Πολιτική

Παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας άνοιξε ο Μητσοτάκης


Η λέξη συγκυβέρνηση ήταν μέχρι πρότινος απαγορευμένη στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επέμενε να απορρίπτει κάθε είδους μετεκλογική συνεργασία, εμμένοντας στη λύση της κυβέρνησης αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, που θα προέκυπτε αν χρειαζόταν και από επαναληπτικές εκλογές. Οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, όμως, εισάγουν νέα δεδομένα στην ευρεία πολιτική εξίσωση και δύναται να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την αναδιάταξη της στρατηγικής και των ισορροπιών στην πολιτική σκηνή.

Για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό παράθυρο κυβερνητικής συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές, μιλώντας στο forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου. Πρόκειται για ένα μήνυμα που έχει ως σκοπό να μετρήσει τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων και των εν δυνάμει υποψήφιων προς συνεργασία ή αποτελεί όντως μια ουσιαστική αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης; Αυτό μένει να διαφανεί το επόμενο διάστημα, καθότι θεωρείται βέβαιο ότι οι δηλώσεις Μητσοτάκη θα βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας και του δημόσιου διαλόγου.

«Ο λαός θα μας υποδείξει τελικά εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα κόμματα από ένα. Το βέβαιο είναι ότι η χώρα θα κυβερνηθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Αλλά αυτή δεν είναι δική μας απόφαση. Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτω η αυτοδυναμία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος προσδιόρισε χρονικά τη διεξαγωγή των εκλογών την άνοιξη του 2023.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια που ήθελαν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, σημειώνοντας πως «αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος θεσμικός πολιτικός ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες. Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο γιατί πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία και εκτιμώ ότι αυτό θα αποδειχθεί μέσα από την κάλπη. 
Έχουμε εκλογικό νόμο με ενισχυμένη αναλογική, με μπόνους και ξεκάθαρο πήχη αυτοδυναμίας. Αυτό τον στόχο θα διεκδικήσουμε. Μακάρι να μην έπρεπε να περάσουμε αυτή την περιπέτεια. Και σίγουρα αυτό δημιουργεί μια μικρή αστάθεια 2-2,5 μηνών. Γι ‘αυτό είναι υπεύθυνη η προηγούμενη κυβέρνηση η οποία άλλαξε τον εκλογικό νόμο».
.
 

Διαβαστε επισης