Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Όχι στη μείωση των πόρων από τα Ταμεία Συνοχής και Αγροτικής Ανάπτυξης και για τα σημερινά κράτη-μέλη της ΕΕ


Παρεμβάσεις στην κοινή συνεδρίαση των τριών επιτροπών της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ (Άμυνας και Ασφάλειας, Οικονομικών και Ασφάλειας, Πολιτική Επιτροπή) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, έκανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, αναφερόμενος σε κρίσιμα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος που αφορούν τη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις ασύμμετρες απειλές στην νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο.

Σε σχέση με την προοπτική της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων και της ενσωμάτωσης των ανατολικών χωρών στις ευρωπαϊκές δομές αναγνώρισε ότι αποτελούν κεντρικούς πυλώνες για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας. Επισήμανε, όμως, ότι το ζήτημα της διεύρυνσης πρέπει να αντιμετωπιστεί με πλήρη σεβασμό στα κριτήρια της Κοπεγχάγης και την τήρηση των κανόνων της διαδικασίας προσχώρησης, χωρίς παραχωρήσεις στον τομέα του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Παράλληλα, ανέφερε ότι η έμφαση στην ανάγκη για ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές αξίες και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, ιδιαίτερα στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε με έμφαση ότι η διαδικασία προσχώρησης θα πρέπει να αντικατοπτρίζει μια ισορροπημένη προσέγγιση που διασφαλίζει ότι η διεύρυνση της ΕΕ δεν θα υπονομεύσει την οικονομική και κοινωνική συνοχή και σταθερότητα εντός της Ένωσης και πρόσθεσε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν, για παράδειγμα, μειωθούν οι πόροι που λαμβάνουν επί του παρόντος τα κράτη μέλη βάσει των Ταμείων Συνοχής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Καταλήγοντας ανέφερε, ότι το κρίσιμο ερώτημα σήμερα είναι πώς η διαδικασία διεύρυνσης θα φέρει απτά οφέλη τόσο για τα υποψήφια κράτη μέλη όσο και για τα υπάρχοντα, διατηρώντας την εσωτερική συνοχή και ανάπτυξη, ενισχύοντας την ενότητα και αλληλεγγύη, και παράλληλα εμβαθύνοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Στη δεύτερη παρέμβασή του, αναφέρθηκε στα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο που προκύπτουν από ασύμμετρες απειλές, όπως η παράνομη μετανάστευση, η τρομοκρατία και η ενεργειακή ασφάλεια και τόνισε την ανάγκη να δοθούν απαντήσεις από την πλευρά της Συμμαχίας σε σχέση με τα μέτρα αντιμετώπισης αυτών των απειλών.

Διαβαστε επισης