Οι βιαστικοί θα έλεγαν ότι η δράση των περιαστικών λαχανόκηπων ατόνησε. Αλλά δεν είναι έτσι. Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Αγροκτήματος της Γεωπονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στη Θέρμη, δρ. Αναστάσιος Λιθουργίδης, «ένας κήπος, για να δώσει καρπούς, θέλει δραστήριους και συνειδητοποιημένους πολίτες, με χρόνο, κουράγιο και αποφασιστικότητα να δουλέψουν τη γη, προκειμένου να δρέψουν τους καρπούς των κόπων τους».
Έτσι, μπορεί οι αιτήσεις που καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι επιθυμούν να διεκδικήσουν τη δική τους έκταση στο αγρόκτημα του ΑΠΘ να βαίνει μειούμενη με το πέρας των χρόνων, ο κ. Λιθουργίδης, ωστόσο, όχι μόνο δεν ανησυχεί, αλλά αντίθετα σημειώνει: «Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό των πρώτων ετών, σήμερα πλέον ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη δράση των περιαστικών λαχανόκηπων οι συνειδητοποιημένοι πολίτες. Μάλιστα, οι αστοί που ενδιαφέρονται, είναι οι ένθερμοι υποστηρικτές της αγροτικής ενασχόλησης. Αλλά και εκείνοι, που ενώ βρέθηκαν ένα βήμα πριν τα παρατήσουν λόγω των καθημερινών ασχολιών τους, τελικά πείσμωσαν και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, πετυχαίνοντας τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα».
Σύμφωνα με τον κ. Λιθουργίδη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε η δράση -πριν από πέντε χρόνια- είχαν κατατεθεί περίπου 5.000 αιτήσεις για 400 κήπους, την επομένη 1.000 αιτήσεις για 200 καινούργιους κήπους και από το τρίτο έτος μέχρι και φέτος, περίπου 250 αιτήσεις ανά έτος για 150 κήπους.
«Οι αριθμοί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πολύτιμες εικόνες. Μπαμπάδες με τα παιδιά τους, από πέντε έως και δέκα χρόνων να καλλιεργούν μαζί τη γη, προκειμένου να τη δουν να τους ανταμείβει με τα προϊόντα που θα μαζέψουν και θα φέρουν στο οικογενειακό τραπέζι [...] Αξέχαστη θα μου μείνει και η εικόνα της ηλικιωμένης κυρίας που υποβασταζόμενη από τις εγγονές της κοιτά με τη λαχτάρα ενός μικρού παιδιού, τον κήπο που τα παιδιά των δικών της παιδιών τσάπιζαν και πότιζαν» τονίζει.
Το Αγρόκτημα του ΑΠΘ και το τμήμα Γεωπονίας θα παρέχουν στους χρήστες συμβουλευτική υποστήριξη από φοιτητές της σχολής και γεωπόνους, νερό άρδευσης, με ανεξάρτητη παροχή σε κάθε τεμάχιο, καθώς και κοινόχρηστους χώρους υγιεινής, ενώ η καλλιέργεια θα γίνεται σύμφωνα με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους. Τη φετινή καλλιεργητική περίοδο διατίθενται 150 κήποι, με έκταση 100 τ.μ. έκαστος, ενώ η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των 120 ευρώ ετησίως.
Τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν στο ταμείο του αγροκτήματος και θα χρησιμοποιούνται για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, την επέκταση του προγράμματος, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών. Η δράση ξεκινάει άμεσα και οι κήποι θα είναι στη διάθεση των καλλιεργητών, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της κλήρωσης που έγινε σήμερα το πρωϊ.
Τονίζεται ότι τα προϊόντα που θα καλλιεργηθούν είναι -μεταξύ άλλων- τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, φασολάκια, μαρούλια, κρεμμύδια, πατάτες, κολοκύθια και αγγούρια.