Πολιτική

Παυλόπουλος: Η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση έχει βλάψει θεσμούς


Η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση έχει αγγίξει βαθύτατα ευρωπαϊκούς θεσμούς που πρέπει να τους κρατήσουμε όρθιους, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης των 10 ετών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρζιο Ματαρέλα και ο Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

«Έχουν υποστεί σημαντικές βλάβες οι θεσμοί του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, οι οποίοι σχετίζονται με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, με τη δημοκρατική αρχή, με το κράτος δικαίου, με το κοινωνικό κράτος δικαίου. Πρέπει να υπερασπιστούμε αυτούς τους θεσμούς γιατί αν δεν υπερασπιστούμε το θεσμικό υπόστρωμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δεν μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Και αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν έχει νόημα το οικοδόμημα που χτίστηκε από τους πατέρες της ΕΕ», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μιλώντας για τη χρησιμότητα του Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου είπε ότι εκτείνεται σε τέσσερα πεδία που είναι: η αναζωογόνηση της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Δικαίου, η εναρμόνιση της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης σύγκλισης του Δημόσιου Δικαίου των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η τροποποίηση του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δημόσιου Δικαίου -όπου τούτο καθίσταται αναγκαίο λόγω και των ραγδαίων εξελίξεων στην πλήρως πλέον παγκοσμιοποιημένη οικονομία και τεχνολογία και η κατάλληλη προετοιμασία των προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κρατών.

«Πρέπει να συμπληρώσουμε τους κανόνες που αφορούν στην οργάνωση και στη λειτουργία του Eurogroup. Δεν μπορεί να θεωρείται, ένα κορυφαίο όργανο από πλευράς σημασίας, άτυπο όργανο, κατά τη νομολογία του δικαστηρίου της ΕΕ επειδή λειτουργεί υποτίθεται στη σκιά του Ecofin, αλλά στην πραγματικότητα είναι το Ecofin στο τετράγωνο. Επίσης δεν μπορεί να λειτουργήσει η ΕΚΤ με τα μέσα που έχει σήμερα σε ότι αφορά την τόνωση της ρευστότητας ή την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Πρέπει να υπάρξουν σημαντικές μεταβολές ιδιαίτερα ενόψει του νέου ρόλου του ESM, ο οποίος θα αντικαταστήσει εξωγενείς θεσμούς όπως το ΔΝΤ» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Τέλος εκφράζοντας την αγωνία του για το μέλλον της Ευρώπης είπε ότι άλλο πράγμα είναι ο ευρωσκεπτικισμός και άλλο η ευρωαγωνία.

«Ευρωσκαπτικισμός σημαίνει ότι δεν θέλεις να αγωνιστείς για κάτι το οποίο δεν αξίζει τον κόπο, ευρωαγωνία σημαίνει ότι έχεις την προτεραιότητα να αγωνιστείς για κάτι το οποίο σε αγγίζει τόσο βαθιά που έχεις υπαρξιακή αγωνία.

Όλοι εδώ έχουμε αυτή την αγωνία και θέλουμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό ως σύμμαχο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την αγωνία και να την μετατρέψουμε σε ελπίδα και αισιοδοξία για την Ευρώπη» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.