Υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, αλλά οι τιμές σε χιλιάδες καταναλωτικά προϊόντα παραμένουν στα ύψη και διαρκώς αυξάνονται.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε σε 9,8%, από 12,1% που είχε διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο και έναντι 12% που είχε διαμορφωθεί ο εθνικός πληθωρισμός τον προηγούμενο μήνα.
Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθεί και από τα οριστικά στοιχεία η επιβράδυνση του πληθωρισμού, θα πρόκειται για μια στατιστική εξέλιξη και δεν θα αντανακλά την πραγματική κατάσταση στην αγορά.
Η σύγκριση γίνεται με το επίπεδο των τιμών του Οκτωβρίου του 2021, όταν είχαν αρχίσει ήδη να «τσιμπάνε» οι τιμές όλων των αγαθών και ειδικά των ενεργειακών. Στο πλαίσιο αυτό, όσο υψηλότερες ήταν πέρυσι οι τιμές, τόσο μικρότερη προκύπτει η αύξηση φέτος.
Εξάλλου το κύμα ακρίβειας στην αγορά, κυριολεκτικά, θερίζει. Οι τιμές του ρεύματος, του φυσικού αερίου και των υγρών καυσίμων παραμένουν στα ύψη, έχοντας καταγράψει ανατιμήσεις μέχρι και πάνω από 300%, σε σχέση με την περίοδο της «κανονικότητας» ενώ τσουνάμι ανατιμήσεων εξακολουθεί να μαίνεται σε όλα τα τρόφιμα, αλλά και σε πλήθος διαρκών καταναλωτικών αγαθών.
Σε ότι αφορά στα στοιχεία της Eurostat, διευκρινίζεται ότι πρόκειται για προσωρινά στοιχεία τα οποία, προέρχονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και συλλέγονται στο πρώτο 20ήμερο του τρέχοντος μηνός και αφορούν στον Εναρμονισμένο πληθωρισμό και όχι στον εθνικό πληθωρισμό.
Μεταξύ των δύο μετρήσεων υπάρχουν διαφορές ως προς τη στάθμιση αγαθών που εντάσσονται στο καλάθι, η οποία είναι κοινή σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. αλλά και τη συμμετοχή ή όχι του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, πάντοτε υπάρχουν διαφορές, μεταξύ του εθνικού πληθωρισμού και του Εναρμονισμένου.
Στα ύψη ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Στα ύψη βρέθηκε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, όπου κατέγραψε νέο υψηλό ρεκόρ. Ειδικότερα, αυξήθηκε στο 10,7% από 9,9% που ήταν τον Σεπτέμβριο.
Στη Γερμανία ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο εκτινάχθηκε στο 11,6% από 10,9% τον Σεπτέμβριο, στη Γαλλία αυξήθηκε στο 7,1%, από 6,2%, στην Ιταλία αυξήθηκε αισθητά από 9,4% τον Σεπτέμβριο, σε 12,8% τον Οκτώβριο.
Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, ο υψηλότερος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού καταγράφηκε στην Εσθονία, που σκαρφάλωσε στο 22,4%.
Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι οι πηγές τροφοδότησης του πληθωρισμού είναι τα καύσιμα που καταγράφουν σε ετήσια βάση ανατιμήσεις κατά 41,9%, και ακολουθούν τα τρόφιμα, ο καπνός και τα αλκοολούχα ποτά με αύξηση 13,1%, τα λοιπά βιομηχανικά προϊόντα με αύξηση 6%, ενώ οι υπηρεσίες καταγράφουν ετήσια αύξηση κατά 4,4%.