Πολιτική

Πέντε αναπτυξιακές προτάσεις από την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών


Δέσμη πέντε μέτρων που δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό  υπέβαλλε Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών μετά τη διεύρυνση Ένωσης το 2016, και την ισότιμη εκπροσώπηση μικρών και μεγάλων ζυθοποιείων της χώρας για την ανάπτυξη του κλάδου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα:  Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών κ. Αλέξανδρος Καραφυλλίδης: «Ο κλάδος της ζυθοποιίας μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης και ώθησης της ελληνικής οικονομίας. Ως επιχειρήσεις με σημαντική παρουσία και συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, καταθέτουμε 5 προτάσεις, που μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα, άμεσα και χωρίς κάποιο κόστος για το ελληνικό κράτος, προσφέροντας σημαντικά οφέλη που τόσο έχει ανάγκη η χώρας μας σε αυτή τη χρονική συγκυρία. 

Οι προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, οι οποίες δεν  επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό- μπορούν να συμβάλλουν δραστικά στην ανάπτυξη καινοτομίας, στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής, την ενίσχυση της απασχόλησης,  την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της χώρας  και τελικά στη δημιουργία σημαντικής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία έχουν ως εξής:

-Προσφορά ευέλικτου πλαισίου για τη  χρήση πρώτων υλών πχ. χρήση φρούτων στην παραγωγή μπύρας. Η δυνατότητα αυτή θα συμβάλλει στην απορρόφηση της παραγωγής ελληνικών φρούτων, αλλά και στην ανάπτυξη προϊόντων ελληνικής ταυτότητας που μπορούν να προσφέρουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μερίδιο στις εξαγωγές. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθησαν οι εθνικοί όροι που διέπουν την παραγωγή μπύρας σε κάθε κράτος μέλος την ΕΕ καθώς και εκτός της ΕΕ παρέχουν σημαντική ευελιξία στους ζυθοποιούς ως προς τις πρώτες ύλες που μπορούν να χρησιμοποιούν και την παραγωγική διαδικασία.  Σε χώρες όπως η Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, πρακτικές που δεν επιτρέπονται στην Ελλάδα, εφαρμόζονται. Αυτό οδηγεί συγκεκριμένες μπύρες με φρούτα να εισάγονται στην Ελλάδα από αυτές τις χώρες.

-Δυνατότητα παραγωγής και εμφιάλωσης από τα ζυθοποιεία ποτών από ζύμωση όπως π.χ. ο μηλίτης γεγονός που θα επιτρέπει την παραγωγή και στη χώρα μας προϊόντων που αυτή τη στιγμή εισάγονται σε ποσοστό 100%. Ο καθορισμός συγκεκριμένων διαδικασιών παραγωγής και ο ορισμός χωρών ζύμωσης αποκλειστικά για την παραγωγή των ποτών από ζύμωση μέσα στα ζυθοποιεία θα επέτρεπε τον έλεγχο και την παρακολούθηση από τις φορολογικές αρχές αυτής της διαδικασίας. Αλλαγή όρων επίσης σημαίνει παραγωγή στην Ελλάδα προϊόντων που αυτή την στιγμή εισάγονται κατά 100%. Αύξηση της απασχόλησης και εκμετάλλευση της παραγωγικής δυνατότητας υφιστάμενων μονάδων. Απορρόφηση παραγωγής ελληνικών φρούτων.

-Συμμετοχή των ζυθοποιείων σε επενδυτικά σχέδια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η κίνηση αυτή μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση, αφού η Ζυθοποιία δεν συμπεριλαμβάνεται μέχρι σήμερα στους κλάδους που επιλέγονται για υπαγωγή σε τέτοια προγράμματα.

-Παροχή κινήτρων σε αγρότες και Ζυθοποιίες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που σχετίζονται με την παραγωγή της μπύρας, καθώς και για τη δημιουργία βυνοποιείων και μονάδων επεξεργασίας λυκίσκου

-Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μπύρα, ώστε να φτάσει στα επίπεδα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η Ελλαδα είναι η τέταρτη κατά σειρά χώρα της ΕΕ με τόσο υψηλό φόρο. Μπροστά από την Ελλάδα είναι η Φινλανδία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Στις χώρες αυτές το μέτρο έχει στόχο να αποτρέψει τον πληθυσμό από την χρήση του αλκοόλ, λόγω των υψηλών ποσοστών αλκοολισμού.

Ο κλάδος των Ζυθοποιών συνιστά έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες για την χώρα διατηρώντας 2.000 άμεσες και 61.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, υποστηρίζει ενεργά 5.000 προμηθευτές και 3.200 αγρότες – καλλιεργητές ενισχύοντας ουσιαστικά την εγχώρια γεωργική παραγωγή μέσα από προγράμματα συμβολαιακής καλλιέργειας.

Αναπτύσσεται δυναμικά, καθώς από 13 μόλις εταιρείες το 2009, αριθμεί 35 εταιρείες το 2016,

Συνεισφέρει στα φορολογικά έσοδα για το 2015 να ανέρχονται σε 640 εκ. ευρώ  και τα έσοδα από τον ΕΦΚ στη μπύρα για το 2016 να αναμένεται να ανέλθουν στα 160 εκ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεισφορά του κλάδου στα φορολογικά έσοδα κατά τη διάρκεια της κρίσης έφτασαν συνολικά τα 1,9 δις ευρώ.

Η προστιθέμενη αξία του κλάδου στην εγχώρια αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης, η οποία για το 2015 ανήλθε στα 494 εκ. ευρώ  αλλά και η συμβολή του στον εξαγωγικό προσανατολισμό της χώρας με τις εξαγωγές μπύρας - σε χώρες εντός και εκτός Ευρώπης - να παρουσιάζουν αύξηση 89%, φτάνοντας το 2015 τα 432.000 εκατόλιτρα.Το 90% της μπύρας που καταναλώνεται στην Ελλάδα παράγεται σε εργοστάσια που λειτουργούν στη χώρα μας, αγγίζοντας τα 3.820.000 εκατόλιτρα παραγωγής για το 2015.

Για να υλοποιηθούν τα μέτρα και να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο σε Βασιλικό Διάταγμα του 1922 (Reinheitsgebot)

Λίγα λόγια για την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών

Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, ιδρύθηκε το 2004 και σήμερα αποτελείται από 9 μέλη που αντιπροσωπεύουν ισότιμα τόσο μεγάλα όσο και μικρά ζυθοποιεία. Στόχος της Ένωσης η  ανάπτυξη ενός μοντέλου που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, προωθεί την καινοτομία,
δημιουργεί σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία και τον Έλληνα καταναλωτή, στηρίζει την εξωστρέφεια της χώρας και την εγχώρια παραγωγή προϊόντων, συμβάλλοντας σημαντικά  στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.