Πολιτική

Παρέμβαση Μπ. Ομπάμα για "ουσιαστική" ελάφρυνση χρέους


Υπέρ της "ουσιαστικής" ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάσσεται ο Μπαράκ Ομπάμα, με δηλώσεις του στην "Καθημερινή της Κυριακής", ενώ συγχαίρει την ελληνική κυβέρνηση για τα "δύσκολα και επώδυνα" βήματα που έχει κάνει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

"Όσο η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και ανθρώπινο τρόπο, οι Ελληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο στις ΗΠΑ", υπογραμμίζει ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος.

"Η Ελλάδα έπρεπε να κάνει βήματα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και θέλω να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα, και τον ελληνικό λαό για τα δύσκολα και επώδυνα βήματα που έχουν κάνει για να δείξουν ότι η Ελλάδα εργάζεται για να βοηθήσει τον εαυτό της", αναφέρει.

Για το θέμα του χρέους, τονίζει: "Θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους".

Ο κ. Ομπάμα αναφέρει ότι οι Αμερικανοί συνεχίζουν να δίνουν τεράστια σημασία στη συμμαχία με την Ελλάδα. "Είμαστε στενοί εταίροι στην πάταξη της τρομοκρατίας προκειμένου να ανακόψουμε τη ροή ξένων τρομοκρατών και να αποτρέψουμε τρομοκρατικές επιθέσεις", υπογραμμίζει.

Για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Ομπάμα τονίζει πως ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικές δυνάμεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα. «Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός μας εταίρος και έχουμε τεράστιο οικονομικό συμφέρον για μια Ευρώπη που είναι σταθερή και αναπτύσσεται».

Επίσης, ο κ. Ομπάμα χαιρέτησε την Ευρωπαϊκή ενοποίηση ως «ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής, με οφέλη για τα μέλη της ΕΕ, τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο».

Επισημαίνει, μάλιστα, πως «και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, αντιμετωπίζουμε το καθήκον της διασφάλισης ότι οι πολιτικοί μας θεσμοί και οι οικονομικές μας πολιτικές ανταποκρίνονται στους λαούς μας, πολλοί από τους οποίους αισθάνονται ότι έχουν πληγεί από την παγκοσμιοποίηση και το εμπόριο».