Πολιτική

Παρασκευόπουλος: Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι ανθρώπινο


 «Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι απλώς ότι αντίκειται σε κάποιες διεθνείς υποχρεώσεις, το πρώτο που θα έλεγα είναι ότι δεν είναι καν ανθρώπινο. Αυτό είναι δεδομένο ότι μπορεί να οδηγήσει σε μία ανθρωπιστική κρίση. Θα έπρεπε η ανθρωπότητα να το βλέπει αυτό το πρόβλημα ως παγκόσμιο, ως πρόβλημα αλληλεγγύης και να μην έχει μία πολιτική του τύπου "ας γίνει κάτι μακριά από μένα, μακριά από την αυλή μου κι ας γίνει ό,τι να 'ναι". Πραγματικά αυτή η πολιτική είναι θλιβερή».

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στις μονομερείς ενέργειες χωρών που έχουν προχωρήσει σε κλείσιμο των συνόρων με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες.

Ο υπουργός ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα "Μέτρα για την Ενίσχυση πολιτών χαμηλού εισοδήματος: Δικαιοσύνη - Υγεία" που διοργάνωσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στο Πνευματικό Κέντρο Χρήστος Τσακίρης στη Σταυρούπολη.

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει αναπτύξει ένα ολόκληρο φάσμα από δραστηριότητες που αφορούν τους αδύναμους ανθρώπους, και στον τομέα της υγείας και στον τομέα της δικαιοσύνης και σε άλλους τομείς, και αναφέρθηκε εκτενώς στον δικό του τομέα, στο έργο του υπουργείου Δικαιοσύνης και στους τρεις κύριους κλάδους, τη φυλακή, τα δικαστήρια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Σε ό,τι αφορά τη φυλακή, την πρώτη χρονιά έγινε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών με έναν τρόπο που δεν έχει κατανοηθεί πλήρως, δηλαδή όχι με οριζόντια μέτρα, αλλά μία αποσυμφόρηση, η οποία να προβλέπει κυρίως τις πιο αδύνατες κατηγορίες κρατουμένων, όπως όσοι έχουν πρόβλημα με ναρκωτικά, οι φιλοξενούμενοι, όπως λέγονται ξένοι, οι ασθενείς και ανάπηροι, οι υπερήλικες, η οποία απέδωσε. Η φυλακή έχει πληθυσμό αυτή τη στιγμή 2.000 άτομα λιγότερο απ΄ότι είχε προηγουμένως. Και πάλι έχουμε υπερπληθυσμό, αλλά δεν είναι η κατάσταση τόσο ασφυκτική όσο πριν, και έτσι μπορεί να αναπτυχθεί κάποια πολιτική δομική και δημιουργική. Αυτό γίνεται τώρα με την προσπάθεια να δημιουργηθούν σιγά-σιγά στις φυλακές κάποιες δομές στήριξης της επανένταξης», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και ανέφερε ως παράδειγμα τη μονάδα απεξάρτησης στη φυλακή των Διαβατών στη Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά τα δικαστήρια το κύριο πρόβλημα είναι η βραδύτητα στην απονομή δικαιοσύνης, είπε ο κ. Παρασκευόπουλος. «Γίνονται εκεί προσπάθειες, οπωσδήποτε σε μεγάλο βαθμό η αποστολή του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να στηρίξει με υποδομές την απονομή της δικαιοσύνης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση δεν επεμβαίνει στη λειτουργία της δικαιοσύνης, η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Αυτό που οφείλει να κάνει το υπουργείο είναι να εγγυάται την ανεξαρτησία της και να τη στηρίζει με μέσα και υποδομές, αυτό είναι σε εξέλιξη», υπογράμμισε.

Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχουν κάποια δείγματα γραφής, ίσως το πιο γνωστό είναι το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο καθιερώθηκε, ωστόσο έχουν ληφθεί και άλλα μέτρα, υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Για παράδειγμα μία πιο αποτελεσματική ρύθμιση του θέματος της ρατσιστικής έμπρακτης δραστηριότητας -γιατί ό,τι αφορά τη ρητορεία είναι ήδη επαρκώς ρυθμισμένο το θέμα- και άλλα μέτρα είναι τώρα σε ανάπτυξη μέσω νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, οι οποίες ασχολούνται και με θέματα δικαιωμάτων και με θέματα οικογενειακού δικαίου, ποινικού κώδικα, ποινικής δικονομίας διοικητικής δικαιοσύνης και άλλα σχετικά» ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος.