Ελλάδα

Παππάς: Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τη «νέα πραγματικότητα»


Η Ελλάδα πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο της, ως «κόμβος μεταξύ βορρά και νότου» σε διάφορα πεδία, αξιοποιώντας «τη νέα πραγματικότητα» που προέκυψε μετά τη συμφωνία με τη γειτονική χώρα και τις δυνατότητες για συνανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, τόνισε σε συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στο Κιλκίς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Ο υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στα τοπικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, για την επίσκεψή του το πρωί στη Μεταμόρφωση Κιλκίς και για την επικριτική στάση ορισμένων κατοίκων για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ήταν δύο μεμονωμένες περιπτώσεις» είπε ο κ. Παππάς και υπογράμμισε ότι ίδιος είχε στο χωριό «πάρα πολύ θερμή υποδοχή» και δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα στη συνεργασία του και με τους δύο κοινοτάρχες των Ευζώνων και της Ειδομένης για το πρόγραμμα «καθολικής τηλεοπτικής κάλυψης» στις περιοχές τους, παρά τη διαφορετική τους προσέγγιση τους στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τόνισε ότι αυτό είναι μια ένδειξη και από τις δύο πλευρές «ειλικρίνειας και αίσθησης καθήκοντος».

«Τις διαφορετικές αυτές θέσεις δεν τις αφήσαμε να μπουν εμπόδιο, στο να ασκήσουμε τα καθήκοντα μας, όπως οφείλουμε» είπε ο κ. Παππάς, αναφερόμενος στους κοινοτάρχες και πρόσθεσε: «Διότι πάνω από τη διαφωνία αυτή, η οποία σε μια δημοκρατία είναι αυτονόητη, σεβαστή, αναμενόμενη, στάθηκαν στο ύψος του καθήκοντος».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στο χώρο της συνέντευξης τύπου στο Κιλκίς το απόγευμα, είχαν έρθει και κάτοικοι της κοινότητας Μεταμόρφωσης για να ενημερώσουν τον υπουργό, ότι η στάση των διαμαρτυρόμενων πολιτών "δεν εκφράζει το σύνολο του χωριού" ο κ. Παππάς απάντησε :

«Ε, εντάξει, εγώ στη Μεταμόρφωση είχα πάρα πολύ θερμή υποδοχή, από εκεί και πέρα ήταν και δύο άνθρωποι που διαμαρτυρήθηκαν, αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα για όσους κατέχουν, εφήμερα πάντα, δημόσια αξιώματα. Βεβαίως και υπάρχουν άνθρωποι που διαφωνούν με την πολιτική που υλοποιήσαμε στο ζήτημα αυτό. Εγώ τη θεωρώ μια σοφή πολιτική, μια πολιτική που λύνει τα χέρια της χώρας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια πάρα πολύ καθαρή θέση υπέρ της συμφωνίας και έφερε και το βάρος της υλοποίησης μιας εξωτερικής πολιτικής, η οποία θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες μας» συνέχισε ο κ. Παππάς και επέκρινε άλλα κόμματα για τον «πάρα πολύ ακραίο τρόπο» που έχουν εκφραστεί για τη συμφωνία, ενώ χαρακτήρισε κάποια κόμματα, ως «δίφατσα, δίβουλα, υποκριτικά και πατριδοκάπηλα».

«Αν κάτι έχει χαρακτηρίσει το μακεδονικό, τον τελευταίο χρόνο είναι η υποκρισία» είπε ο υπουργός. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι υπήρξαν φορές που η συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίστηκε κατά τη συζήτηση στη Βουλή, από την αξιωματική αντιπολίτευση, ως «προδοτική» και συνέχισε:

«Δεν την έχω ακούσει, σε καμία των περιπτώσεων, να λέει ότι θα διεκδικήσει την ψήφο πολιτών για να την αλλάξει. Συνάγουμε λοιπόν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών - αν ο μη γένοιτο, που δε θα γίνει - για να εφαρμόσει μια «προδοτική» συμφωνία. Δεν ισχύει αυτό, έχουμε ακούσει και τον κ. Μητσοτάκη έξω να λέει ότι θα την εφαρμόσει, άρα νομίζω ότι επειδή περισσεύει η υποκρισία, καλά θα κάνουμε να την αφήσουμε στην άκρη».

«Να την αφήσουμε στην άκρη και να δούμε, πώς, στη νέα πραγματικότητα, η οποία αυξάνει τη δυναμική της Ελλάδας, το εκτόπισμα της Ελλάδας, τη σημαντικότητα της Ελλάδας στην περιοχή, θα λάβουμε τις πρωτοβουλίες αυτές οι οποίες θα πολλαπλασιάσουν το όφελος για τους πολίτες και των δύο χωρών» πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής υπογράμμισε ότι οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αντιμετωπίζονταν ως η «εσχατιά» του ελληνισμού, ενώ «αποτυπώνουν τις μεγάλες δυνατότητες που μπορεί να παίξει η Ελλάδα». Τόνισε, ότι η χώρα στο παρελθόν εξαιτίας και του «Ψυχρού Πολέμου», προβλημάτων εξωτερικής πολιτικής και του γεγονότος ότι «η προηγούμενη ηγεσία της γειτονικής χώρας, με ανιστόρητο τρόπο, είχε φέρει τα πράγματα σε ένα αδιέξοδο» δεν άσκησε αυτό το ρόλο.

«Υπάρχει, τώρα, μια νέα κατάσταση» πρόσθεσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι μπορούν όλοι να επωφεληθούν από αυτήν και συνέχισε: «Η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία δεν είναι το όριο μεταξύ δύο κόσμων πια. Είναι η γέφυρα, μέσω της οποίας, η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ξεχωριστό, δικό της ρόλο».

Ερωτώμενος, για την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τη συμφωνία των Πρεσπών και για την οικονομική πολιτική της, ο κ. Παππάς απάντησε :

«Ας κοιτάξει τη δική του τη θητεία και ας κοιτάξει τι χρέος ανέλαβε και τι χρέος παρέδωσε. Ο κ. Σημίτης, όταν παρέλαβε, το ελληνικό χρέος ήταν στα εκατό δισ. και όταν το παρέδωσε ήταν στα εκατόν ογδόντα δισ. Ας αναλάβει, λοιπόν, το μερίδιο της ιστορικής του ευθύνης πρώτα και καλοδεχούμενη η κριτική. Αλλά, θα περίμενε κανείς, όλοι οι Ελληνες και όλες οι Ελληνίδες, ότι θα μιλούσε εγκαίρως για τη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι χειρίστηκε κιόλας το συγκεκριμένο ζήτημα και θα περιμέναμε να ακούσουμε την άποψη του εγκαίρως. Δυστυχώς, όμως, η γενναιότητα έχει και μια σπανιότητα πλέον».

Ο κ. Παππάς μίλησε και για τις υποδομές που χρειάζεται να γίνουν στη περιοχή, μεταξύ αυτών και η σύνδεση της βιομηχανικής περιοχής με το σιδηροδρομικό δίκτυο, για το οποίο είπε ότι έχει γίνει ήδη η μελέτη, ενώ πρόσθεσε ότι δεν προβλέπει να υπάρξουν προβλήματα και με τα έργα του οδικού δικτύου.

Για την εφαρμογή του VAR στα γήπεδα είπε ότι το θέμα βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ότι το έργο θα προχωρήσει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Το μεσημέρι, ο υπουργός επισκέφθηκε την εταιρία παραγωγής και εμπορίας ανελκυστήρων «Kleemann» στο Κιλκίς, η οποία εξάγει σε εκατό χώρες και διαθέτει γραμμές και συναρμολόγησης στην Αυστραλία και σε μεγάλες χώρες, όπως η Ρωσία, η Κίνα, κ.α. και απασχολεί χίλιους τετρακόσιους εργαζόμενους, ενώ ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της και μίλησε με τη διοίκηση, με στελέχη και με το προσωπικό. Συναντήθηκε, επίσης, στον ίδιο χώρο, με τη διοίκηση της βιομηχανικής περιοχής του Κιλκίς (ΔΙΒΙΠΕΚ) και ενημερώθηκε για τα θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις.