Πολιτική

Παρέμβαση Βρυξελλών στην κόντρα για τον έλεγχο του Υπερταμείου


Μείζον ζήτημα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με του δανειστές καθίσταται πλέον η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων. Η αντιπαράθεση για την επιλογή προσώπων – που ήταν θεωρητικά ένα τεχνοκρατικό θέμα – μεταφέρεται πλέον σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και αποτελεί αντικείμενο απ’ ευθείας παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας- Βρυξελλών. Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδουν οι Ευρωπαίοι στον έλεγχο του Ταμείου είναι η άμεση εμπλοκή στις συζητήσεις του επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ και  η παρέμβαση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Επισήμως οι Ευρωπαίοι «κόπτονται» για την «ανεξαρτησία» του Εποπτικού Συμβουλίου,  το οποίο οποίοι θα ορίσει τα μέλη ΔΣ και θα επιλέξει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του νέου φορέα αποκρατικοποιήσεων. Δεν θέλουν δηλαδή πρόσωπα συνδεόμενα καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα και την ελληνική δημόσια διοίκηση. Προσπαθούν να επιβάλουν ξένους τεχνοκράτες ή Ελληνες «κοσμοπολίτες» του χρηματοοικονομικού τομέα.

Γι αυτό οι εκπρόσωποι των Θεσμών απορρίπτουν κατηγορηματικά τα τρία πρόσωπα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση ως μέλη του Συμβουλίου. (Σημειώνεται ότι  στο 5μελές Εποπτικό Συμβούλιο του νέου φορέα αποκρατικοποιήσεων η ελληνική πλευρά έχει δικαίωμα να ορίσει 3 μέλη και οι δανειστές 2).

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας,  οι τρεις προτεινόμενοι από ελληνικής πλευράς είναι η Ολγα Χαρίτου, η οποία έχει θητεύσει στον τραπεζικό τομέα αλλά έχει το απαγορευτικό για τους Θεσμούς «μειονέκτημα» να είναι σύζυγος  βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και να συνδέεται με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Σταμπουλής και  ο Γιώργος Ταβλάς, μέλος του Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στον κ. Σταμπουλή «καταλογίζεται» ότι έχει αναπτύξει πολιτική δράση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τον κ. Ταβλά οι εκπρόσωποι των δανειστών προβάλλουν ως επιχείρημα ότι  λόγω της θέσης του στην ΤτΕ δεν θα είναι ανεπηρέαστος, ή θα υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

Επισημαίνεται ότι το  Εποπτικό Συμβούλιο δεν θα ασκεί μάνατζμεντ στο Υπερταμείο. Είναι ωστόσο ζωτικής σημασίας όργανο, αφού θα κληθεί να επιλέξει τα μέλη του ΔΣ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, που θα κάνει τελικά «κουμάντο» στο Ταμείο χωρίς να παίρνει εντολές από την κυβέρνηση – θα μπορεί μάλιστα να αγνοεί κυβερνητικές «υποδείξεις» και να πηγαίνει κόντρα σε αποφάσεις υπουργών.

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών  εκφράζουν αντιρρήσεις για τα προτεινόμενα πρόσωπα, υποστηρίζοντας ότι λόγω των σχέσεων τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση δεν θα λειτουργούν ανεξάρτητα, αλλά θα ακολουθούν τη γραμμή που θα εκπορεύεται από το Μαξίμου. Ανάλογες αντιρρήσεις διατυπώνονται και από παράγοντες της Κομισιόν και του Eurogroup, που επιμένουν  στην επιλογή προσώπων μη συνδεόμενων καθ’ οιονδήποτε τρόπο με το κυβερνητικό περιβάλλον.

Η κυβέρνηση απορρίπτει αυτές τις ενστάσεις, επισημαίνοντας μάλιστα  ότι ο Ζακ Λε Παπ που προαλείφεται για πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, ανήκει στο περιβάλλον Λαγκάρντ και –κατά τη λογική των Θεσμών -  θα είναι «το μάτι και το αφτί» των δανειστών στο νέο Ταμείο.

Εύλογο και λογικό είναι άλλωστε να θέλει η κυβέρνηση να έχει ένα δικό της «μάτι» στον νέο μηχανισμό που θα κληθεί να διαχειριστεί τα επόμενα χρόνια μεγάλα projects αποκρατικοποιήσεων, όπου θα εμπλακούν ισχυρά  διεθνή και εγχώρια επιχειρηματικά γκρουπ,  ενώ παράλληλα  θα διακυβεύονται συμφέροντα του Δημοσίου.

Η αντιπαράθεση για τις επιλογές προσώπων φαίνεται ότι θα συνεχισθεί σε υψηλό επίπεδο και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ.

Οι δύο του ΣΥΡΙΖΑ

Η πιο γνωστή από τους τρεις προτεινομένους από την κυβέρνηση είναι η Ολγα Χαρίτου. Με θητεία στον τραπεζικό τομέα, διαθέτει αρκετή εμπειρία για να διαχειριστεί θέματα του ΤΧΣ (που είναι μία από τις θυγατρικές του Υπερταμείου). Εχει θητεύσει και σε θέση ειδικής συμβούλου για θέματα ειδικής διακυβέρνησης και πληροφορικής στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη. 

Προερχόμενη από τα κινήματα και την πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα στον χώρο της Αριστεράς, η Χαρίτου είναι γνωστή στην Κουμουνδούρου και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Σύζυγος της είναι ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας.

Ο Γιώργος Σταμπουλής, λέκτορας Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο, έχει αναπτύξει δράση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχει εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικά θεωρείται ότι ανήκει στο ευρύτερο περιβάλλον Δραγασάκη. 

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στη διοίκηση επιχειρήσεων, το στρατηγικό σχεδιασμό, τη διαχείριση τεχνολογίας, γνώσης και καινοτομίας, την οικονομία της ενέργειας κ.ά. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι έχει τα τυπικά προσόντα για να συμβάλει σε ζητήματα αναδιάρθρωσης ΔΕΚΟ, όπως αυτά με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπο το νέο Ταμείο.