Πολιτική

Παράταση για τα κόκκινα δάνεια από τους Θεσμούς


Σε τρίπολο πίεσης για την κυβέρνηση ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση για την παράταση της προστασίας που υπάρχει για τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας καθώς και για τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως τις 15 Μαρτίου 2016.

Το Μαξίμου πέραν της πίεσης δανειστών και κοινωνίας βρίσκεται αντιμέτωπο και με το κόμμα το οποίο δίνοντας ένα τελευταίο στίγμα συντάχθηκε με τις δίκαιες κινητοποιήσεις. Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε τις αντιδράσεις σημειώνοντας ότι η κινητοποίηση αυτή συνιστά αγωνιστική παρέμβαση για την προάσπιση του δημόσιου, καθολικού και αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος.

Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε(!) τις δυνάμεις εκείνες που στηρίζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, δυνάμεις που βρίσκονται μέσα και έξω από τη χώρα και επιμένουν στη συνταγή νέων μειώσεων στις συντάξεις και καλεί την κυβέρνηση «να αντιταχθεί στα σχέδια των δανειστών και των ντόπιων συμμάχων τους».

Θέση της κυβέρνησης πάντως όπως διαμηνύουν στελέχη της, είναι ότι δεν τέθηκε θέμα για μείωση συντάξεων καινα επιτευχθεί η οριζόντια εξαίρεση όλων των κόκκινων δανείων που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία.

Παράλληλα, συζήτηση γίνεται και για μικρές βελτιώσεις στο νόμο Δένδια, όπως ανέφερε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μετά το τέλος της συνάντησης ενώ σχολίασε ότι θα δοθεί η παράταση που ζητάει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης έθεσε το θέμα της παράτασης της προστασίας που υπάρχει για τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας, καθώς και για τα κόκκινα δάνεια μικρών επιχειρήσεων, έως τις 15 Μαρτίου 2016 όπως διέρρευσε από το πρωί και επιβεβαίωσε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.

(Τα δάνεια αυτά δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν από τις τράπεζες σε fund, μέχρι να συμφωνηθεί η διαδικασία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών). 

Αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, κυβερνητικός ανέφερε πως δεν τέθηκε θέμα για μείωση συντάξεων.

 Η διαπραγμάτευση, ωστόσο, θα είναι σκληρή ανέφερε η ίδια πηγή, για τα θέματα που είναι ανοιχτά στις συζητήσεις με τους θεσμούς.

Σοκ για τα φορολογικά

Στο σκηνικό προστίθεται και η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη φορολογία εισοδήματος και της νέας κλίμακας που παρέδωσε στους δανειστές ο  Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πρόταση προβλέπει την επιβολή ανώτατου συντελεστή στο 50% από το 42% που ισχύει σήμερα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ή το 33% που ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Πηγές από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως από τις αλλαγές θα υπάρξουν επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 290 εκατ. ευρώ αλλά δεν διευκρινίζεται αν υπάρχουν και οι αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών.

Η πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη σε νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών. Στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, είναι η ανακατανομή του φορολογικού βάρους υπέρ των χαμηλών εισοδημάτων και η μεταφορά του στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια. Οι αλλαγές που θα συμφωνηθούν με τους επικεφαλής των Θεσμών θα περιληφθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ο Τσίπρας αναζητά... κομματική «διαφυγή»

Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν είναι τυχαία η αιφνίδια παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία που εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει την κυβέρνηση,αναζητώντας επί της ουσίας άλλοθι, συσπείρωση και στήριξη.

Για την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πήρε τρεις φορές, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό» και αυτό πρόσθεσε, «σε κάποιους δεν αρέσει, αλλά δεν είναι αυτοί που μας νομιμοποιούν και μας στηρίζουν». Είναι ο ελληνικός λαός που μας έδωσε καθαρή εντολή να υλοποιήσουμε τη συμφωνία κρατώντας απαρέγκλιτα τις κόκκινες γραμμές που αφορούν τη προστασία των αδύναμων, την προστασία των πολλών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι «αυτό θα κάνουμε απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα, τόσο εκτός όσο και εντός της χώρας» και όπως είπε «θα τα καταφέρουμε».

Την ίδια ώρα οι πιέσεις στην κυβέρνηση δεν αφορούν μόνο αυτές των δανειστών ή του κόμματος αλλά και της κοινωνίας.

Από αύριο και την Πέμπτη σε συνέχεια άλλων, όλες οι επαγγελματικές ομάδες, ακόμη και της εστίασης, ετοιμάζονται για τη μεγάλη κινητοποίηση της 4ης Φεβρουαρίου, με τους αγρότες να προειδοποιούν για «πρωτόγνωρες» καταστάσεις.