Ενώ η ΕΕ πρωτοστατούσης της Γερμανίας εξαντλεί την ανοχή της προς την Τουρκία, αποφεύγοντας να επιβάλει κυρώσεις για τις επιθετικές της ενέργειες, το Βερολίνο διαμηνύει ανοιχτά προς την Αγκυρα ότι στην εν εξελίξει αντιπαράθεση η Γερμανία και η ΕΕ βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας. Η κίνηση αποσκοπεί πρωτίστως στην αποκλιμάκωση της έντασης και στη δημιουργία συνθηκών που θα καταστήσουν εφικτή την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου – με ή χωρίς μεσολαβητές.
Ρόλο πυροσβέστη-ειρηνοποιού-διαμεσολαβητή επιδιώκει να διαδραματίσει η Γερμανία, έχοντας την υποστήριξη πολλών ευρωπαϊκών χωρών, που ανησυχούν για την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και θέλουν να μπει κάποιο “φρένο” στον Ερντογάν, όπως και στις συνεχείς παραβιάσεις των διεθνών κανόνων από την Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το ευρωπαϊκό Διευθυντήριο και κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ εκτιμούν ότι αν και η αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας εξαντλείται μέχρι στιγμής σε “ανώδυνες” παραβιάσεις των διεθνών κανόνων από τουρκικής πλευράς και σε πόλεμο εκατέρωθεν δηλώσεων, ο κίνδυνος ανάφλεξης είναι πολύ μεγάλος.
Αυτόν τον κίνδυνο θέλουν να περιορίσουν, εκτιμώντας λύση στα ελληνοτουρκικά δεν πρόκειται να υπάρξει στο εγγύς μέλλον και ότι η αντιπαράθεση για τις θαλάσσιες ζώνες και τα ενεργειακά κοιτάσματα θα παραμείνει πηγή αβεβαιότητας και αστάθειας για την περιοχή.
Το θετικό για τη χώρα μας είναι ότι το Βερολίνο – και δι αυτού η ΕΕ – παίρνει πλέον ξεκάθαρη θέση ότι στηρίζει την Ελλάδα, χωρίς ΄όμως να “απειλεί” την Τουρκία με κυρώσεις. Το μήνυμα προς την Αγκυρα είναι “ρίξτε τους τόνους και δεχτείτε διάλογο επί ρεαλιστικής βάσεως”.
Μάας: Να σταματήσει το παιχνίδι με τη φωτιά
Το εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια. Θα το διατυπώσει και στην κατ' ιδίαν συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του στην Αγκυρα, όπου μεταβαίνει σε λίγες ώρες.
«Η τεταμένη κατάσταση στη Μεσόγειο μας προκαλεί μεγάλες ανησυχίες και προβληματισμό», είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ. «Θα μιλήσω και στην Αγκυρα για να υπάρξει αποκλιμάκωση. Εχω δυο μηνύματα. Το πρώτο είναι ότι η Γερμανία και η ΕΕ είναι σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας. Το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε άμεσα αποκλιμάκωση και βούληση για διάλογο, αλλά αυτό υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το διεθνές δίκαιο. Είναι παιχνίδι με τη φωτιά αυτό που γίνεται και μια σπίθα αρκεί για ανάφλεξη. Αδιανόητη αυτή η σκέψη, δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Κάθε προκλητικότητα πρέπει να σταματήσει».
Το θέμα των κυρώσεων
Η απάντηση από ελληνικής πλευράς στη γερμανική πρωτοβουλία είναι ότι διάλογος δεν μπορεί να γίνει όσο συνεχίζονται οι παράνομες τουρκικές ενέργειες και χωρίς συμφωνηθεί ατζέντα των προς συζήτηση θεμάτων.
«Πολλοί μας συνιστούν διάλογο. Όμως διάλογος δεν υφίσταται υπό καθεστώς των απειλών», τόνισε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Γερμανό ομόλογο του.
Ο κ. Δένδιας έθιξε επίσης το θέμα της μεγάλης ανοχής που δείχνει η ΕΕ προς την Τουρκία, τονίζοντας ότι στο επικείμενο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων.