Πολιτική

Παράταση έως τον Φεβρουάριο στο θρίλερ της αξιολόγησης


 Εν τη απουσία σοβαρών πιθανοτήτων σύγκλισης ή όποιας συμφωνίας για την αξιολόγηση, στο επερχόμενο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, η κυβέρνηση καταστρώνει το στρατηγικό της σχεδιασμό ενόψει της επόμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, που θα διεξαχθεί στις 20 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για ημερομηνία ορόσημο, σύμφωνα με το Μαξίμου, όπου θα «παιχτούν» τα πάντα αναφορικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα τεθούν ουσιαστικά επί τάπητος τα ζητήματα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το επικείμενο Eurogroup, έχει τρόπον τινά προπαρασκευαστικό-διερευνητικό χαρακτήρα, χωρίς αυτό να υποβαθμίζει την σημασία του. Κάθε άλλο μάλιστα καθώς η Αθήνα ελπίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικοί της Ευρωζώνης, θα αποφασίσουν για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα.

Αλλωστε η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και η δρομολόγηση νέου γύρου διαπραγματεύσεων, αποτελεί το βασικότερο προαπαιτούμενο έτσι ώστε τελικώς να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος και ενδεχομένως ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, πριν το Eurogroup-ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο και στην περίπτωση αυτή, της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν «βαλτώσει»  από τον Δεκέμβριο, το τοπίο είναι εξαιρετικά «θολό» και η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε θέση παρατηρητή, «ευελπιστώντας» θα ανάψουν το πράσινο «φως» για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Διαφωνούν ΔΝΤ και Βρυξέλλες

ΔΝΤ και Βρυξέλλες έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, κυρίως εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να τεθούν και πάλι σε ισχύ οι διαπραγματεύσεις για τη β΄ αξιολόγηση. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως γνωστόν, ζητάει από το Μαξίμου, να δεσμευθεί ότι θα νομοθετήσει άμεσα συγκεκριμένα μέτρα, όπως για παράδειγμα η μείωση του αφορολόγητου, ενώ από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, δεν είναι αναγκαία, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Κρατάει κλειστά τα χαρτιά της η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα βρεθεί η «χρυσή» τομή ανάμεσα στους Θεσμούς και θα γίνει το πρώτο βήμα για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, που θα τροχοδρομήσει και τις εξελίξεις αναφορικά με την αξιολόγηση.  Η ελληνική πλευρά τηρεί στάση αναμονής, αποφεύγει την λογική της «δέσμευσης» και θέλει να αποκομίσει ισχυρές ενδείξεις για τις προθέσεις των δανειστών, προτού καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις, που θα έχουν ως χρονικό ορίζοντα το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και θα αποσκοπούν σε συμφωνία πακέτο με αξιολόγηση, μεσοπρόθεσμα μέτρα για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα.