Αγορές

Πειραιώς και Aegean "έφαγαν" τα κέρδη στο χρηματιστήριο


Η κατάρρευση της μετοχής της Τρ. Πειραιώς (-20%) και η καταβύθιση (-12%) της Aegean - στην οποία θα διοχετευθεί επίσης κρατικό χρήμα χωρίς ουσιαστικό αντάλλαγμα για το Δημόσιο -   κρατούν το χρηματιστήριο "στα ίδια και επί τα αυτά", αντισταθμίζοντας την ισχυρή άνοδο βιομηχανικών blue chips και τα κέρδη Εθνικής-Alpha.

 Το πρόβλημα είναι πλέον ότι η ΑΜΚ της Πειραιώς με όρους καταστροφικούς για τους νυν (μικρο)μετόχους και το Δημόσιο, επιτείνουν τη δυσπιστία και φαλκιδεύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους εποπτικούς μηχανισμούς της αγοράς, που αδυνατούν να προστατέψουν τους μετόχους, ή επιδεικνύουν ασύγγνωστη ολιγωρία..

Αντικείμενο προβληματισμού γίνονται τώρα και οι άλλες επικείμενες μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου (Aegean κλπ)  και οι ομολογιακές εκδόσεις που θα απορροφήσουν ρευστότητα από την αγορά, προκαλώντας μετακινήσεις κεφαλαίων και ρευστοποιήσεις.

Εντονη μεταβλητότητα επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς μεγάλα εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια  πραγματοποιούσαν αγοραστικές παρεμβάσεις, προσπαθώντας να ανακόψουν την πτώση και να αποτρέψουν περαιτέρω επιδείνωση του ψυχολογικού κλίματος.

Πρόσκαιρη αποδείχθηκε η ενδοσυνεδριακή ανοδική αντίδραση, που δημιούργησε  ελπίδες για σταθεροποίηση-ανάκαμψη με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές. Πάντως μετά από μία ενδοσυνεδριακή "βουτιά" η εικόνα βελτιώθηκε, καθώς ενισχύθηκαν ορισμένα δεικτοβαρή εμποροβιομηχανικά  χαρτιά,.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι η αγορά δεν έχει βρεί ακόμη επίπεδα ισορροπίας και μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στις επόμενες συνεδριάσεις.

Καθοριστική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος παραμένουν βέβαια οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι προοπτικές σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν νεκρώσει πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και απορρυθμίζουν την οικονομία, με τεράστιες δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Μετοχές και δείκτες

 Αναλυτές επισημαίνουν ότι ιδιαίτερα σημαντική για την περαιτέρω πορεία της αγοράς θα είναι η παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 830-825 μονάδες, περιοχή που μπορεί να αποδειχθεί ισχυρή στήριξη τις επόμενες μέρες.

Ο Γενικός Δείκτης  τερμάτισε σήμερα στις 832,06 μονάδες, υποχωρώντας οριακά κατά 0,12%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε από τις 826,87 (-0,74%) μέχρι τις 835,65 (+0,31%).

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,10% κλείνοντας στις 2.002,45 μονάδες .

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε αρχικά μέχρι -2,31% και εν συνεχεία ανέκαμψε φθάνοντας στο +3,15%. Τερμάτισε με κέρδη 0,59%. Η θετική επίδοση οφείλεται στην άνοδο της Alpha (+2,6%) και της Εθνικής (+2,2%). Σχεδόν αμετάβλητη η Eurobank (+0,1%), Attica -3,3%, Πειραιώς -20%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Motor Oil +4%, Βιοχάλκο +3%, ΕΛΠΕ +2,5%, Lamda και ΑΔΜΗΕ+1,8%, Τιτάν και Σαράντης +1,5%, ΕΧΑΕ και Φουρλής +1,3%.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες Aegean -12,3%, ΔΕΗ -1,8%, ΟΛΠ -1,6%,  ΟΠΑΠ και ΟΤΕ -1,3%, Coca-Cola και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,1%.

 Στα mid caps ξεχώρισε η ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ με +10,3%.Ακολούθησαν Intracom και Αβαξ +4,2%, Ιντρακάτ +2,9%, Παπουτσάνης +1,8%. Στον αντίποδα MIG και Cenergy -3,3%, Πλ. Θράκης και Ευρ. Πίστη -1%.

Διαβαστε επισης