Αγορές

Πάρε τα λεφτά και τρέχα!


Σε κινούμενη άμμο οι αγορές. Η πρόσκαιρη αναλαμπή και το... "τίναγμα της ψόφιας γάτας"

Ο τίτλος της  γνωστής ταινίας του Γούντυ Αλλεν ταιριάζει γάντι στο κλίμα και στη λογική που επικρατούν σήμερα στις αγορές, όπου τρισεκατομμύρια δολάρια εξανεμίζονται  καθημερινά και οι επενδυτές τρέχουν να σώσουν ό,τι μπορούν, ενώ λίγοι μεγάλοι κερδοσκόποι  - τα περιβόητα hedge fund και τα “μεγάλα μαχαίρια” της Wall Sreet – αποκομίζουν ιλιγγιώδη κέρδη από  την κατάρρευση.

Αυτό συμβάινει σε μικρογραφία και στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου τα χαρτιά ξαναμοιράζονται, για να καταλήξουν σε λίγα “δυνατά χέρια”, που έχουν   την οικονομική άνεση και την υπομονή να περιμένουν. Ο τροχός  γυρίζει, οι αγορές ποτέ δεν πεθαίνουν, κάποτε θα ανακάμψουν...

Προς το παρόν, τα χρηματιστήρια είναι κινούμενη άμμος για τους επενδυτές. Κάθε κίνηση  είναι επικίνδυνη και μπορεί να τους βυθίσει ακόμη πιο βαθιά στη “χασούρα”. Ουδείς γνωρίζει τι τέξεται η επιούσα. Ολα τα μοντέλα τεχνικής ανάλυσης αποδεικνύονται  άχρηστα μπροστά στη λαίλαπα που προκαλεί η πανδημία κορωνοϊού – μάλλον οι φόβοι για τις επιπτώσεις τοης  στην παγκόσμια οικονομία.

Σε τεντωμένο σχοινί

Μετά από μιά εβδομάδα δραματικών απωλειών το κλίμα άλλαξε σήμερα στα χρηματιστήρια και οι ευρωπϊκοί δείκτες “απογειώθηκαν”, μαζί  και οι ελληνικοί. Ομως τα μεγάλα αρχικά κέρδη εξανεμίστηκαν. Ο γερμανικός DAX γύρισε από +9% σε -1%,  ο Dow Jones που τα futures τον έδειχναν να ξεκινάει με +3,5% αγωνίσθηκε να κρατήσει το +1,2%, οι τιμές του αργού πετρελαίου ξαναπήραν την κατηφόρα. Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες διατήρησαν τα μισά από τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και η “καρδιά” των traders έμεινε στη θέση της.

Αντί για εντυπωσιακό comeback και αντιστροφή τάσης, η ισχυρή ανοδική αντίδραση μπορεί να αποδειχθεί πρόσκαιρη αναλαμπή, κύκνειο άσμα, ή... “τίναγμα της ψόφιας γάτας”, όπως αποκαλούν στις αγορές την τελευταία σπασμωδική ανοδική κίνηση πριν από  την τελειωτική κατάρρευση.

Τίποτε δεν προδικάζει τη συνέχεια και οποιαδήποτε πρόβλεψη για την περαιτέρω πορεία των αγορών θα ήταν απολύτως επισφαλής. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι λοιπόν κρίσιμες. Οχι μόνον για τα χρηματιστήρια, αλλά και για την πραγματική οικονομία, που βρίσκεται τώρα μπροστά στον κίνδυνο ενός καταστροφικού ντόμινο αλυσιδωτών επιπτώσεων σε παγκόσμια κλίμακα.

 Ο φόβος τρώει τα σωθικά

Τα δεδομένα που προκάλεσαν τη μεγάλη πτώση δεν έχουν αλλάξει. Σήμερα άλλαξε μόνον η “οπτική” των επενδυτών, που είδαν ότι ο φόβος της πανδημίας και των οικονομικών της επιπτώσεων έχει προκαλέσει  πρωτοφανείς στρεβλώσεις στις αγορές, οδηγώντας σε δραματική απαξίωση μετοχές και commodities.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι αποχρών λόγος αλλαγής κλίματος και τάσης δεν υπάρχει, πέραν του ότι η πτώση των δύο προηγούμενων ημερών ήταν εξαιρετικά υπερβολική, αποτέλεσμα ανησυχιών και όχι ψύχραιμης αποτίμησης των οικονομικών δεδομένων και των επιπτώσεων από την πανδημία κορωνοϊού.

Το “ένστικτο της αυτοσυντήρησης” κινεί πλέον τις αγορές, που φθάνοντας στο χείλος του γκρεμού αντέδρασαν και άλλαξαν κατεύθυνση, προκειμένου να μη βυθιστούν στα “Τάρταρα” απ' όπου δεν υπάρχει επιστροφή. Ομως και η αντίδραση αυτή αποδείχθηκε πρόσκαιρη, χωρίς δυναμική.

 Μετοχές και δείκτες στο ΧΑ

Στο ελληνικό χρηματιστήριο που έχει υποστεί μεγαλύτερες απώλειες στη διάρκεια της μεγάλης καταιγίδας, ο Γενικός Δείκτης  έκλεισε με κέρδη 2,49% στις 551,97 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ 540,36  (+0,34%) και 569,10 μονάδων (+5,67%).
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 3,21%, στις 1.387,56 μονάδες,

Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης: Πήγε ενδοσυνεδριακά μέχρι +12,31% και τερμάτισε +6,35% στις 393,32 μονάδες. Ομως, παρά την άνοδο αυτή παραμένει στον "πάτο", καθώς χθες είχε υποχωρήσει στα ιστορικά χαμηλά του, στο ναδίρ 20ετίας!

 Χ. ΝΙΑΚΑΣ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα