Διεθνή

Παρέμβαση Γερμανών και Γάλλων οικονομολόγων για την «ανθεκτικότητα» της Ευρωζώνης


Κορυφαίοι Γάλλοι και Γερμανοί οικονομολόγοι έκαναν παρέμβαση σήμερα στην πολιτικά καυτή συζήτηση για το πώς θα γίνει η Ευρωζώνη πιο ανθεκτική σε μελλοντικές κρίσεις, ζητώντας νέους δημοσιονομικούς κανόνες και τη δημιουργία ενός πραγματικά «ασφαλούς στοιχείου ενεργητικού» της Ευρωζώνης. Οι προτάσεις τους αποσκοπούν να γεφυρώσουν τις γερμανικές απαιτήσεις για περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία και τη γαλλική επιμονή για περισσότερο καταμερισμό κινδύνων, καθώς το Παρίσι και το Βερολίνο επιχειρούν να εμφυσήσουν νέα δυναμική στις ανακοπείσες προσπάθειές τους για μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Το ερώτημα σχετικά με τη βελτίωση της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης θα συζητηθεί, επίσης, στη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο υπηρεσιακός Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ με τον νέο Πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, στο Βερολίνο. Ο Αλτμάιερ, που είναι από τους στενότερους συνεργάτες της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, θα επισκεφθεί στη συνέχεια το Παρίσι για να έχει συζητήσεις αύριο με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρούνο Λε Μερ.

Στο 33σέλιδο έγγραφό τους για τις μεταρρυθμίσεις, οι 14 Γάλλοι και Γερμανοί οικονομολόγοι ζητούν αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης, τη δημιουργίας μίας ανεξάρτητης δημοσιονομικής εποπτικής Αρχής και ένα κοινό ταμείο της Ευρωζώνης καθώς και ένα νέο συνθετικό «ασφαλές στοιχείο ενεργητικού» της Ευρωζώνης, το οποίο θα προσφέρει στους επενδυτές μία εναλλακτική επιλογή σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα. Αυτό θα ήταν ουσιαστικά ένα παράγωγο σταθμισμένων κρατικών ομολόγων. «Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών θα άλλαζε την πορεία της Ευρωζώνης, θα βελτίωνε σημαντικά την οικονομική σταθερότητά της, την πολιτική συνοχή και την προοπτική να δώσει ευημερία στους πολίτες της, ενώ θα απαντά στις προτεραιότητες και τις ανησυχίες των χωρών - μελών της», σημειώνουν οι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων είναι ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo Κλέμενς Φούεστ και ο Ζαν Πισανί - Φερί, πρώην σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. «Οι ηγέτες μας δεν πρέπει να συμφωνήσουν σε κάτι λιγότερο», προσθέτουν.

 Οι οικονομολόγοι θέλουν να αντικαταστήσουν τους σημερινούς δημοσιονομικούς κανόνες, που εστιάζουν στο διαρθρωτικό έλλειμμα και το όριο του 3%, με κανόνες για τις δαπάνες και έναν μακροπρόθεσμο στόχο μείωσης του χρέους. «Ένας τέτοιου τύπου κανόνας είναι λιγότερο επιρρεπής σε λάθη σε σχέση με τους σημερινούς κανόνες και πιο αποτελεσματικός για τη σταθεροποίηση των οικονομικών κύκλων, καθώς οι κυκλικές μεταβολές των εσόδων δεν θα πρέπει να αντισταθμίζονται από μεταβολές των δαπανών», αναφέρουν οι οικονομολόγοι. Οι ίδιοι συνιστούν η τήρηση των νέων δημοσιονομικών κανόνων να παρακολουθείται από εθνικές Αρχές, τις οποίες θα εποπτεύει ένας ανεξάρτητος θεσμός της Ευρωζώνης.

 Η ιδέα ενός συνθετικού ομολόγου της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  είναι πιθανό να απορριφθεί από τους συντηρητικούς της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, οι οποίοι είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τη δημιουργία νέων εργαλείων για τον καταμερισμό κινδύνων. Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, επιμένουν ότι η καθιέρωση τέτοιων επενδυτικών μέσων, παράλληλα με μία ρύθμιση για τον περιορισμό του κινδύνου συγκέντρωσης κρατικών ομολόγων, θα βοηθούσε στην «εξομάλυνση της μετάβασης από την υπερβολική συγκέντρωση σε κρατικά ομόλογα στη χώρα που τα εκδίδει».

Οι συντηρητικοί της Μέρκελ και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα στο σχέδιο για μία κυβέρνηση συνασπισμού. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την προοπτική ενός «προϋπολογισμού επενδύσεων» για την Ευρωζώνη, ένα νεύμα στο κάλεσμα του Μακρόν για έναν προϋπολογισμό που θα βοηθήσει την Ευρωζώνη να αντιμετωπίζει εξωτερικά οικονομικά σοκ. Ζητά, επίσης, τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα πλήρες Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, με κοινοβουλευτικό έλεγχο και εδραιωμένο στη νομοθεσία της ΕΕ.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις