Στην επέκταση του πιλοτικού προγράμματος ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων, προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής στους δήμους Ηρακλείου, Σαλαμίνας και Ωρωπού μετά την επιτυχή υλοποίηση του πρώτου έτους εφαρμογής του στους δήμους: Αγ. Βαρβάρας, Δάφνης - Υμηττού, Μεγαρέων, Νέας Σμύρνης. Τη δράση χρηματοδοτεί το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, στο πλαίσιο του έργου «Πρόγραμμα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου των δημοτών και των κατοίκων του με έμφαση στα μέλη ευάλωτων και ειδικών ομάδων του πληθυσμού».
Το παραπάνω αποφασίστηκε στη σχετική συνάντηση του περιφερειάρχη και προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργου Πατούλη και τους δημάρχους Λάμπρου Μίχου Αγ. Βαρβάρας, Αναστάσιου Μπινίσκου Δάφνης - Υμηττού, Νικόλαου Μπάμπαλου Ηρακλείου, Γρηγόριου Σταμούλη Μεγαρέων, Σταύρου Τζουλάκη Νέας Σμύρνης, Γεώργιου Παναγόπουλου Σαλαμίνας, Γεώργιου Γιασημάκη Ωρωπού. Παράλληλα ο περιφερειάρχης υπέγραψε και τη νέα πιστοποίηση του Δικτύου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η ανανέωση της πιστοποίησης στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ, για την 7η πενταετία του προγράμματος Υγιείς Πόλεις, ήρθε μετά από επιτυχή αξιολόγηση της υποψηφιότητας που υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 ενώ το ελληνικό Δίκτυο είναι στην πρώτη 8αδα πιστοποιήσεων που έδωσε ο Π.Ο.Υ. σε εθνικά Δίκτυα με χρονική ισχύ έως το 2025.
Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020 με συγκεκριμένες πολιτικές και ώστε το κάθε ΚΕΠ Υγείας να αποτελεί για τον δήμο τον κεντρικό θεσμό συντονισμού δράσεων πρόληψης για την Υγεία. Απολογιστικά το πρόγραμμα έκλεισε με συνολικά 13.650 εγγραφές δημοτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠ, με 166.000 ωφελούμενους από δράσεις ενημέρωσης και 5.226 ωφελούμενος από δωρεάν Ad Hoc εξετάσεις.
Στόχος των ΚΕΠ Υγείας, είναι η ενημέρωση των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, που προτείνει ο ΠΟΥ όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας, του μαστού, του προστάτη, το μελάνωμα, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, η κατάθλιψη, η οστεοπόρωση, η ΧΑΠ και η άνοια.
Σύμμαχος στην ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας μέσω της οποίας εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού με τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας να επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο ΠΟΥ για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Οι πολίτες μπορούν να εγγραφούν στο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από την πλατφόρμα στο site www.kepygeias.org
Ο κ. Πατούλης, αναφερόμενος στην επέκταση του προγράμματος επισήμανε ότι η Περιφέρεια έχει στόχο να γίνει η πρώτη Περιφέρεια Υγείας μέσα από τον συντονισμό ενός οργανωμένου προγράμματος δημόσιας υγείας, και έχει ευθύνη να επενδύσει στην προαγωγή της υγείας των κατοίκων, μέσα από την επιδότηση των ΚΕΠ Υγείας και στους 66 Δήμους της Αττικής. Θα έλεγε κανείς ότι ο θεσμός αυτός αναλαμβάνει τη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού καθώς είναι ένα βασικό εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλήρως εναρμονισμένο με τα πρωτόκολλα του Π.Ο.Υ, που έχει σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο».