Στο περίμενε έχει η ΕΚΤ το κυπριακό κοινοβούλιο σχετικά με την πρόταση νόμου με την οποία θα περιληφθούν στον νόμο για την τοκογλυφία και οι τράπεζες.
Σύμφωνα με την πρόταση νόμου θα θεωρείται ποινικό αδίκημα και θα τιμωρούνται ποινικά οι τραπεζίτες οι οποίοι με υπερβολικά επιτόκια και καταχρηστικές ρήτρες ξεπερνούν το επιτόκιο αναφοράς.
Για δεύτερη φορά σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, η βουλή κτυπά την πόρτα της ΕΚΤ σε σχέση με το όλο θέμα.
Η γενική διευθύντρια της βουλής Βασιλική Αναστασιάδου, απέστειλε στις 12 του μήνα επιστολή στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ζητώντας από την ΕΚΤ να διαβιβάσει τη γνώμη της το ταχύτερο δυνατό για την πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε υπό τη μορφή του κατεπείγοντος τον Σεπτέμβριο του 2014.
Η κυπριακή βουλή είχε απευθυνθεί εκ νέου στην ΕΚΤ για να εξασφαλίσει τη γνώμη της χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση.
Όπως αναφέρει το stockwatch, η βουλή είχε αποστείλει μάλιστα στην ΕΚΤ, τόσο την αρχική πρόταση νόμου, όσο και την αναθεωρημένη πρόταση, καθώς και έκθεση των κοινοβουλευτικών επιτροπών οικονομικών και εσωτερικών.
Υπενθυμίζεται πως η πρόταση νόμου οδηγήθηκε στην Ολομέλεια αλλά η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε και αποφασίστηκε να συζητηθεί εκ νέου στις αρμόδιες επιτροπές.
Όταν είχε συζητηθεί στις κοινοβουλευτικές επιτροπές οικονομικών και εσωτερικών η ΚΤ και η νομική υπηρεσία έστησαν μπλόκο για να περιληφθούν οι τράπεζες στον νόμο για την τοκογλυφία .
Τότε ο εκπρόσωπος της ΚΤ είχε επικαλεσθεί πρόνοια της μνημονιακής σύμβασης, ενώ η νομική υπηρεσία υποστήριξε πως η πρόταση αντίκειται σε άρθρο του Συντάγματος.
Από την πλευρά του ο σύνδεσμος τραπεζών παρέπεμψε στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η εκπρόσωπος της ΚΤ είχε αναφέρει πως το επιτόκιο αναφοράς το οποίο υπολογίζεται ανά τριμηνία από την ΚΤ είναι ένα μέγιστο επιτόκιο που αφορά στις χορηγήσεις δανείων και το οποίο δεν μπορούν να ξεπεράσουν οι εταιρείες οι οποίες δεν είναι τράπεζες.
ΕΥΖην
To "Σπήλαιο" του Πλάτωνα: Μία αλληγορία ακόμα επίκαιρη
Η πιο μνημειώδης εικόνα της άγνοιας εμφανίζεται στο, ίσως, πιο διάσημο απόσπασμα ολόκληρης της φιλοσοφίας:την αλληγορία του Σπηλαίου στην «Πολιτεία» του Πλάτωνα: άνθρωποι που ζουν ...