Πολιτική

Πέφτει ο πέλεκυς για τη Χρυσή Αυγή- Η ώρα των ποινών 


Πλησιάζει η κρίσιμη ώρα των ποινών για τους ενόχους στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναμένεται να αποφασίσει αύριο (9/10) για την τιμωρία των καταδικασθέντων, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο αν η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης-σύμφωνα με την χθεσινή ιστορική απόφαση- θα οδηγηθεί στη φυλακή.  

Η διαδικασία «έτρεξε» γρήγορα χθες (7/10) και μέχρι αργά είχαν ολοκληρωθεί οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά. Το δικαστήριο ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι με την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών. 

Η εισαγγελέας πρότεινε αρχικά ελαφρυντικό μόνο για τους Δημήτρη Κουκούτση, Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, οι οποίοι δεν κατηγορούνται για συμμετοχή σε αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στην εγκληματική οργάνωση.

Ωστόσο, μετά από ένταση που προκλήθηκε, έλαβε πάλι τον λόγο και πρότεινε τελικά να δοθεί το ελαφρυντικό του 187 παρ 6 του παλιού Ποινικού Κώδικα σε όλους όσους κρίθηκαν ένοχοι μόνο για ένταξη εγκληματικής οργάνωσης, αλλά δεν έχουν άλλο κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα, διευκρινίζοντας ότι από τους 7 κατηγορούμενους για διεύθυνση δεν μπορεί να λάβει κανείς ελαφρυντικό. 

Το δικαστήριο γύρω στις 7 το βράδυ διέκοψε για αύριο στις 11 το πρωί τη συνεδρίασή του, οπότε και θα συνεχιστούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά.

Η «μάχη» των ελαφρυντικών και οι αναστολές 

Από την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά θα κριθεί και το ύψος των ποινών που θα επιβληθεί σε καθέναν από τους ενόχους. Για τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά η αλληλουχία της σημερινής διαδικασίας θα κρίνει αν θα έρθει αντιμέτωπος με ισόβια ή με 15ετή κάθειρξη. 

Αντίστοιχα, θα κριθεί αν στους 7 ενόχους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης θα επιβληθεί ποινή 5 έως 15 ετών κάθειρξης ή μικρότερη ποινή, καθώς αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι προβλεπόμενες ποινές κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο της ποινής των 5 έως 10 ετών σε 1 έως 5 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, κρίθηκαν ένοχοι οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και  Αρτέμης Ματθαιόπουλος

Επίσης, το δικαστήριο  κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής. 

Η διαδικασία σήμερα εκτιμάται ότι θα είναι πιο σύντομη όσον αφορά την αναγνώριση ελαφρυντικών, ενώ μετά την εισαγγελέα οι συνήγοροι έχουν δικαίωμα δευτερολογίας. 

Το δικαστήριο, αφού συνεδριάσει, θα ανακοινώσει την απόφασή του για τα ελαφρυντικά, οπότε η διαδικασία θα περάσει στη φάση των ποινών, ενώ θα αποφασισθεί και σε ποιές περιπτώσεις θα υπάρχει ανασταλτικός χαρακτήρα, οπότε οι καταδικασθέντες θα αφεθούν ελεύθεροι.  

Μετά την αναγγελία των ποινών το δικαστήριο δικαιούται να ζητήσει να προσαχθούν ενώπιόν του απόντες κατηγορούμενοι.

Τρία ελαφρυντικά ζήτησε ο συνήγορος του Μιχαλολιάκου 

«Προσπαθώ να εικάσω τι διηύθυνε ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Αρχηγός ενός κόμματος που έγινε εν αγνοία του ένα αδίκημα» είπε ο συνήγορος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής αιτούμενος τρία ελαφρυντικά για τον εντολέα του. Ο συνήγορος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

«Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο, ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διηύθυνε" ανέφερε ο συνήγορος και τόνισε πως ο ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έχει τηρήσει όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα "και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε. Προσπαθώ να αντιληφθώ πώς διηύθυνε και τί διηύθυνε..".

Είπε επίσης πως "αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πήρα χαμπάρι, τότε φταίω εγώ. Αλλά επειδή ξέρω πού βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος".

Σύμφωνα με την υπεράσπισή του, ο Νικ. Μιχαλολιάκος «δεν έχει καμία καταδίκη και έχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός». Όπως τόνισε ο συνήγορος "εν αγνοία του Νίκου Μιχαλολιάκου τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε. Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα".

Αναφέρθηκε επίσης στην απήχηση που είχε στον πολιτικό κόσμο η δίκη ενόψει της απόφασης, λέγοντας πως "δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο. Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο αλλά αλλού. Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους. Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής. Για ποιό λόγο γίνανε; Επειδή είπαν για τους ηττημένους του '45, για αυτές τις αστειότητες;" κατέληξε.


 

Διαβαστε επισης