Πολιτική

Πεδίο δράσης των NPL's για τις ΑΕΕΑΠ


 Ωφελημένες από τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων θα είναι οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) καθώς οι συγκεκριμένες μορφές εταιριών αποτελούν το φυσικό αγοράστη των NPL’s.
Οι ΑΕΕΑΠ προετοιμάζονται για την επόμενη καθώς λόγω της παρατεταμένης κρίσης έχουν δημιουργηθεί πολλές ευκαιρίες για ακίνητα-φιλέτα σε αναταγωνιστικές τιμές.

Η σωστή διαχείριση των NPL’s θα μειώσει τις επισφάλειες των τραπεζών, θα ρίξει «ζεστό» χρήμα στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία ενώ παράλληλα θα αυξήσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών ΑΕΕΑΠ.

Οι ΑΕΕΑΠ αποτελούν φυσική διέξοδο για έναν επενδυτή που στοχεύει στην αγορά  μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ παράλληλα αποτελούν φυσική διέξοδο και για τις τράπεζες που θέλουν να πουλήσουν όσα ακίνητα αποφασίσουν σε τιμές αγοράς και όχι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Σε πλεονεκτική θέση βρίσκονται οι δύο μεγάλοι του κλάδου Εθνική Πανγαία και Grivalia Properties καθώς διαθέτουν έμπειρες ομάδες διαχείρισης, ρευστότητα και πολύ καλή γνώση της αγοράς. Από κοντά βρίσκονται η Τράπεζα Πειραιώς επίσης έχει ξεκινήσει επαφές με επενδυτές του εξωτερικού, προκειμένου αυτοί να τοποθετηθούν στη θυγατρική της Trastor ΑΕΕΑΠ, με στόχο τόσο το μεγάλωμα της εταιρείας, όσο και την αύξηση της διασποράς της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ο Όμιλος Φέσσα που προχώρησε στη συγκρότηση χαρτοφυλακίου ακινήτων που στεγάζει -κυρίως- τις δραστηριότητες της InfoQuest και είναι έτοιμος να αδράξει τις ευκαιρίες που βγαίνουν στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων και ιδιαίτερα όσον αφορά μισθωμένους γραφειακούς και αποθηκευτικούς χώρους.
 
Εκκρεμότητα υπάχει με την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της... νεότερης ΑΕΕΑΠ, Intercontinental International Real Estate Investment Company (ICI) του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Αριστείδη Χαλικιά, η οποία έχει περιθώριο μέχρι τον Μάρτιο του 2016, ωστόσο λόγω των δυσμενών συνθηκών που υπάρχουν στο ελληνικό χρηματιστήιρο ενδέχεται να λάβει και νέα παράταση. Η εταιρια έχει χαρτοφυλάκιο 14 εμπορικών και επαγγελματικών ακινήτων μισθωμένο στην Άλφα (πρώην Εμπορική) Τράπεζα για 20 χρόνια.

Τα... προς αποφυγήν μοντέλα των ΗΠΑ και της Ισπανίας

Η διαχείριση των κόκκινων δανείων στην Ισπανία, αλλά και στην Αμερική είναι τα μοντέλα που η Ελλάδα θέλει να αποφύγει. Οι εικόνες από την Ισπανία είναι ακόμη νωπές, ενώ δεν είναι καλύτερες από τις ΗΠΑ.
Κατά την διάρκεια της στεγαστικής κρίσης στις ΗΠΑ δημιουργήθηκαν γειτονιές –φαντάσματα όπου βρίσκονταν χιλιάδες κατασχεμένα σπίτια που εγκαταλείφθηκαν όχι μόνο από τους ιδιοκτήτες τους αλλά και από τις τράπεζες που τα κατέσχεσαν. Μεγάλοι χαμένοι; Οι ιδιοκτήτες και οι τράπεζες!

Οι κατασχέσεις στις ΗΠΑ είναι σχετικά εύκολες. Ο σερίφης της περιοχής στέλνει το κατασχετήριο στον ιδιοκτήτη και του δίνει περιθώριο 28 ημερών να φύγει από το σπίτι. Ο ιδιοκτήτης τι κάνει; Μεταφέρει τα πράγματά του αρχικά και μετά αρχίζει να ξηλώνει! Να ξηλώνει τα μπάνια, τις κουζίνες τα υδραυλικά ακόμα και τα πατώματα... Τα πάντα, ό,τι μπορεί να πουλήσει. Την 28η μέρα αφήνει το κλειδί πάνω στην πόρτα. Ο σερίφης το παίρνει και παραδίδει το ακίνητο στην τράπεζα...

Τα σπίτια αυτά εξελίχθηκαν σε μείζον πρόβλημα για όλη την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ. Ακόμη και τράπεζες το μετανιώνουν αφού παύουν να ενδιαφέρονται για το ακίνητο καθώς διαπιστώνουν ότι το κόστος αποκατάστασης είναι μεγαλύτερο από το ενδεχόμενο έσοδο και έτσι το εγκαταλείπουν οριστικά.

Σχεδόν 35.000 πρώτες κατοικίες κατασχέθηκαν το 2014 στην Ισπανία από ιδιοκτήτες που δεν μπορούσαν πλέον να αποπληρώνουν τα δάνειά τους, αριθμός που δείχνει μια ετήσια αύξηση κατά 7,4%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Το 2014 κατασχέθηκαν για να πωληθούν 34.680 πρώτες κατοικίες, δηλαδή 95 την ημέρα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ισπανίας (INE). Οι ένοικοι αυτών των κατοικιών αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους και να παραδώσουν τα κλειδιά τους στην τράπεζα για να τακτοποιήσουν την οφειλή τους ή να φύγουν πριν από την άφιξη των δικαστικών κλητήρων.

Αν ληφθούν υπόψη οι δευτερεύουσες κατοικίες, τα γραφεία, τα εμπορικά καταστήματα, τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα, οι κατασχέσεις αυξήθηκαν κατά 9,3% το 2014, φθάνοντας τις 119.442.
Οι εξώσεις άλλωστε στην Ισπανία είναι μια μαύρη σελίδα για τη χώρα και την κυβέρνηση του Μ. Ραχόι.

Το παράδειγμα της Ιρλανδίας

Στην Ιρλανδία χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά η αιτιολογία του «μη συνεργαζόμενου δανειολήπτη» με αποτέλεσμα την παραπομπή στο δικαστήριο της συντριπτικής πλειοψηφίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων.