Πολιτική

Περ. Κεν. Μακεδονίας: Ενίσχυση επαγγελματικής κατάρτισης μέσω ΕΣΠΑ


Συνολικά κονδύλια 1.500.000 ευρώ διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση των επαγγελματικών γνώσεων και των δεξιοτήτων εργαζόμενων σε επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω δυο προσκλήσεων του ΕΣΠΑ, που ενέκρινε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Οι δυο προσκλήσεις αφορούν σε ήδη εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους, αλλά και να αποκτήσουν δεξιότητες καινοτομίας, κατοχυρώνοντας αφενός τις θέσεις εργασίας τους, θωρακίζοντας αφετέρου το επαγγελματικό τους μέλλον και τις προοπτικές τους στον εργασιακό τους βίο.

Ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων ανέρχεται σε 750 εργαζόμενους, ενώ φορείς υλοποίησης των δράσεων είναι η ΓΕΣΕΒΕΕ και η ΓΣΕΕ στην πρώτη πρόσκληση που αφορά σε εργαζόμενους πολύ μικρών επιχειρήσεων, και ο ΣΒΒΕ και ο ΣΕΠΒΕ στη δεύτερη πρόσκληση που αφορά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων καινοτομίας σε εργαζόμενους επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Παράλληλα με τις δράσεις που χρηματοδοτούμε μέσω του ΕΣΠΑ για την επαναπροώθηση των ανέργων στην αγορά εργασίας, δίνουμε βαρύτητα και στην επανακατάρτιση εργαζομένων και στη βελτίωση των δεξιοτήτων τους, προκειμένου να αναβαθμίσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα και να μη βρεθούν μπροστά στο φάσμα της ανεργίας. Σε συνεργασία με τους θεσμικούς κοινωνικούς εταίρους, υποστηρίζουμε μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου εργαζομένους στους τομείς - πρωταγωνιστές της τοπικής μας οικονομίας έτσι ώστε να αναπτύξουν και να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναλυτικά τα στοιχεία των δυο προσκλήσεων είναι τα εξής:

1.Ενίσχυση και πιστοποίηση επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων σε πολύ μικρές επιχειρήσεις σε δυναμικούς ή υπό αναδιάρθρωση κλάδους της περιφερειακής οικονομίας: Προϋπολογισμός - 840.000 ευρώ. Ωφελούμενοι - 500 εργαζόμενοι σε τεχνικά επαγγέλματα σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Στόχος είναι οι ωφελούμενοι να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες, που αποσκοπούν στην αναβάθμιση των επαγγελματικών τους προσόντων, έχουν άμεση και θετική επίπτωση στην παραγωγικότητά τους και συμβάλλουν στην προσαρμογή τους στις σημερινές αναπτυξιακές προτεραιότητες, καθώς και στις αλλαγές του τεχνολογικού περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό προτάσσονται ενέργειες τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης σε επαγγέλματα που κατά προτεραιότητα εντάσσονται σε κλάδους και τομείς της RIS3 (Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης) για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η δράση της κατάρτισης περιλαμβάνει ενδεικτικά:

-Τεχνική επαγγελματική κατάρτιση διαφόρων κλάδων του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, που κατά προτεραιότητα εντάσσονται σε τομείς της RIS3, όπως επαγγέλματα της κατασκευής, του αγροδιατροφικού τομέα, της ενέργειας, του επισιτισμού κ.ά.

-Τεχνική κατάρτιση που απορρέει από υφιστάμενα θεσμικά πλαίσια (π.χ. ψυκτικά υγρά θερμοκηπίου, αναβάθμιση αδειών τεχνικών επαγγελμάτων).

-Κατάρτιση και ενημέρωση για τις αναγκαίες διορθωτικές και τεχνολογικές μεταβολές.

-Κατάρτιση σε οριζόντιες δεξιότητες, όπως επιχειρηματικότητα, νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, πωλήσεις, ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών.

2.Ανάπτυξη δεξιοτήτων καινοτομίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις: Προϋπολογισμός - 660.000 ευρώ. Ωφελούμενοι – 250 απασχολούμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων και τομέων της μεταποίησης, στελέχη επιχειρήσεων και παραγωγικοί φορείς.

Η δράση αφορά στην παροχή συμβουλευτικής και κατάρτισης σε εργαζόμενους, με στόχο την αναβάθμιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων καινοτομίας. Αφορά στο σύνολο των κλάδων και τομέων της μεταποίησης, με προτεραιότητα εκείνους της RIS3 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αποσκοπεί στην ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων και στην αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων των συμμετεχόντων στα θεματικά πεδία της καινοτομίας, της διαχείρισης των τεχνολογικών αλλαγών, της εξωστρέφειας, της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας και της αξιοποίησης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας.

Η δράση απευθύνεται ως αντικείμενο στην ισχυρή πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ενδεικτικά στοιχεία για τους τέσσερις τομείς «πρωταθλητές» της RIS3 για την Περιφέρεια είναι τα εξής:

-Τομέας αγροδιατροφής: Ο πρωτογενής τομέας που συμβάλει κατά 4,22% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της Περιφέρειας απασχολεί το 13,52% του εργατικού δυναμικού της Κεντρικής Μακεδονίας. Η μεταποίηση τροφίμων και ποτών καταλαμβάνει το 29% της απασχόλησης στο σύνολο της βιομηχανίας της Περιφέρειας.

-Ευρύτερος τομέας δομικών υλικών: Περιλάμβανε 31.000 επιχειρήσεις το 2007, από τις οποίες το 23,6% (περίπου 7.300) χωροθετείται στην Κεντρική Μακεδονία.

-Τομέας κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης: Η Κεντρική Μακεδονία θεωρείται η σημαντικότερη περιοχή συγκέντρωσης επιχειρήσεων του τομέα στην Ελλάδα και μια από τις σημαντικότερες στην ΕΕ. Δραστηριοποιούνται περίπου 950 επιχειρήσεις (το 43% του κλάδου στην Ελλάδα) και απασχολούνται 13.500 εργαζόμενοι (το 46% του κλάδου) μόνο στην παραγωγή ενδυμάτων και κλωστοϋφαντουργικών. Μαζί με τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα (αγρότες) και το εμπόριο, οι απασχολούμενοι στην «αλυσίδα αξίας» της ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας ξεπερνούν τους 35.000.

-Τομέας τουρισμού: Έχει ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος απασχόλησης, που για το 2012 (άμεση, έμμεση και προκαλούμενη απασχόληση) ανήλθε σε 78.941 απασχολούμενους, ήτοι 12,84% της συνολικής απασχόλησης της Περιφέρειας.