Σχεδόν βέβαιη μπορεί να θεωρείται πλέον η λήψη αποφάσεων για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου – ή σε έκτακτη επόμενη συνεδρίαση του πριν από τα Χριστούγεννα – καθώς εκλείπει η αβεβαιότητα όσον αφορά τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ παράλληλα κάμπτονται οι αντιρρήσεις του Βερολίνου για άμεση συζήτηση/συμφωνία επί του θέματος. Ευρωπαίοι και ΔΝΤ κατέληξαν σε άτυπη παρασκηνιακή συμφωνία για τη συμμετοχή του Ταμείου και για τον τρόπο με τον οποίο θα οριστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η συμφωνία επετεύχθη στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ μετά έναν δεύτερο γύρο συζητήσεων παρουσία του Πολ Τόμσεν από πλευράς ΔΝΤ.
Την πληροφορία μετέδωσε ο ανταποκριτής της Real News στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για το περιεχόμενο συμφωνίας και για τον τρόπο υλοποίηση της.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με περίπου 6 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική έκθεση του στην Ελλάδα – τι έχει χορηγήσει μέχρι τώρα και τι έχει πάρει πίσω.
Ο ανταποκριτής της Real News επικαλείται δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελ, του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και παραγόντων της Κομισιόν, οι οποίες συγκλίνουν στην επιβεβαίωση της πληροφορίας.
ΔΝΤ: Ας μην καθυστερούμε...
Όπως επισημαίνει, ο Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε την «σύμπλευση Τόμσεν» με την ΕΕ και στη συνέχεια τόσο ο ίδιος όσο και ο Κλάους Ρέγκλινγκ περιέγραψαν τα επιμέρους στοιχεία της συμφωνίας.
Περιγράφοντας τον οδικό χάρτη για να φτάσουμε στη συμμετοχή του Ταμείου, ο Γερούν Ντάισελμπουμ είπε ότι το ΔΝΤ έχει αποδεχθεί πως δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν ποσοτικά από τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του προγράμματος. «Δεν μπορούμε να βάλουμε έναν αριθμό μπροστά τους», είπε χαρακτηριστικά. «Αλλά το ΔΝΤ δεν μπορεί πια να πει ότι αυτά που προσφέρουμε δεν είναι ικανοποιητικά».
Εξηγώντας την αλλαγή στάσης του ΔΝΤ, στελέχη των ευρωπαϊκών Θεσμών επισήμαναν ότι «δεν έχει νόημα να καθυστερήσει το Ταμείο να μπει στο πρόγραμμα, διότι αφενός η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές, αφετέρου οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές στα μισά και στα δύο τρίτα του δρόμου (από τα 3 έτη του προγράμματος)».
Τα μέτρα και οι εγγυήσεις
Το περιεχόμενο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα επικυρωθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αποσαφήνισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ. Όπως είπε, θα περιλαμβάνουν «αλλαγές κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, μείωση του plus επί των ευρωεπιτοκίων και εξομάλυνση της ωρίμανσης και αποπληρωμής δανείων» - δηλαδή έμμεση επιμήκυνση μεγάλου μέρους των δανείων που λήγουν την επόμενη επταετία.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα συμφωνηθούν, θα αποτελέσουν τροπον τινά «πολιτική εγγύηση» προς το ΔΝΤ και η ποσοτικοποίησή τους δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί.
Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ουσιαστικά δεσμεύτηκαν προς το ΔΝΤ ότι θα δρομολογήσουν άμεσα - στο πρώτο δίμηνο του 2017 - την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων και ότι θα συζητήσουν τα μακροπρόθεσμα μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018 - όπως απαιτεί ο Σόιμπλε. Ομως οι γενικές γραμμές των μεσο-μακροπροθεσμων μέτρων θα προκαθοριστούν τους επέομενους μήνες και θα είναι δεσμευτικές.
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι για το περιεχόμενο αυτής της άτυπης συμφωνίας Ευρωπαίων-ΔΝΤ δεν υπήρξε η παραμικρή αντίρρηση από πλευράς Σόιμπλε – άρα το Βερολίνο θα συναινέσει στη λήψη αποφάσεων στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.