Πολιτική

Πάρτι «συμβούλων» με τα ακίνητα των ασφαλιστικών Ταμείων


Ελάχιστοι κατασκευαστές-εργολάβοι και εταιρείες συμβούλων πλούτιζαν επί δεκαετίες σε βάρος των ασφαλιστικών Ταμείων, εκμεταλλευόμενοι τα ακίνητα τους –όσα δεν αφήνονταν «ρημαγμένα» και αναξιοποίητα. Το νομοθετικό πλαίσιο που είχε  θεσπισθεί, όχι μόνον δεν επέτρεπε στους ασφαλιστικούς φορείς να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους, αλλά εκχωρούσε εκ των πραγμάτων τη διαχείριση τους σε διαπλεκόμενα κυκλώματα ιδιωτικών συμφερόντων

«Πάρτι»  8 -10 εταιρειών με τα ακίνητα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αποκάλυψε στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη.

«Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις δημοσίων οργανισμών, έτσι και στα ακίνητα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, όλα τα προηγούμενα χρόνια λάμβανε χώρα «πάρτι» εργολάβων και ιδιωτών, σε βάρος πάντα του Δημοσίου και των ασφαλισμένων», τόνισε η υπουργός.

Ο ρόλος των "συμβούλων"

«Η διαχείριση-εκμετάλλευση, ακόμη και η επισκευή των κτιρίων, ήταν αυστηρά συνδεδεμένη – μέσω ενός πλέγματος κανόνων και περιορισμών – με ιδιωτικές εταιρίες, κυρίως μεσιτικές και τραπεζικούς σύμβουλους. Επρόκειτο για 8-10 εταιρίες, στις οποίες παραχωρείτο ο ρόλος του συμβούλου, του ρυθμιστή των όρων του διαγωνισμού και του τελικού κριτή».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «ακόμα και για την πιο μικρή επισκευή οι ασφαλιστικοί φορείς υποχρεούνταν να καταφύγουν στις συγκεκριμένες εταιρίες. Ετσι αυξανόταν δυσανάλογα το κόστος, εξαιτίας των αμοιβών συμβούλων, εξόδων διαγωνισμού κλπ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι διαγωνισμοί να αποβαίνουν άκαρποι και τα κτίρια να ρημάζουν, με το κόστος επισκευής όπως είναι λογικό να αυξάνεται συνεχώς».

Ξενοίκιαστα, ρημαγμένα, καταπατημένα

Η υπουργός παρουσίασε επίσημα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι τα περισσότερα ακίνητα των Ταμείων παρέμεναν αναξιοποίητα, ενώ μόλις ένα στα έξι (!) νοικιάζονταν – κι αυτό με απίστευτα χαμηλό τίμημα. Ο ενοικιαστής πλήρωνε βέβαια περισσότερα, αλλά η διαφορά πήγαινε σε ενδιάμεσους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε:

  • – από τα 1.126 καταγεγραμμένα κτίρια των ασφαλιστικών φορέων, τα 552 (49%) ήταν κενά ή αναξιοποίητα. Μισθωμένα ήταν μόνον τα 158 (14%) και 67 ιδιοχρησιμοποιούμενα.
  •  Μόνον στην Αττική, περίπου 650 κτίρια  είναι εγκαταλειμμένα και "ρημάζουν"
  • Τα Ταμεία διαθέτουν οικόπεδα συνολικής έκτασης 643,4 στρεμμάτων. Από αυτά, μόνον 2(!) στρέμματα ήταν μισθωμένα. Οικόπεδα 133 στρεμμάτων ήταν καταπατημένα και συνολικά 445,5 στρεμμάτων κενά ή καταπατημένα.

Γραφειοκρατικά εμπόδια

Πολλά από τα κτίρια θα μπορούσαν να νοικιασθούν σε φορείς του Δημόσιου τομέα. Όμως, όπως επισήμανε η υπουργός Εργασίας, «υπήρχε κατ’ ουσίαν απαγόρευση στην διαδικασία μίσθωσης από φορέα σε φορέα ή από το Δημόσιο. Τι συνέβαινε; Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου πραγματοποιούσε έλεγχο του εκάστοτε κτιρίου και υποδείκνυε επισκευές ως προϋπόθεση για να γίνει η μίσθωση. Το όποιο κόστος για επισκευές κλπ βάραινε τον ασφαλιστικό φορέα. Ο Φορέας σχεδόν σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Το τεχνητό «κενό» ερχόταν να καλύψουν ιδιώτες, οι οποίοι νοίκιαζαν το κτίριο, κάλυπταν το κόστος επισκευών και στην συνέχεια το μίσθωναν στο Δημόσιο».

Την κατάσταση επιβεβαίωσε και ο Ν. Κακλαμάνης που είπε ότι κτίριο του ΠΙΚΠΑ στην Χάρητος (στο Κολωνάκι) έχει ενοικιαστεί σε άνθρωπο της νύχτας με ενοίκιο 100 ευρώ το μήνα!

Τι αλλάζει

Για να δοθεί τέλος σ’ αυτή την κατάσταση και να σταματήσει η λεηλασία και η απαξίωση της περιουσίας των Ταμείων,  η κυβέρνηση προχώρησε στις ακόλουθες ρυθμίσεις:
– Καταργήθηκε η υποχρέωση των ασφαλιστικών φορέων να αναθέτουν στις συγκεκριμένες πιστοποιημένες ιδιωτικές εταιρίες την εκμίσθωση-εκμετάλλευση ακινήτων τους.
-  Δόθηκε η δυνατότητα στα Ταμεία μηχανικό να διενεργούν άμεσα τις αναγκαίες διαγωνιστικές διαδικασίες επισκευών
– Ρόλο συμβούλου των Ταμείων μπορούν  να αναλαμβάνουν δημόσιοι φορείς (τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας κλπ)
– Οι ασφαλιστικοί φορείς θα μπορούν να μισθώνουν ακίνητα τους σε φορείς του Δημοσίου,  συμψηφίζοντας το κόστος επισκευής με μελλοντικά ενοίκια. (Έτσι αξιοποιήθηκε από το υπουργείο το κτίριο του ΤΣΜΕΔΕ στην Κολοκοτρώνη 4 για την δημιουργία help desk για τους ασφαλισμένους).