Πολιτική

Πειραιώς: Στην έξοδο ο Θωμόπουλος


Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του Άνθιμου Θωμόπουλου από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο ευρύτερης ανασύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζες μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο νέων ξένων επενδυτών, στην οποία συναίνεσε η κυβέρνηση ως βασικού μετόχου της τράπεζες μέσω του ΤΧΣ.  

Το νέο ΔΣ υπό την προεδρία του Μιχάλη Σάλλα αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών και να συνέλθει σε σώμα μέχρι το τέλος του μήνα.

Αλλαγές αναμένονται και στα ΔΣ άλλων τραπεζών ώστε να καταγραφεί η νέα ισορροπία δυνάμενων μετά τις ΑΜΚ, καθώς και να εμπεδωθεί το αίσθημα αλλαγής στον τραπεζικό κλάδο. Προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζει καιρό τώρα η κυβέρνηση τόσο με δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη όσο και με παρεμβάσεις του ίδιου του πρωθυπουργού.

Όπως είχε από καιρό επισημάνει το Sofokleousin.gr η διελκυστίνδα για τον έλεγχο συγκεκριμένων τραπεζών και του συνόλου του τραπεζικού συστήματος ήταν έντονη και διαρκής. Αντίρροπες δυνάμεις όπως το ΤΧΣ, ο ESM και οι νέοι μέτοχοι επέδρασαν στην ολική αναμόρφωση των ανωτάτων διοικήσεων η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε εκ βάθρων αλλαγή κουλτούρας αλλά και καθημερινότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Η διαφαινόμενη (εντός των επομένων ωρών αντικατάσταση του Αν. Θωμόπουλου) αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για τα όσα μέλλει να ακολουθήσουν.

Φήμες αναφέρουν ότι οι αλλαγές θα υπάρξουν σύντομα και στη διοικητική πυραμίδα της Εθνικής Τράπεζας καθώς και στην Attica Bank. Ζυμώσεις υπάρχουν αυτήν την περίοδο και στα ανώτατα κλιμάκια της Eurobank, όπου ο βασικός μέτοχος, Prem Watsa φαίνεται να αλλάζει στρατηγική και κύκλο επιρροής. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο διάδοχος του Ανθιμου θα είναι νεαρός τραπεζίτης που θα εμπεδώνει την αίσθηση των διοικήσεων στις τράπεζες και ανατροπής του κατεστημένου,

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των αιτιών αποχώρησης του κ. Θωμόπουλου, ήταν οι διαρκείς παρατάσεις στην αμκ που οδήγησαν σε εικόνα εμπλοκής. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η φημολογία για επικείμενη παραίτηση του, καθώς και μια σκληρή μάχη διαδοχής, είχαν οδηγήσει σε έμφραγμα του συνόλου του τραπεζικού συστήματος καθώς δεν λαμβάνονταν αποφάσεις. Εντός της επόμενης ώρας αναμένεται η δημοσιοποίηση της παραίτησης, ενώ αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση με το Δραγασάκη.

Τι έδειξαν τα stress tests
 
Επισημαίνεται ότι τα stress tests της ΕΚΤ έδειξαν κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,213 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 4,933 δισ. ευρώ στο δυσμενές για την Πειραιώς. Πηγές προσκείμενες στην τράπεζα αποδίδουν το αποτέλεσμα στο γεγονός ότι η Πειραιώς έσπευσε να αποπλήρώσει τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου, γεγονός που θα της έδινε "αέρα" κεφαλαίων 750 εκατ. ευρώ, ενώ αποτελεί και την τράπεζα με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα ενέχυρα των οποίων η εφετινή άσκηση της ΕΚΤ "κούρεψε" δραματικά.
 
Πριν από 2 χρόνια, η τράπεζα αποπλήρωσε προς το ελληνικό Δημόσιο τις προνομιούχες μετοχές που είχε λάβει ως κεφαλαιακή ενίσχυση το 2008, με το ξέσπασμα της κρίσης, στο πλαίσιο της κυβερνητικής στήριξης προς όλες τις τράπεζες. Τα κεφάλαια αυτά δεν έχουν επιστραφεί στο Δημόσιο από όλες τις τράπεζες. Η Τράπεζα Πειραιώς τα επέστρεψε αποπληρώνοντας εγκαίρως την υποχρέωσή της, ύψους 750εκατ. ευρώ. Εάν δεν είχαν επιστραφεί, οι κεφαλαιακές ανάγκες θα ήταν σήμερα μικρότερες κατά €750 εκατ, αλλά η συμμετοχή του Δημοσίου στα κεφάλαιά της μεγαλύτερη.
 
Σε ο,τι αφορά στο χαρτοφυλάκιο μικρομεσαίων δανείων, πηγές της τράπεζας σχολίαζαν ότι η μεθοδολογία των φετινών stress tests στην Ελλάδα, θεώρησε – αδικαιολόγητα σύμφωνα με τραπεζικές πηγές-  υψηλού κινδύνου τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκύψουν με τη μεθοδολογία αυτή περισσότερα νέα κεφάλαια προς άντληση, με δεδομένο ότι η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει με διαφορά πολύ μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ( περίπου 40% μερίδιο αγοράς). Χαρακτηριστικό στοιχείο για τη μεθοδολογία των φετινών stress tests είναι ότι, τα ενέχυρα που έχουν δοθεί στις τράπεζες από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για τα δάνειά τους, «κουρεύτηκαν» τόσο δραματικά που οι αξίες των ενεχύρων φέτος αποτιμήθηκαν στο 12-15% των αντίστοιχων αξιών του 2008-2009.
 
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Πειραιώς είναι η τράπεζα που για όλη την περίοδο της κρίσης συνέχισε να στηρίζει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων (περίπου ενάμισι εκατ. εργαζόμενους).
 
Τέλος, η Πειραιώς είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, συνεπώς έχει σαφώς μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων έναντι των άλλων τραπεζών, ξεπερνώντας από μόνη της το 30% της εγχώριας αγοράς. Αναλογικώς λοιπόν, προκύπτουν και μεγαλύτερες νέες κεφαλαιακές ανάγκες, μετά από τα stress tests. Στο πλαίσιο των αναγκών αναδιάρθρωσης της οικονομίας που γέννησε η κρίση, τα τελευταία 3 χρόνια η Πειραιώς απορρόφησε άλλες 6 τράπεζες, με διαφορετικά χαρτοφυλάκια δανείων και πιστωτικών κριτηρίων και διαφορετική έως τότε διοικητική στρατηγική.