Σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, όσο και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) ενημέρωσαν για τις τιμές σε κατσίκια και αρνιά, εν όψει Πάσχα. Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές.
Περίπου στα 4,80-5 ευρώ/κιλό στον παραγωγό και ως 9 ευρώ/κιλό για τους καταναλωτές θα κινηθούν φέτος οι τιμές των πατροπαράδοτων αμνοεριφίων, παραμένοντας στα περσινά επίπεδα. Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν πως εξακολουθούν να «παλεύουν» για κάτι καλύτερο, αφού τα τελευταία χρόνια «μπαίνουν μέσα» πουλώντας κάτω από το κόστος παραγωγής, όπως υποστηρίζουν.
Οι εκπρόσωποι του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, όσο και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), δήλωσαν ότι «οτιδήποτε πωλείται σε τιμή κάτω των 8 ευρώ/κιλό, θα πρέπει να προβληματίσει τους καταναλωτές, ιδίως εάν το προϊόν υποστηρίζεται ότι είναι ελληνικής προέλευσης».
Παράλληλα και οι δύο πλευρές τόνισαν πως θα υπάρξει επάρκεια στην αγορά ενόψει του Πάσχα, αν και ο πρόεδρος της ΠΕΚ Στέργιος Κύρτσιος τόνισε ότι «τα αρνιά θα είναι λιγότερα, έναντι των κατσικιών, αφού λόγω του εορτασμού του Πάσχα των καθολικών νωρίτερα, έγιναν αρκετές εξαγωγές». Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης, έσπευσε να επισημάνει ότι «παρά τις εξαγωγές που έγιναν, η προσφερόμενη ποσότητα αρνιών στο καταναλωτικό κοινό επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες».
Τι να προσέξουν οι καταναλωτές
Την προσοχή του καταναλωτικού κοινού σε σχέση με τις «παραπλανητικές» -όπως υποστηρίζουν- επικοινωνιακές τακτικές που ακολουθούνται από πολυεθνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, επέστησαν οι προαναφερόμενοι, με τον πρόεδρο της ΠΕΚ να τονίζει «δεν μπορεί να πωλούνται ελληνικά και φρεσκοσφαγμένα αμνοερίφια, σε σούπερ μάρκετ, στην τιμή των 5 ευρώ/κιλό, αφού αυτό ακριβώς είναι το κόστος παραγωγής για τον κτηνοτρόφο αυτή την περίοδο του έτους».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι ακόμη και τα εισαγόμενα αμνοερίφια, με τα περισσότερα να έρχονται από τη Ρουμανία, «εάν είναι ποιοτικά και φρέσκα, δεν μπορούν να πωλούνται κάτω των 6 ευρώ/κιλό. Οι πολύ χαμηλές τιμές θα πρέπει να βάζουν τον καταναλωτή σε σκέψεις, ενώ θα πρέπει να κινητοποιούν και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, γιατί η μόνη εξήγηση είναι πως «περνάνε κρέατα» από τα σύνορα, χωρίς να γίνονται οι επιβεβλημένοι έλεγχοι».
Για τον παραπάνω λόγο, κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι ζήτησαν εντατικοποίηση των ελέγχων από την πολιτεία, καλώντας παράλληλα τους καταναλωτές να στηρίξουν με τις αγορές τους τα ελληνικά προϊόντα.