Πολιτική

Παρέμβαση Στουρνάρα: Χρειάζεται ένα νέο deal με τους πιστωτές


Νέα παρέμβαση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος με άρθρο του στους Financial Times μίλησε για μια νέα συμφωνία που απαιτείται με τους πιστωτές για να προχωρήσει, χαρακτηρίζοντας το πρωτογενές πλεόνασμα - στόχο του 3,5% ως μη ρεαλιστικό και κοινωνιά ανέφικτο. Ο Διοικητής της ΤτΕ, την ίδια ώρα αφήνει σαφείς αιχμές προς τους εταίρους, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι δεν έχουν επληρώσει τις δικές τους δεσμεύσεις για περαιτέρω ελάφρυνση ρου ελληνικού χρέους.

"Δεν είναι ρεαλιστικό και κοινωνικά εφικτό να απαιτείται από την Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά", υπογραμμίζει ο διοικητής της ΤτΕ και προσθέτει: "θα πρέπει να μειωθεί στο 2%, κάτι που θα επιτρέψει ένα πιο ισορροπημένο μίγμα πολιτικής, με έμφαση στη μείωση της φορολογίας και στην ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων, συμβάλλοντας σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης", σημείωσε.

"Τα σενάρια που έχει εξετάσει η ΤτΕ δείχνουν ότι η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να επιτευχθεί με στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2% και μια μάλλον μέτρια ελάφρυνση του χρέους η οποία δεν θα προκαλεί ζημιές στους πιστωτές. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επέκταση της λήξης των δανείων κατά 20 χρόνια και την αποπληρωμή των κεφαλαιοποιημένων τόκων σε ίσες δόσεις σε μια περίοδο 20 ετών", συμπλήρωσε.

Ιδισίτερη αναφορά έκανε και για τα διάφορα σενάρια που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας κάθε φορά που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε αδιέξοδο, γεγονός που επιβάρυνε σε μεγάλο βαθμό την ελληνική οικονομία και το επιχειρηματικό κλίμα. 

Αιχμές αφήνει και για το πολιτικό προσωπικό που διακυβέρνησε στα μισά της περασμένης δεκαετίας αναφέροντας χαρακτηριστικα: "Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που παραμένει σε πρόγραμμα. Το ελληνικό πολιτικό οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία κατά το δεύτερο ήμισυ της περασμένης δεκαετίας.

Υποσχέθηκαν να διορθώσουν το σύστημα φορολογικών εσόδων, να ξεριζώσουν τα βαθιά ριζωμένα κατεστημένα συμφέροντα και να εφαρμόσουν φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων δεν υπήρξε αποτέλεσμα", αναφέρει

"Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν εκπλήρωσαν τη δική τους δέσμευση να προσφέρουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Είχαν συμφωνήσει, τον Νοέμβριο του 2012 και αυτό θα έπρεπε να έχει συμβεί το 2014, από τη στιγμή που η Ελλάδα πέτυχε με εξαιρετικό πόνο ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ το 2013. Αυτό δεν συνέβη ποτέ. Η απόφαση καθυστέρησε λόγω του εκλογικού κύκλου αρκετών ευρωπαϊκών χωρών. Το ίδιο συνέβη και στις 24 Μαίου 2016, όταν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup ανέλαβαν την απόφαση για το 2018, παρά το γεγονός αποδέχθηκαν ρητά την ανάγκη να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε διαχειρίσιμα επίπεδα και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ να εισέλθει σε μία πτωτική πορεία", σημείωσε χαρακτηριστικά

Μιλώντας πάντως για το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση υπάρχουν αρκετά κεφάλαια, ενέχυρα και προβλέψεις στοιχεία ικανά για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση των "κόκκινων δανειών".

Καλεί δε σε συσπείρωση των πολιτικών κομμάτων καθώς οι σκληρές αποφάσεις έχουν παρθεί όπως η γενναία ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο πλαίσιο της γιγάντιας δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2010 ενώ μέσω του φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού προγράμματος , την αξιοποίηση της περιουσίας και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό να υπάρξει αποφασιστικότητα ώστε να επιτυχεθεί βιώσιμη ανάπτυξη.