Διεθνή

Περιοδεία στην Ασία ξεκινά ο Τραμπ


 Περιοδεία στην Ασία ξεκινά ο Ντόναλτ Τραμπ, με κεντρικό θέμα την βορειοκορεατική πυρηνική απειλή έπειτα από πολλές εβδομάδες λεκτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ.

Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Κίνα, Βιετνάμ, Φιλιππίνες: ο πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή από την εκλογή του πριν από έναν χρόνο.

Στο πρόγραμμα, σειρά περιφερειακών συνόδων κορυφής, αλλά και συναντήσεις τετ-α-τετ με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ αλλά και τον αμφιλεγόμενο πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Καταγράφοντας ρεκόρ αντιδημοφιλίας στις ΗΠΑ και αντιμέτωπος με τις συνέπειες της έρευνας για την ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που μόλις αρχίζει να ξετυλίγεται στη δημόσια σφαίρα, ο Τραμπ θα απουσιάσει από την Ουάσινγκτον για 12 ημέρες και ίσως να εγκαταλείψει τα αγαπημένα του πρωινά tweet.

Ο Λευκός Οίκος προβάλλει την περιοδεία Τραμπ στην Ασία, την μεγαλύτερη αμερικανού προέδρου στην περιοχή από την περιοδεία του Τζορτζ Μπους το 1991, ως σύμβολο προσήλωσης και σοβαρότητας απέναντι στην περιοχή της Ασίας.

Ομως πολλά θέματα παραμένουν ανοικτά, ιδίως στον οικονομικό τομέα, έπειτα από την αιφνίδια αποχώρηση των ΗΠΑ, τρεις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, από τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού (TPP) που δυσαρέστησε πολλές από τις χώρες που την έχουν υπογράψει, με επικεφαλής την Ιαπωνία.

Η συμφωνία, η οποία συνομολογήθηκε το 2015 από 12 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας θεωρήθηκε από τους υπερασπιστές της σημαντικό αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Ο «φίλος» Σίνζο Αμπε

Επειτα από σύντομο σταθμό στη Χαβάη, ο Ντόναλντ Τραμπ θα ξαναβρεί την Κυριακή στον «φίλο» του Σίνζο Αμπε για μία νέα παρτίδα γκολφ, έπειτα από εκείνη του περασμένου Φεβρουαρίου στην Φλόριντα. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με στόχο την ανανέωση της συμμαχίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Στη Νότια Κορέα, ο Τραμπ θα επισκεφθεί, αντίθετα με τους προκατόχους του, την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Αλλά η ομιλία που θα εκφωνήσει ενώπιον της εθνοσυνέλευσης θα αναλυθεί με μεγάλη προσοχή.

Η Σεούλ ελπίζει σε μία επαναδιατύπωση της ισχυρής συμμαχίας με την Ουάσινγκτον τη στιγμή που η Πιονγκγιάνγκ αναπτύσσει με μεγάλα βήματα το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Ομως οι Νοτιοκρεάτες θέλουν επίσης να βεβαιωθούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα σύρουν τη χώρα τους σε ένοπλη σύρραξη πρόωρα ή χωρίς λόγο», τονίζει ο Σκοτ Σνάιντερ του Counsil on Foreign Relations (Νέα Υόρκη).

Από την έλευσή του στον Λευκό Οίκο, η συμπεριφορά του Τραμπ απέναντι στη Βόρεια Κορέα ήταν αλλοπρόσαλλη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ περιγέλασε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, απείλησε με «πυρ και οργή», «άδειασε» τον υπουργό του των Εξωτερικών για τις απευθείας επαφές με την Πιονγκγιάνγκ και πολλαπλασίασε τις μυστηριώδεις αναφορές τύπου «θα κάνουμε αυτό που οφείλουμε να κάνουμε».

Για τον Μάικλ Ο΄Χάνλον, του Brookings Institution της Ουάσινγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος «αυτοσχεδιάζει, προβάλλει τον απρόβλεπτο εαυτό του και άνθρωποι σαν τον υπουργό Αμυνας (Τζέιμς Μάτις) και τον υπουργό Εξωτερικών (Ρεξ Τίλερσον) προσπαθούν όπως μπορούν να δώσουν μία συνοχή στο σύνολο».

 Ο Σι Τζινπίνγκ, «ισχυρός άνδρας» 

Μετά τη Σεούλ, το Πεκίνο. Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ξαναβρεθεί με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, φρέσκο και ισχυρό από την επανεκλογή του στην ηγεσία της χώρας.

«Είναι ένα ισχυρός άνδρας, πιστεύω ότι είναι κάποιος πολύ εντάξει», δήλωσε ο κάτοικος του Λευκού Οίκου, ο οποίος παρά τη ρητορική μίας πολύ επιθετικής εκστρατείας για το θέμα του κινεζικού εμπορικού πλεονάσματος μέχρι στιγμής έχει δείξει αυτοσυγκράτηση.

«Οι Κινέζοι είναι μάλλον ικανοποιημένοι από το στάτους κβο στο οικονομικό μέτωπο», τονίζει ο Ντέιβιντ Ντόλαρ του Brookings Institution, που περιμένει μία μεγαλοπρεπή υποδοχή, αλλά όχι και υποχωρήσεις εκ μέρους του Πεκίνου.

Στο Ντα Νανγκ, στο Βιετνάμ, ο Τραμπ θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Apec και αναμένεται να παρουσιάσει το «όραμά» του για «μία ανοικτή και ελεύθερη περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού».

Ομως μετά την απόρριψη της TPP, ο αμερικανικός οδικός χάρτης αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. «Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλες ελπίδες για την διαπραγμάτευση διμερών συμφωνιών στο στάδιο αυτό», δηλώνει η Ελίζαμπεθ Εκόνομι του CFR.

Στη Μανίλα, όπου θα συμμετάσχει σε άλλη περιφερειακή σύνοδο, της Asean, ο Τραμπ θα έχει ένα γραφικό, όπως εικάζεται, τετ-α-τετ με τον Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος διεξάγει έναν αιματηρό πόλεμο κατά του εμπορίου ναρκωτικών στο αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων.

«Πηγαίνουμε στις Φιλιππίνες όπου η προηγουμένη κυβέρνηση δεν ήταν πραγματικά ευπρόσδεκτη», δήλωσε θριαμβευτικά ο Τραμπ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε διατυπώσει προειδοποιήσεις κατά της πολιτικής καταπάτησης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της Μανίλας. Αντίθετα ο Τραμπ επαίνεσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας τον Ντουτέρτε για την «φοβερή του δουλειά στο πρόβλημα των ναρκωτικών»...

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις