Πολιτική

«Παζάρι» στις Βρυξέλλες για εργασιακά και συντάξεις


 Στις Βρυξέλλες χτυπάει η «καρδιά» της διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και Θεσμούς, μετά το άκαρπο Eurogroup και την απόφαση για παραμονή των Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκη στην βελγική πόλη, προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Σ’ αυτή την ιδιότυπη αναβίωση του Brussels Group, η ελληνική πλευρά και οι δανειστές θα επιχειρήσουν να βρουν κοινές συνιστάμενες και «δρόμους» σύγκλισης», στα ζητήματα των εργασιακών και του ασφαλιστικού (περικοπή συνταξιοδοτικής δαπάνης). Κεντρικός στόχος είναι η συμφωνία επί της αρχής, που θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα και κατόπιν για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Η διεξαγωγή του Brussels Group κρίθηκε αναγκαία, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ελληνική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, μετά την άρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, λόγω του χάσματος που υπάρχει σε μια σειρά από ζητήματα, με πρώτο και καλύτερο τα εργασιακά.

Το «αγκάθι» εργασιακών

Εκεί το ΔΝΤ δεν υποχωρεί σπιθαμή από τις πάγιες θέσεις του, που έχουν ως βασικούς άξονες την παράταση του «παγώματος» των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως το τέλος του προγράμματος και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% στο 10%.

Η ελληνική πλευρά, επιδιώκει σε μια λύση ευρωπαϊκών «αποχρώσεων», ευελπιστώντας ότι η Κομισιόν θα ενισχύσει τις θέσεις της στη διαμάχη με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σημείο αναφοράς της ελληνικής πρότασης αποτελεί η επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και η υπερίσχυσή τους έναντι των επιχειρησιακών. Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας είναι διατεθειμένο να βάλει «νερό στο κρασί» του στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, προκειμένου να κερδίσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Οι απαιτήσεις των Θεσμών για τις περικοπές στις συντάξεις

Το δεύτερον μείζον ζήτημα που θα συζητήσει η ελληνική αντιπροσωπεία με τους Θεσμούς, τις επόμενες ημέρες, είναι οι περικοπές στη συνταξιοδοτική δαπάνη. Οι τροϊκανοί θεωρούν ότι το «ψαλίδι» στην προσωπική διαφορά, δεν θα επιφέρει από μόνο του το προσδοκώμενο γι’ αυτούς δημοσιονομικό αποτέλεσμα, που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2020. Γι αυτό τον λόγο έχουν προσθέσει στην επιχειρηματολογία τους, την… ανάγκη για επιπρόσθετο «κόψιμο» τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων.

ΔΝΤ: Είναι πολύ νωρίς να γίνουν εικασίες για τεχνική συμφωνία

Μετά τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίστηκε «κουμπωμένο»-συγκρατημένο, σε ότι αφορά τις ελπίδες συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Με χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση, το Ταμείο αναφέρει τα εξής:Ενώ υπήρξε κάποια πρόοδος στην τελευταία αποστολή, παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες σε επίπεδο επικεφαλής των αποστολών, τις επόμενες ημέρες. Είναι πολύ νωρίς να γίνουν εικασίες για το ενδεχόμενο συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στην παρούσα φάση» υπογραμμίζει το ΔΝΤ.