Διεθνή

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση στον Λίβανο


Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ αλ-Χαρίρι δήλωσε σήμερα πως υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν ως απάντηση στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, επισημαίνοντας οτι η κρίση έχει φτάσει σε τέτιιο σημείο που μόνη λύση είναι η παραίτηση του.

Σε διάγγελμά του στις 4.00 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ αλ-Χαρίρι δήλωσε πως υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν.

Σημειώνεται πως άνευ προηγουμένου αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλον τον Λίβανο εναντίον μιας πολιτικής ελίτ που κατηγορείται για ασύστολη διαφθορά και ώθηση του Λιβάνου προς την οικονομική κατάρρευση, ενώ ο Χαρίρι απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Λιβανέζους να προστατεύσουν τη δημόσια ειρήνη.

Εν τω μεταξύ, μια ομάδα υποστηρικτών των σιιτικών οργανώσεων Χεζμπολάχ και Άμαλ επιτέθηκε και κατέστρεψε έναν καταυλισμό αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο κέντρο της Βηρυτού.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι αποκλεισμένοι από τους διαδηλωτές δρόμοι πρέπει να ξανανοίξουν και άφησε να εννοηθεί ότι οι διαδηλωτές χρηματοδοτούνται από ξένους οι οποίοι έχουν ως στόχο να "δειισδύσουν" στη χώρα.

Καπνός υψωνόταν από ορισμένα αντίσκηνα που πυρπολήθηκαν. Νωρίτερα, υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και της Άμαλ επέδραμαν στην περιοχή, στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας "Σιίτης, Σιίτης" αναφερόμενοι στους εαυτούς τους και βρίζοντας τους διαδηλωτές.

"Με το αίμα μας και τις ζωές μας προσφέρουμε τους εαυτούς μας θυσία για σένα, Ναμπίχ", φώναζαν αναφερόμενοι στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, επικεφαλής του Κινήματος Άμαλ. "Ακολουθούμε το κάλεσμά σου, ακολουθούμε το κάλεσμά σου, Νασράλα", πρόσθεσαν.

Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν επενέβησαν για να σταματήσουν την επίθεση, κατά την οποία οι διαδηλωτές χτυπήθηκαν με ραβδιά και καλούσαν σε βοήθεια καθώς έτρεχαν να σωθούν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Τελικά έγινε χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλυθεί το πλήθος.

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις 17 Οκτωβρίου έχουν οφδηγήσει σε μία ακραία κατάσταση- οι τράπεζες είναι κλειστές σήμερα για δέκατη ημέρα, όπως και τα σχολεία και οι επιχειρήσεις.

Η παραίτηση του Χαρίρι είναι μια πρόκληση για την ισχυρή Χεζμπολάχ -- ο Νασράλα έχει πει δύο φορές πως είναι εναντίον μιας τέτοιας κίνησης, επικαλούμενος τον κίνδυνο να επικρατήσει η ακυβερνησία και το χάος στην αραβική χώρα.
Ο Χαρίρι προσπάθησε την προηγούμενη εβδομάδα να κατευνάσει τη λαϊκή οργή μέσω μιας δέσμης μεταρρυθμιστικών μέτρων που συμφώνησε με τους άλλους σχηματισμούς που συμμετείχαν  στην κυβέρνηση του.

Παρά όλα αυτά, το περιεχόμενων των παροχών αυτών δεν ικανοποίησε τους διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβαστε επισης