγηση του δανείου. Αν πρόκειται για αγορά περιουσιακού στοιχείου, π.χ. αυτοκινήτου, θα πρέπει να έχει ληφθεί, βάσει ημερομηνίας, πριν την αγορά του. Αν πρόκειται για δάνειο από συγγενείς και φίλους το «δάνειο» πρέπει να ληφθεί εντός του 2021 και να πληρωθεί και φόρος στο δημόσιο.
  2. Η λήψη δωρεών και γονικών παροχών εντός του 2021. Για να αποδείξει ο φορολογούμενος ότι εισέπραξε εντός του 2020 τέτοια ποσά, θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του (ώστε εάν χρειαστεί να μπορεί να προσκομίσει στις φορολογικές αρχές) σχετικό πιστοποιητικό του αρμοδίου προϊσταμένου ΔOY από το οποίο προκύπτει ότι η δωρεά ή η γονική παροχή έγινε πριν από την 31η-12-2021. Μέχρι και πέρυσι, επιβάλλονταν φόρος δωρεάς στα χρηματικά ποσά ύψους 10% μεταξύ στενών συγγενών, ενώ φέτος, με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 800.000 ευρώ, η κάλυψη των τεκμηρίων γίνεται «αφορολόγητα». Ωστόσο, η δήλωση στην Εφορία των δωρεών ή γονικών παροχών χρηματικών ποσών θα πρέπει να γίνει έως 31 Δεκεμβρίου 2021, για να ισχύει για την κάλυψη των τεκμηρίων του 2021.
Διαβαστε επισης