Πολιτική

Παππάς: Τα σχολικά κυλικεία πρέπει να στηριχθούν


Ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών και Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πραγματοποίησε συνάντηση με τις εκπροσώπους του Σωματείου Σχολικών Κυλικείων Αττικής (ΣΣΚΑ), Φρατζέσκα Τατούλη (πρόεδρος του ΣΣΚΑ), Ιωάννα Κολοκυθά (αντιπρόεδρος) και Ελευθερία Χατζηαναστασίου (μέλος). Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Νίκος Σκορίνης, υπεύθυνος του τμήματος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο Παναγιώτης Μελαχρινός, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Νίκου Παππά και ο Γιώργος Φλωράς, μέλος του Τμήματος Μικρομεσαίων ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι του ΣΣΚΑ ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του κόμματος για τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των σχολικών κυλικείων. Μεταξύ αυτών είναι:

1. Η διαδικασία των πλειστηριασμών. Παρότι οι πλειστηριασμοί επαναλαμβάνονται κάθε εννέα χρόνια, αποτελεί για τους ίδιους σημαντικό πρόβλημα που αυξάνει σημαντικά το ετήσιο κόστος λειτουργίας και κάνει ασύμφορη τη λειτουργία του κυλικείου.

2. Η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για τους πλειστηριασμούς δίνει τη δυνατότητα σε κάθε δημοτική Αρχή να ορίζει διαφορετικούς κανόνες, προκαλώντας σύγχυση και ανισότητες, ειδικά σε θέματα όπως τα δημοτικά τέλη και η κατανάλωση ενέργειας. Το αίτημα του ΣΣΚΑ είναι όπως η ΚΥΑ που ορίζει τα ζητήματα των πλειστηριασμών να ορίζει και αυτά τα ζητήματα.

3. Ο κλάδος εργάζεται ορισμένους μήνες τον χρόνο και το καλοκαίρι βρίσκεται σε «αναγκαστική ανεργία», λόγω της φύσης του επαγγέλματος. Ο ΣΣΚΑ ζητά να λαμβάνουν οι επαγγελματίες του κλάδου, κατά τους μήνες των διακοπών, επίδομα ανεργίας μέσω του κονδυλίου της μηνιαίας εισφοράς υπέρ ανεργίας των 10 ευρώ, που είναι υποχρεωμένοι και καταβάλλουν οι αυτοαπασχολούμενοι.

4. Το νέο φορολογικό θεωρείται καταστροφικό για τον κλάδο, παρά την πρόβλεψη για αναλογικό υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος με βάση τους μήνες λειτουργίας (οκτώ δωδέκατα). Ο κλάδος ζητά η αναλογία να γίνεται ανά επιχείρηση και με βάση τον αριθμό των «Ζ» της ταμειακής μηχανής, καθώς υπάρχουν σχολεία που, για πληθώρα λόγων, μπορεί να μείνουν κλειστά για πολλές ημέρες κάθε έτος, πέραν των κανονικών αδειών ή διακοπών.

5. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο εκμεταλλευτής ενός κυλικείου πλησιάζει στη συνταξιοδότηση θα πρέπει να προβλέπεται κάποιου είδους αυτοδίκαιη παράταση και ο πλειστηριασμοί του κυλικείου να μετατίθεται.

6. Το θέμα του καταλόγου των διαθέσιμων προϊόντων αποτελεί, επίσης, αγκάθι, καθώς δεν επιτρέπεται η πώληση προϊόντων που απαγορεύεται να καταναλωθούν από ειδικές κατηγορίες μαθητών (π.χ. παιδιά με διαβήτη) αλλά όχι από τους υπόλοιπους, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά η δυνατότητα πωλήσεων των κυλικείων. Παράλληλα, δεν υπάρχει έλεγχος στα τρόφιμα που εισέρχονται ανεξέλεγκτα στους σχολικούς χώρους από τα delivery. Βασικό αίτημα του ΣΣΚΑ είναι να διαμορφώνεται ο κατάλογος με βάση τις βαθμίδες εκπαίδευσης (βαθμίδες διατροφής).

Από την πλευρά τους, ο Νίκος Παππάς και ο Νίκος Σκορίνης δήλωσαν ότι «τα σχολικά κυλικεία πρέπει να στηριχθούν και ως μικρές επιχειρήσεις και ως παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών». Οι ίδιοι παρουσίασαν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την επιχειρηματικότητα και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν περαιτέρω με τους εκπροσώπους του κλάδου και, αφού μελετήσουν όλα τα ζητήματα, να τα θέσουν προς συζήτηση στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα