Πολιτική

Περισσότεροι από τους μισούς Τούρκους που ζουν στην Αυστρία προτίθενται να φύγουν


 Ένας μεγάλος αριθμός Αυστριακών πολιτών τουρκικής καταγωγής, σε ποσοστό 53,5%, θα ήταν πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την Αυστρία, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 39,8% θα ήθελαν να τους γίνει κάποια πρόταση για οικονομικό αντάλλαγμα πριν λάβουν μία ανάλογη απόφαση, όπως διαπιστώνεται σε δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα η αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε".

Η δημοσκόπηση έρχεται προφανώς ως απάντηση στις δηλώσεις τις οποίες είχε κάνει –σε σχέση με τις αμφιλεγόμενες διαδηλώσεις που είχαν διοργανώσει οπαδοί του Ερντογάν στην Αυστρία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος– ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, διαμηνύοντας πως "όποιος θέλει να δραστηριοποιηθεί στην τουρκική εσωτερική πολιτική, έχει το ελεύθερο να εγκαταλείψει τη χώρα μας".

Οι δηλώσεις φέρεται να είχαν εκληφθεί ως έμμεση σύσταση του επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας προς φανατικούς οπαδούς του Ερντογάν, να εγκαταλείψουν την Αυστρία, ενώ ο ίδιος είχε επαναλάβει στη συνέχεια την αρχική τοποθέτησή του πως αναμένει από τους τουρκικής καταγωγής ανθρώπους ότι θα είναι "πιστοί απέναντι στην Αυστρία", προσθέτοντας ότι "όποιος εισάγει διενέξεις επηρεάζει αρνητικά τη συνύπαρξη".

Η τωρινή δημοσκόπηση, που περιέλαβε 1.270 Αυστριακούς με τουρκική μεταναστευτική προέλευση, διενεργήθηκε για λογαριασμό της προσκείμενης στον Ερντογάν, "Ένωσης Ευρωπαίων-Τούρκων Δημοκρατών", η οποία στο παρελθόν είχε διοργανώσει τη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση και την ομιλία του, τότε ακόμη πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν στη Βιέννη τον Ιούνιο του 2014, όσο και τις αμφιλεγόμενες διαδηλώσεις οπαδών του στην αυστριακή πρωτεύουσα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, τον περασμένο Ιούλιο.

Από εκείνους που θα ήταν πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την Αυστρία έναντι χρηματικού ποσού, το 43,8% αναφέρει ως ύψος αυτού του ποσού τις 100.000 ευρώ, το 16,6% θα ήταν ευχαριστημένο με την καταβολή 50.000 ευρώ, ενώ για το 27,6% θα ήταν αρκετό ένα ποσό μεταξύ 10.000 και 20.000 ευρώ, με τους υπόλοιπους να αναμένουν, όπως αναφέρουν, κάποια άλλη προσφορά.

Στο ερώτημα για το πού θα προτιμούσαν να ζουν, ένα ποσοστό 88,8% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση δίνουν ως απάντηση "στην Τουρκία", ενώ ως λόγους της δυσαρέσκειάς τους από τη διαμονή τους στην Αυστρία οι ερωτηθέντες φέρεται να αναφέρουν την αυξανόμενη στη χώρα "ισλαμοφοβία", σε ποσοστό 84,5%, και σε ποσοστό 42,7% ότι στο μεταξύ γενικά δεν επιθυμούν να ζουν πλέον στην Αυστρία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αυστριακής Στατιστικής Υπηρεσίας, στην Αυστρία ζουν συνολικά 273.000 άνθρωποι με τουρκική μεταναστευτική προέλευση, με τους 155.400 από αυτούς να ανήκουν στην πρώτη γενιά, δηλαδή είναι πρόσωπα που έχουν γεννηθεί στην Τουρκία, ενώ 105.000 ανήκουν στη δεύτερη γενιά, που σημαίνει ότι στην Τουρκία έχουν γεννηθεί οι γονείς τους.

Στο τέλος του 2015 ζούσαν στην Αυστρία πάνω από 115.000 Τούρκοι υπήκοοι, αποτελώντας μετά τους Γερμανούς τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα ξένων υπηκόων στη χώρα, ενώ σχεδόν το ήμισυ του αριθμού των μουσουλμάνων της Αυστρίας έχουν τουρκική προέλευση, 60.000 Τούρκοι στη χώρα είναι αλεβίτες στο θρήσκευμα και ένα 30% των προσώπων με προέλευση από την Τουρκία είναι Κούρδοι.

Οι περισσότεροι Τούρκοι υπήκοοι ζουν στην πρωτεύουσα Βιέννη σε ποσοστό 39% και ακολουθούν τα ομόσπονδα κρατίδια της Κάτω Αυστρίας (13%) και της Άνω Αυστρίας (12%).

Με βάση στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, το ποσοστό των ψήφων που συγκέντρωσε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν μεταξύ των Τούρκων υπηκόων που ζουν στην Αυστρία, κατά τις τουρκικές βουλευτικές εκλογές του περασμένου φθινοπώρου, ανήλθε σε 69%, ενώ συνολικά το ποσοστό του σε αυτές ήταν 49,5%.

Τα στοιχεία έγιναν γνωστά με την ευκαιρία της κριτικής που ασκήθηκε στη διοργάνωση απρογραμμάτιστων διαδηλώσεων στη Βιέννη τον περασμένο Ιούλιο, υπέρ του Τούρκου προέδρου, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.