Πολιτική

«Παζάρι» για το αφορολόγητο και τις ομαδικές απολύσεις


 Την ώρα που η κυβέρνηση διακηρύσσει την επιθυμία για πολιτική συμφωνία στο επερχόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, διαρρέοντας και τον ευσεβή της πόθο για καταλυτική παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ, οι δανειστές συνεχίζουν την ασφυκτική πίεση προς το Μαξίμου, προκειμένου να αποδεχθεί το «πλάνο» τους, με απώτερο στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης. Το πακέτο που «προτείνουν» οι δανειστές, περιλαμβάνει ως γνωστόν, προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων, όπως η μείωση του αφορολόγητου, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από το 2019.

Οι Θεσμοί ζητούν με επιτακτικό τρόπο τη διευθέτηση του ακανθώδους ζητήματος των εργασιακών, με σημείο αιχμής τις ομαδικές απολύσεις. Ως νεότερο στοιχείο έρχεται να προστεθεί-βάσει των τελευταίων σεναρίων που διαρρέονται- η πρόθεσή τους να προσφέρουν ισχυρά ανταλλάγματα, αν και εφόσον η Ελλάδα επιτυγχάνει την υπέρβαση έναντι των στόχων πλεονάσματος. Στα εν λόγω ανταλλάγματα, πάντως, οι δανειστές τοποθετούν αστερίσκους και απαράβατους όρους.

Η πολιτική συμφωνία αποτελεί τον στρατηγικό στόχο για την κυβέρνηση, όμως σε παρασκηνιακό επίπεδο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις τεχνοκρατικού «χαρακτήρα», για τα επιμέρους ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης αλλά και για το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων 3,6 δισ.ευρώ, που έχουν ρίξει στο τραπέζι οι δανειστές. «Παζάρι» γίνεται για το αφορολόγητο, εκεί όπου η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποδεχθεί μερικό «ψαλίδισμα», όχι όμως και γενναίο «κούρεμα».

Σε πρώτο πλάνο το αφορολόγητο και οι ομαδικές απολύσεις

Η ελληνική πλευρά εμμένει στην πρόταση για μείωση του αφορολόγητου στα επίπεδα των 7.000-7.200 ευρώ, απέναντι στην πρόταση των Θεσμών που τοποθετούν το «πλαφόν» στα 6.000 ευρώ.

Ισχυρές είναι οι πιέσεις των δανειστών και στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, το οποίο παραμένει άλυτο εδώ και αρκετούς μήνες. Βρυξέλλες και ΔΝΤ ζητούν επίμονα τη αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου απολύσεων από 5% σε 10%, αλλά και την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων, που διατηρεί σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, ο υπουργός Εργασίας.

Ασυμφωνία συνεχίζει να υφίσταται και στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως επίσης και σε άλλα επιμέρους «κομμάτια» των Εργασιακών. Τη δεδομένη στιγμή πάντως το ενδιαφέρον- εκ μέρους των δανειστών-φέρεται να έχει επικεντρωθεί στις ομαδικές απολύσεις, εκεί όπου η ελληνική πλευρά, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης

Στο στόχαστρο και η προσωπική διαφορά των συντάξεων

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρο των Θεσμών παραμένουν οι συντάξεις και δη οι μειώσεις επ’ αυτών, μέσω της περικοπής των «προσωπικών διαφορών». Προς το παρόν η κυβέρνηση διαψεύδει ότι το εν λόγω ζήτημα, έχει τεθεί προς διαπραγμάτευση και συζητείται.

Τα ανταλλάγματα που προσφέρουν οι δανειστές

Τα ανταλλάγματα των Θεσμών, προκειμένου η κυβέρνηση να συναινέσει στην νομοθέτηση μέτρων 3,6 δισ. ευρώ, σχετίζονται άμεσα με την υπέρβαση των στόχων του πλεονάσματος. Με την προϋπόθεση ότι σημειώνεται υπέρβαση των εν λόγων στόχων, τότε τα «πλεονασματικά» χρήματα θα διοχετεύονται σε αναπτυξιακά μέτρα, σε δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, καθώς επίσης και σε μειώσεις φόρων.

Όλα αυτά με μια αυστηρή προϋπόθεση, ότιι θα γίνονται κατόπιν συνεννόησης της κυβέρνησης με τους δανειστές, οι οποίοι τελικώς θα δίνουν την έγκρισή τους.