Πολιτική

Παρέμβαση Καραμούζη: Πως θα επιστρέψουν 25 δισ. σε δυο χρόνια


Μία βελτίωση των προοπτικών στην οικονομία, την αγορά, τις επιχειρήσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιστροφή καταθέσεων ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, εντός 18 - 24 μηνών, εκτιμά ο πρόεδρος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο Λονδίνο σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Hellenic Observatory of London School of Economics και το Hellenic Bankers Association – UK, και αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Καραμούζης είπε ότι, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις στην ελληνική οικονομία, θα ξεκινήσουν να μειώνονται από το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως η αντιστροφή της τάσης στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν είναι κάτι που συνδέεται μόνον με τη διαχείρισή τους από το τραπεζικό σύστημα που είναι απαραίτητη, αλλά και από την επιστροφή της χώρας σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, την άρση των capital controls, την πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση κλπ.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Καραμούζης είπε μεταξύ άλλων πως «θα πρέπει σε γενικές γραμμές να παραδεχτούμε, ότι η κοινή διάθεση έχει μεταστραφεί από τον θυμό και αρνητισμό που την χαρακτήριζε, στην νηφάλια αποδοχή της ανάγκης η Ελλάδα να τακτοποιήσει τα του οίκου της».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος για το περιβάλλον που λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα ο κ. Καραμούζης επεσήμανε: 

-Οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και έχουν κάνει τις απαραίτητες προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκτός από το δυσμενές σενάριο στο οποίο η οικονομία θα παραμείνει στάσιμη για χρόνια ή θα διολισθήσει στην ύφεση.

-Οι ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρές προκλήσεις λόγω του ταχύτατα μεταλλασσόμενου ανταγωνιστικού τοπίου στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των α) αρνητικών επιτοκίων και της υποτονικής ανάπτυξης β)των τεχνολογικών καινοτομιών γ)ενός πιο αυστηρού και απαιτητικού ρυθμιστικού πλαισίου και δ)του αυξανόμενου ανταγωνισμού από μη τραπεζικές χρηματοπιστωτικές οντότητες.

-Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα περισσότερη ελευθερία, ρυθμιστική πίεση, ένα βελτιωμένο πλαίσιο εκκαθάρισης, καθώς και τα μέσα για να επιδιώξουν μια πιο ενεργητική και εστιασμένη στρατηγική για την μείωση του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) με γρήγορο και συντεταγμένο τρόπο.

-Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πιο μπροστά σε σχέση με άλλους τραπεζικούς τομείς της ευρωζώνης, όσον αφορά την προσαρμογή, τον βαθμό συγκέντρωσης και τον σε βάθος έλεγχος (stress tests) των δανειακών χαρτοφυλακίων.