Παράταση δύο μηνών για την κάλυψη των τεκμηρίων μέσω δωρεών και γονικών παροχών, χορηγήθηκε με απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Με τη διαδικασία αυτή διευκολύνονται όσοι δεν μπορούν να καλύψουν τις τεκμαρτές δαπάνες του φορολογικού έτους 2020, καθώς τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι χαμηλότερα.
Η παράταση χορηγήθηκε όχι για την κάλυψη των τεκμηρίων, αλλά επειδή, λόγω του Covid-19 και της υπολειτουργίας των Εφοριών, δεν είναι δυνατή η διεκπεραίωση όλων των δωρεών και των γονικών παροχών, έως την 31η Δεκεμβρίου 2020. Συνεπώς εξ αντανακλάσεως διευκολύνονται και εκείνοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια μέσω των δωρεών και των γονικών παροχών.
Ειδικότερα με την απόφαση Α.1276/2020 του υφυπουργού Οικονομικών απόστολου Βεσυρόπουλου, παρατείνεται έως 26.2.2021 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, η οποία έληγε εντός του μηνός Νοεμβρίου 2020 ή λήγει εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2020.
Η απόφαση αναφέρει συγκεκριμένα: Παρατείνεται μέχρι και την 26η Φεβρουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, η οποία έληγε εντός του μηνός Νοεμβρίου 2020 ή λήγει εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2020, καθώς και των δηλώσεων των οποίων μέσα στους μήνες αυτούς έληγε ή λήγει η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αίτησης παράτασης, ανεξάρτητα αν έχει υποβληθεί αυτή.
Για όσες περιπτώσεις η αρχική (εξάμηνη ή ετήσια) προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, έληγε ή λήγει από την 27η Νοεμβρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, αφετηρία της τρίμηνης προθεσμίας για υποβολή αίτησης παράτασης αποτελεί η νόμιμη λήξη της εξάμηνης ή ετήσιας προθεσμίας κατά περίπτωση».
Ωστόσο, η νομοθεσία προβλέπει, πως τα χρηματικά ποσά που δίδονται από διάφορους συγγενείς ή τρίτους (εξωτικούς) σε φορολογούμενο, τότε ο δωρεοδόχος, αυτός δηλαδή που λαμβάνει το χρηματικό ποσό, δύναται με το ποσό αυτό να καλύψει δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, εφόσον η δωρεά ή η γονική παροχή ολοκληρωθούν εντός του επίμαχου φορολογικού έτους.
Επειδή όμως, για φέτος παρατάθηκε για ένα δίμηνο η δυνατότητα ολοκλήρωσης των σχετικών πράξεων μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021, και εκείνες που θα γίνουν μετά την 1η Ιανουαρίου, θα «μετράνε» κανονικά για την κάλυψη των τεκμηρίων του έτους 2020.
Η διαδικασία και οι παγίδες
Σύμφωνα με τη νομοθεσία υπόχρεος για κατάθεση δήλωσης φόρου δωρεάς είναι ο δωρεοδόχος εφόσον η δωρεά δεν έχει καταρτιστεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο (άρθρο 85 παρ.2 ν.2961/2001). Σε διαφορετική περίπτωση, είναι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης, όλοι οι συμβαλλόμενοι.
Ακόμη πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 44 § 2 του ν. 2961/2001, η απόκτηση χρηματικών ποσών από δωρεά ή γονική παροχή υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή 10%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α΄ κατηγορία, με συντελεστή 20%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β΄ κατηγορία και με συντελεστή 40%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ΄ κατηγορία.
Αυτό σημαίνει πως, για να είναι συμφέρουσα η διαδικασία της δωρεάς, θα πρέπει το όφελος που θα προκύψει από την αποφυγή του επιπλέον φόρου, να είναι μεγαλύτερο από τον φόρο δωρεάς.
Ακόμη, το ποσό που δωρίζει ο Α φορολογούμενος, στον Β, αποτελεί τεκμήριο, δηλαδή, θα πρέπει να προκύπτει και να δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δηλώνει.
Ο έλεγχος
Επίσης, σύμφωνα με τις εντολές της ΑΑΔΕ, επειδή ο λόγος των δωρεών χρηματικών ποσών είναι προφανής και συγκεκριμένα η κάλυψη των τεκμηρίων, ενδέχεται οι φορολογικές αρχές, να ελέγξουν την εικονικότητα της δωρεάς.
Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να ζητήσουν από τους δύο (δωρητή και λήπτη) να προσκομίσουν απόδειξη μεταφοράς των χρημάτων (κίνηση λογαριασμών) ώστε να αποδειχθεί πως η δωρεά αποτελεί πραγματικό γεγονός και πως έγινε το ίδιο οικονομικό έτος με την δαπάνη εκ μέρους του φορολογούμενου π.χ. μιας αγοράς ακινήτου, αυτοκινήτου, εταιρικών μεριδίων κ.λπ.