Πολιτική

Παππάς: Ελλιπή τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας


Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΫΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, για τον αποκλεισμό της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων από τα εργαλεία ρευστότητας του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ελλιπή τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και  η υλοποίησή τους καθυστερεί σημαντικά

Ο τομεάρχης Οικονομία του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως στο κυβερνητικό μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν ενταχθεί μόνο 53 χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες θα μοιραστούν περίπου 500 εκατ. ευρώ από το ένα δισ. ευρώ που είχε εξαγγελθεί για την πρώτη φάση του προγράμματος.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προβλέπει την άμεση -μη επιστρεπτέα- ενίσχυση των επιχειρήσεων με τρία δισ. ευρώ.
Η στήριξη για επιχειρήσεις, που απασχολούν προσωπικό, θα μπορούσε να ανέρχεται σε δύο χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο με ανώτατο όριο ενίσχυσης τις 100 χιλιάδες ευρώ.  

Αντίστοιχα, στο πρόγραμμα του ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν ενταχθεί, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, μόλις δύο χιλιάδες επιχειρήσεις, με τις αισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις να ανεβάζουν τον τελικό αριθμό των δικαιούχων στις δέκα χιλιάδες επιχειρήσεις.
Για το πρόγραμμα εξέφρασαν ενδιαφέρον πάνω των 250 χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν να αντιμετωπίσουν τόσο τις αδυναμίες του συστήματος υποδοχής αιτήσεων όσο και τις υπερβολικές προϋποθέσεις που θέτουν οι τράπεζες, οι οποίες «κινούν» το πρόγραμμα με βάση τις εγγυήσεις που παρέχει το δημόσιο.

-Τα εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας κρίνονται αναποτελεσματικά και ο τρόπος αξιοποίησής τους οδηγεί την πλειονότητα των πληττόμενων επιχειρήσεων, κυρίως μικρών και μεσαίων, στον αποκλεισμό από αυτά  

Πρακτικά, η Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν παίζει το ρόλο της, ενώ και το νομοσχέδιο των μικροπιστώσεων, το οποίο είχε έτοιμο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου.

Εν ολίγοις, κάθε άλλο παρά λύνεται το πρόβλημα αποκλεισμού της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων από τα εργαλεία ρευστότητας.

 

Διαβαστε επισης