Πολιτική

Παραδεκτές οι προσφυγές των καναλιών!


Το ΣτΕ αποφάσισε με ψηφους 16- 9 να εξετάσει τη συνταγματικότητα του νόμου Παπά. Εμπλοκή στη διαδικασία αδειοδοτήσεων

Εν μέσω έντονης νευρικότητας και ατμόσφαιρας τεταμένης τις τελευταίες μέρες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτές επί της αρχής τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών, αποφαινόμενη ότι πρέπει να εξετασθεί η συνταγματικότητα του νόμου Παππά. Η εξέλιξη αυτή είναι μια μικρή "νίκη" των παλαιών καναλαρχών, καθώς το θέμα παραμένει πλέον ανοικτό, η διαδικασία αδειοδοτήσεων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί τυπικά και τα κανάλια που δεν πήραν άδεια  θα έχουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν, ώσπου να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου. Το πολιτικό κλίμα φορτίζεται, η αντιπαράθεση θα κλιμακωθεί, ενώ περαιτέρω επιδείνωση αναμένεται στις ήδη τεταμένες σχέσεις δικαστικής-πολιτικής εξουσίας.

Η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ ελήφθη με ισχυρή πλειοψηφία 16 υπέρ και 9 κατά, ενώ ο εισηγητής πρότεινε να απορριφθούν οι αιτήσεις

Όπως γίνεται γνωστό η κρίσιμη τρίτη διάσκεψη που διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, διεξήχθη σε βαρύ κλίμα στη σκιά της πειθαρχικής έρευνας η οποία διατάχθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης σε βάρος μέλους της Ολομέλειας, με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούσαν προσωπικά θέματά του.

Της διάσκεψης είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, στην οποία γινόταν λόγος, μεταξύ άλλων, για «προσπάθεια εκβιασμού του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας», σχετικά με την υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του ΣτΕ που συμμετέχει στη σύνθεση της Ολομέλειας.

Όπως επισήμαινε νωρίτερα το Sofokleousin.gr σε σχετικό δημοσίευμα, η σημερινή συνεδρίαση και η απόφαση του ΣτΕ δεν επηρεάζει μόνο την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών αλλά διαμορφώνει πολιτικό κλίμα και οριοθετεί εκ νέου τις σχέσεις δικαστικής και πολιτικής εξουσίας. Το δημοσίευμα του "S":

«Απασφαλισμένη βόμβα» στο ΣτΕ

Κρίσιμη όχι μόνον για την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης τηλεοπτικών αδειών αλλά και για τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος και των σχέσεων δικαστικής-πολιτικής εξουσίας, είναι η αποψινή  διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών. Είναι η τρίτη συνεδρίαση με αντικείμενο τη συνταγματικότητα του νόμου για τις άδειες των καναλιών και τις νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν ο Αlpha, ο ΣΚΑΙ και οι εταιρείες Alter Ego του Β. Μαρινάκη και ITV CP του Γ. Βαρδινογιάννη.

Το κλίμα έχει επιβαρυνθεί με τις αλληλοκατηγορίες για προσπάθεια επηρεασμού τις δικαιοσύνης και τα δημοσιεύματα σε βάρος δικαστού του ΣτΕ, τα οποία προκάλεσαν την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και έντονη αντίδραση της Ενωσης Δικαστών.

Τα δημοσιεύματα αφορούν προσωπική ηλεκτρονική αλληλογραφία δικαστή-μέλους του ΣτΕ με υποψήφια διαγωνισμού για τη Δικαιοσύνη, την οποία φέρεται να διεκολύνει για τη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης διέταξε πειθαρχική, την οποία διενεργεί σώμα στο οποίο προεδρεύει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Ερωτηματικά εγείρονται τώρα ως προς τη συμμετοχή και τη στάση του συγκεκριμένου δικαστή  στην ψηφοφορία.

Επισημαίνεται ότι ένας ακόμη από τους Συμβούλους Επικρατείας που μετέχουν στη διάσκεψη υπέστη έμφραγμα και νοσηλεύεται, ενώ ο αντικαταστάτης του είχε ατύχημα και δεν μπορεί να μετάσχει. Τη θέση του έχει πάρει  δεύτερος αναπληρωματικός

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις