TECHin

Παππάς: Παραγωγός μικροδορυφόρων η Ελλάδα


Για τις ενέργειες που προβαινει η χώρα να γίνει παραγωγός διαστημικών αντικειμένων και υπηρεσιών, μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Παππάς τόνισε: «Θα υπερασπιστούμε με σθένος την ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει παραγωγός διαστημικών αντικειμένων και υπηρεσιών καθώς δεν μπορεί να είναι ενοικιαστής και καταναλωτής εσαεί». 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ανέφερε πως «τέσσερα ελληνικά Πανεπιστήμια, με 50 ερευνητές, έχουν υποβάλλει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να πάρει έγκριση, για την κατασκευή μιας πλήρους συστοιχίας μικροδορυφόρων». 

Ενώ έκανε ειδική μνεία στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης για την ίδρυση ενός κέντρου επιχειρηματικής καινοτομίας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαστήματος στην Ελλάδα καθώς και στην απόφαση μιας γερμανικής εταιρείας για την κατασκευή μονάδας μικροδορυφόρων στην Ελλάδα.

Για την παραίτηση Κριμιζή,  ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε πως: «Ο κ. Κριμιζής είναι ένας επιστήμονας του οποίου το κύρος δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, όμως βρισκόμαστε αυτή την στιγμή στην επόμενη μέρα. Ο ίδιος ο κύριος Κριμιζής τον οποίο τιμώ και σέβομαι είχε και κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Υπήρξαν κάποιες διαφωνίες που φάνηκε ότι είναι ανυπέρβλητες. Θα ήθελα να επαναλάβω όμως αυτό που λέει ο κ. Σταυρινίδης, ένας αξιόλογος επιστήμονας ο οποίος μπαίνει στο ΔΣ του ΕΛΔΟ, ότι ‘χρειάζεται ενότητα δυνάμεων για την επόμενη ημέρα για την διαστημική πολιτική της Ελλάδας’. Αυτή την στιγμή είμαστε στο στάδιο να συζητάμε ποια θα είναι η διαστημική πολιτική της Ελλάδας και ποιοι πρέπει να κληθούν για να την υπηρετήσουν».

Παράλληλα, ο υπουργός μίλησε και για τις δράσεις ανάπτυξης οπτικών ινών σε όλη την χώρα για γρήγορο internet, ενώ ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών έρχεται στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης που αφορά – μετά την Θράκη – στην τηλεοπτική κάλυψη στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας μέσω της εξασφάλισης της πρόσβασης των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης και εθνικής εμβέλειας.

Κλείνοντας, ανέφερε πως το σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακής υπογραφής θα εφαρμοστεί, σε όλο το δημόσιο μέχρι το τέλος του 2018.

Αναφερόμενος στη στήριξη των οπτικοακουστικών παραγωγών, ο Ν. Παππάς δήλωσε αισιόδοξος ότι στο μέλλον δεν θα έχουμε ξανά τέτοιου τύπου τριβές και δυσκολίες (σ.σ. ξένη παραγωγή στο Σούνιο), καθώς έχει γίνει συνείδηση σε όλους η σημαντικότητα στήριξης τέτοιων πρωτοβουλιών.

Σχολιάζοντας, τέλος, τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε κανείς πλέον δεν τολμά να μιλήσει για κλείσιμο του δημόσιου φορέα και έκανε λόγο για μια ΕΡΤ που κάνει μεγάλα τεχνολογικά βήματα προσφέροντας τις καλύτερες υπηρεσίες στο κοινό.