Πολιτική

Paradise Papers: Στο φως τα ονόματα των Ελλήνων φοροφυγάδων


 Συναγερμό στις ελεγκτικές υπηρεσίες προκάλεσε η αποκάλυψη ότι τουλάχιστον 6.000 έγγραφα των Paradise Papers έχουν αναφορά Ελλάδα και ότι περιλαμβάνουν τουλάχιστον 130 ελληνικά ονόματα. Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή για ενδελεχή εξέταση των υποθέσεων ελληνικού ενδιαφέροντος, με κύριο στόχο την αποκάλυψη εισοδημάτων που δεν δλώθηκαν και δεν έχουν φορολογηθεί.

Η ΑΑΔΕ θα επικεντρώσει αρχικά τις έρευνες της σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που εμφανίζονται να έχουν "παρκαρισμένα" στους φορολογικούς παραδείσους μεγάλα χρηματικά ποσά, ή να τα διακινούν μέσω offshore.

Πρώτος στόχος να διαπιστωθεί αν τα ποσά αυτά δικαιολογούνται με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα στην Ελλάδα, ή αν πρόκειται για μαύρο χρήμα - αδήλωτο και μη φορολογηθέν, ΄ή προερχόμενο ενδεχομένως από παράνομες δραστηριότητες.

Οι φοροφυγάδες και οι «νόμιμοι»

Οσον αφορά την ελεγκτική πτυχή της υπόθεσης, γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στους φοροφυγάδες και σ΄ αυτούς που με νόμιμο τρόπο, ασκούσαν επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα στο εξωτερικό. Σε πρώτη φάση, το κέντρο βάρους του ελέγχου της ΑΑΔΕ θα «πέσει» στην αναγνώριση των παράνομων περιπτώσεων  και στην διαμόρφωση διαχωριστικής γραμμής με τις τρόπον τινά νομότυπες περιπτώσεις: εκείνες δηλαδή που έχουν τη «σφραγίδα» της νομιμότητας και από τις οποίες δεν προκύπτουν αποδείξεις φοροδιαφυγής ή διακίνησης μαύρου χρήματος.

Περί ηθικής…

Η εμπλοκή πάνω από 130 Ελλήνων στα Paradise Papers, απασχολεί από χθες και την πολιτική σκηνή του τόπου. Η συζήτηση περί «νόμιμου και ηθικού» ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, καθώς στην υπόθεση είναι πιθανόν να εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα, που νομίμως «φυγάδευσαν» εισοδήματα στο εξωτερικό. 

Το ερώτημα που γεννάται για τις εν λόγω περιπτώσεις και έχει ήδη ενταχθεί στην πολιτική συζήτηση- ακόμα και στο υψηλότερο επίπεδο- είναι αν αποτελεί ηθική «συμπεριφορά» η… εκροή χρημάτων σε φορολογικούς «παραδείσους», τη στιγμή που ο Έλληνας φορολογούμενος στενάζει και δεν έχει την αντίστοιχη ευνοϊκή μεταχείριση.

Οι χθεσινές αποκαλύψεις

Στα Paradise Papers εντοπίζονται 252 καταχωρίσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα, με την πλειονότητά τους να εντοπίζεται γεωγραφικά στην Αθήνα και στον Πειραιά. Άλλες περιοχές της Αττικής που εμφανίζονται στα αρχεία είναι η Εκάλη, η Πολιτεία, ο Διόνυσος, το Παλαιό και το Νέο Φάληρο, το Μαρούσι, η Γλυφάδα, η Αγία Παρασκευή, η Κηφισιά, η Βουλιαγμένη, η Βούλα, το Ελληνικό το Χαλάνδρι, ο Άλιμος, τα Βριλήσσια, το Ψυχικό, η Νέα Ερυθραία και ο Βύρωνας.

Μεταξύ των ελληνικών ονομάτων που αναφέρονται στα αρχεία, βρέθηκαν πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς, ενώ εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούν τις offshore για τον στόλο τους, αλλά και για να μειώσουν τα φορολογικά τους βάρη. Ακόμη, εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και στέλεχος που μετείχε σε offshore fund και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις τους.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Εθνος, αναζητώντας την λέξη «Ελλάδα» ανάμεσα στα 6,5 εκατομμύρια έγγραφα, εντοπίστηκαν περισσότερα από 6.000 που περιείχαν τον συγκεκριμένο όρο. Αυτά προέρχονται από 13 δικαιοδοσίες, μεταξύ των οποίων η Μάλτα, η Αρούμπα, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπέιντος, οι Βερμούδες, οι Νήσοι Κουκ, η Ντομινίκα, η Λαμπουάν, τα Νησιά Μάρσαλ, το Νησί Νέβις και η Αγία Λουκία.

Συχνά, σε αυτού του είδους τα έγγραφα, που προέρχονται από εταιρικά μητρώα, ο όρος «Ελλάδα» συναντάται στις διευθύνσεις επικοινωνίας που δηλώνουν οι μέτοχοι, οι διευθυντές ή άλλοι συνδεόμενοι με τις εταιρείες αυτές.

Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των εγγράφων αποκαλύπτει στοιχεία για offshore ελληνικών συμφερόντων. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες εντοπίζονται στα αρχεία που προέρχονται από το μητρώο της Μάλτας,όπου ο όρος Ελλάδα εντοπίστηκε σε 5.553 έγγραφα.

Ακολουθούν οι Μπαχάμες (539 έγγραφα), τα Μπαρμπέϊντος (222), οι Βερμούδες (33), η Αρούμπα (10) και τα Νησιά Μάρσαλ (8 έγγραφα). Ο όρος «Ελλάδα» επίσης αναφέρεται σε περισσότερα από 19.000 έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από την Appleby και 678 από την Asiacity trust. Τα έγγραφα αυτά μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, emails, ή και συμβάσεις δανειοδότησης και άλλου τύπου συμβόλαια.