Ραντεβού στο Σότσι έχουν σήμερα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμίρ Πούτιν, με τις διμερείς σχέσεις, τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και το ενεργειακό ζήτημα να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Με το 2021 είναι έτος Ιστορίας Ελλάδος - Ρωσίας, οι δύο πλευρές αναμένεται να προωθήσουν την αναθέρμανση των σχέσεων, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Μόσχα ως επικεφαλής ελληνικής κυβερνητικής αποστολής και υπέγραψε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας και σειρά Συμφωνιών για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας. Το εν λόγω συνεργασία περιλαμβάνει σειρά συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, του πολιτισμού και της φορολογικής συνεργασίας.
Μάλιστα, τόνισε πως στόχος είναι "να προχωρήσουμε σε βάθος μια οικονομική συνεργασία, με ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και την προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να καλυφθεί το κενό που αφήνουν πίσω τους τα ρωσικά αντίμετρα απέναντι στις ευρωπαϊκές κυρώσεις". Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ελλάδα, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να συνεχιστεί αυτή η απρόσκοπτη προμήθεια αερίου, αλλά να πέσουν και οι τιμές.
Χθες, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, στην Αγία Πετρούπολη, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και ιδιαίτερα στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου. Οι δύο πλευρές εξέτασαν την κατάσταση και τις προοπτικές συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας, εστιάζοντας στις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου. Η Gazprom εξήγαγε πάνω από 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ελλάδα κατά το 11μηνο του 2021, με τον ρωσικο όμιλο να σημειώνει πως «πρόκειται για μια πρωτοφανή ποσότητα προμηθειών για περίοδο 11 μηνών, η οποία είναι μεγαλύτερη από τον όγκο του φυσικού αερίου που παραδόθηκε ολόκληρο το έτος 2020».
Σκοπός του υπουργού Ενέργειας στη Ρωσία είναι να επιτύχει ανταγωνιστική τιμή για το 2022 για το φυσικό αέριο, ώστε να συγκρατηθεί το κόστος στην ελληνική αγορά. Η ελληνική πλευρά ζητά αλλαγή των όρων σύμβασης μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση επιθυμεί οι τιμές εισαγωγής του φυσικού αερίου να καθορίζονται κυρίως από την πορεία και εξέλιξη των τιμών του αργού και όχι από την τιμή των spot φορτίων LNG στο hub της Ολλανδίας (TTF).
Το βασικό σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, το ολλανδικό συμβόλαιο, έχει επιτύχει απανωτά ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και η παραμονή του σε υψηλά επίπεδα θα πλήξει την αγορά της Ελλάδας.
Η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη και Πούτιν φαίνεται να επικεντρώνεται από ελληνικής πλευράς τουλάχιστον στους στόχους για το φυσικό αέριο, με τη Μόσχα να εγείρει, πιθανότατα, ισχυρές αντιστάσεις, αφού καταγράφει σημαντικά κέρδη από τη νέα ενεργειακή κατάσταση. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως το Κρεμλίνο έχει ήδη απορρίψει αντίστοιχα αιτήματα για αλλαγή των συμβάσεων από άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες.