Οικονομία

Παππάς: Πρώτα η ανάπτυξη και μετά το χρέος


 Την άποψη πως "με την απόφαση του Eurogroup έγινε μια πολύ σοβαρή μεταβολή, καθώς θα εξυπηρετείται το χρέος μόνο εάν έχουμε ανάπτυξη", διατύπωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παπάς.

Αυτή η ρήτρα μαζί με τη ρήτρα της δημιουργίας αποθεμάτων για την εγγύηση της εξόδου της χώρας στις αγορές είναι οι δύο ακρογωνιαίοι λίθοι της απόφασης του τελευταίου Eurogroup» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης  στο debate με θέμα: «Λύση για το χρέος και προοπτική ανάπτυξης» που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

 «Η απόφαση αυτή και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων που ακολούθησε, αποτυπώνει μια γενική αντίληψη την οποία και η κ. Λαγκάρντ διατύπωσε, ότι έγινε ένα τεράστιο βήμα προς τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ η θέση του ΔΝΤ ήταν ότι πρέπει να γίνουν πολλά» πρόσθεσε.

 Υπογράμμισε ότι «από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα η εθνική οικονομία έχει κερδίσει σχεδόν 350.000 θέσεις εργασίας», πως «μέσα στο 2016 είχαμε αύξηση και των επενδύσεων και των εξαγωγών» και ότι «για πρώτη φορά η Ελλάδα 2015 βγήκε πρώτη στην απορροφητικότητα κονδυλίων».

 Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επισήμανε ότι «έχουμε αυτήν τη στιγμή μια απόφαση του Eurogroup η οποία περιέχει τη ρήτρα ανάπτυξης, που με λύπη μου ακούω ότι υποτιμάται ως μέτρο, διότι όπως είπα αντιστρέφει τη λογική, και προκρίνει την ανάπτυξη έναντι της εξυπηρέτησης του χρέους. Επίσης έχουμε αυτό που προεξοφλούν οι αγορές και αποτιμούν με χαμηλότερα από όλες τις υπόλοιπες φάσεις της κρίσης τα επιτόκιά μας, το απόθεμα του ESM το οποίο θα εγγυηθεί την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές».

 Ο Ν. Παππάς αφού είπε ότι η εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 τόνισε ότι «σήμερα επενδύουμε στις μεγάλες υποδομές και όχι μόνο στις υποδομές των μεγάλων έργων, των μεγάλων εθνικών δικτύων τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί, αλλά και στις υποδομές των νέων τεχνολογιών, των τεχνολογιών της διασύνδεσης στο διαδίκτυο υψηλών ταχυτήτων. Των υποδομών οι οποίες μπορούν να διασφαλίσουν ότι αναπτύσσεται ένας τεράστιος κλάδος με πολύ μεγάλες δυνατότητες, ο οποίος μπορεί να βελτιώσει και τη ζωή των πολιτών και την καθημερινότητά τους και τη σχέση τους με τη δημόσια διοίκηση και τις επιχειρήσεις μας να κάνει πιο παραγωγικές και βεβαίως να προσελκύσει τεράστια κεφάλαια τα οποία θα δημιουργήσουν δουλειές και θα βοηθήσουν να ξεκολλήσει η χώρα από την τελευταία θέση στους δείκτες διείσδυσης των νέων τεχνολογιών».