Πολιτική

Παρέμβαση Βούτση στα κόμματα για την αξιολόγηση


Οσο υπάρχει επιτήρηση και δεσμεύσεις δεν υπάρχει περιθώριο αναπτυξιακής πρωτοβουλίας σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δικαιολογώντας τη θέση ότι είναι αναγκαίο να κλείσει άμεσα το γρηγορότερο δυνατό η αξιολόγηση μιλώντας ευθέως για απαιτήσεις των θεσμών με τιμωρητική διάσταση.

Ταυτόχρονα, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν ότι όσο υπάρχει αυτό το στενό πλαίσιο της επιτήρησης και των δεσμεύσεων, δεν υπάρχει δυνατότητα αναπτυξιακής πρωτοβουλίας της χώρας.

Αφορμή στάθηκε η ειδική εκδήλωση στην Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών με θέμα «ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, ιστορική αναδρομή, αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές».

Στην παρέμβαση του, ο κ. Βούτσης υπεραμύνθηκε των προσπαθειών που κατέβαλε η κυβέρνηση το καλοκαίρι για να μειωθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, σημειώνοντας ότι από τους θεσμούς υπήρχε μια ακατανόητη και τιμωρητική επιμονή «ή μηδέν ή 23% ή να πάρει πίσω τη νομοθεσία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Όταν γίνονταν σοβαρές συζητήσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά, από τους απέναντι πέρασε η απαίτηση, στα όρια της τιμωρίας και ίσως και της εκδικητικότητας, από την οποία ούτε ισοδύναμα δεν δέχονταν. Θέλανε εξαρχής να έρθει το νομοσχέδιο. Γύρω από αυτή την ιστορία, στους δύσκολους εκείνους καιρούς για τη χώρα, Ιούνιο- Ιούλιο που εμείς καιγόμασταν, υπήρχε αυτή η πίεση από την άλλη πλευρά», τόνισε ο κ. Βούτσης.

Ακόμα, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι τέτοιες «μεταρρυθμίσεις, μαζί με κάποιες από αυτές που είναι στα συμφωνηθέντα και μαζί με σειρά αιτημάτων που έρχονται, αποτελούν εμπόδιο». «Τιμωρητική διάσταση έχουν αυτές οι απαιτήσεις και οδηγούν τη χώρα σε τελμάτωση», υπογράμμισε.

«Πρέπει να αποτινάξουμε αυτό το πλαίσιο της επιτήρησης το συντομότερο δυνατό, να υπάρξουν οι αξιολογήσεις τώρα. Είναι έτοιμος ο αναπτυξιακός, επενδυτικός νόμος. Εκεί πρέπει να μπουν οι διατάξεις αυτές για τα νησιά, ώστε το γρηγορότερο, μέσα στην επόμενη διετία, σε αυτή τη Βουλή, η χώρα να κλείσει αυτήν την πάρα πολύ επώδυνη διαδρομή. Διαφορετικά, θα βρισκόμαστε εδώ να τα λέμε να κάνουμε αναλύσεις και απογραφές αλλά δεν θα αφορούν τα νέα παιδιά.

Αν υπήρχε το στοιχείο προόδου στην ανθρωπότητα και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ήταν γιατί κάθε γενιά είχε ρεαλιστικά μεγαλύτερες προσδοκίες σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Είναι η πρώτη γενιά που ξεκίνησε με πολύ μικρότερες προσδοκίες, και ψαλιδισμένες» προσέθεσε ο κ. Βούτσης και τόνισε ότι έχουμε υποχρέωση «να εξασφαλίσουμε τους νέους μας για να μην φεύγουν και να μην πηγαίνουν φτηνό εργατικό, στη Μέρκελ και στους άλλους».

Τέλος, απευθυνόμενος προς όλα τα κόμματα ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Θα πρέπει να αντιληφθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ανεξάρτητα από ιδεολογικές προσεγγίσεις, όσο η χώρα δεν βγαίνει από το πλαίσιο της επιτήρησης και της δέσμευσης τέτοιων πολιτικών δεν υπάρχει μεγάλη προσδοκία και δυνατότητα για αναπτυξιακή πρωτοβουλία».