Πολιτική

Παππάς: Αν συναινέσει η ΝΔ για ΕΣΡ, η Βουλή θ' αποφασίσει για τις άδειες


Για κωλυσιεργία κατηγορεί ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς την Νέα Δημοκρατία αναφορικά με την διαφωνία της στην διαδικασία και τον τρόπο στελέχωσης του ΕΣΡ. Όπως ανέφερε με σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες διαμορφώθηκε ευρύτατη συναίνεση γύρω από την αναγκαιότητα διεξαγωγής διαγωνισμού για την απόδοσή τους. Δυστυχώς η ΝΔ δεν συμφώνησε και υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνει διαγωνισμός διότι «η αγορά χωράει άπειρα κανάλια.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύται από διάφορους βουλευτές ως μια πράξη καλής θέλησης, στον απόηχο και της σημερινής συνάντησης Τσίπρα-Μητοστάκη και διάθεση, τουλάχιστον, που επέδειξαν για συννενόηση-ενημέρωση στα μεγάλα θέματα, παρά τις αντικειμενικές διαφωνίες των δυο πλευρών.

Στη συνέχεια σημείωσε: «Σήμερα έχει προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία αρνούμενη να συναινέσει στη διεύρυνση του αριθμού των μελών του ΕΣΡ. Προφασίζεται υποτιθέμενες υπερεξουσίες της κυβέρνησης σε σχέση με το διαγωνισμό παρόλο που η μοναδική απόφαση που βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης είναι ο αριθμός των αδειών. Καλείται σήμερα να αποδείξει ότι δεν παίζει το παιχνίδι συγκεκριμένων συμφερόντων.

Εκ μέρους της κυβέρνησης δηλώνω το εξής. Εάν η ΝΔ συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, η Βουλή θα αποφασίσει για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. Εάν παρόλη την κίνηση καλής θέλησης από μεριάς μας η ΝΔ δεν συναινέσει είναι προφανές ότι επιλέγει να κάνει μεγάλη αβάντα σε όσους ωφελούνται από το καθεστώς του τηλεοπτικού χάους που εκθέτει τη χώρα διεθνώς».

Λίγο νωρίτερα και χθες επί του θέματος:

Ακονίζουν τα μαχαίρια για τη σύνθεση του ΕΣΡ

 Σκληρή κόντρα με αβέβαια τελικά αποτελέσματα αναμένεται και σήμερα στην ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που κατέθεσε ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Παππάς αναφορικά με την στέλεχωση του ΕΣΡ. Η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε επίθεση και δεν φαίνεται πρόθυμη να συναινέσει στην σύσταση του νέου ΕΣΡ τονίζοντας πως πρέπει να περιορισθούν οι υπερεξουσίες του Υπουργού Επικρατείας. Υπενθυμίζεται πως η ψηφορορία θα διεξαχθεί σήμερα στις 18:00 στην Ολομέλεια ενώ όλες οι πλευρές αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στην Διάσκεψη των Προέδρων αργότερα όπου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 4/5 για να περάσει η τροπολογία. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ. και Ενωση Κεντρώων έχουν εκφραστεί θετικά, ΚΚΕ και Χ.Α. δήλωσαν πρόθεση να ψηφίσουν «παρών», ενώ η Ν.Δ. και πιθανόν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θα την καταψηφίσουν.
 
Σε δηλώσεις της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σημείωσε πως: "Η Νέα Δημοκρατία καλείται να αποδείξει αν ενδιαφέρεται για την εφαρμογή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ή για τη διαιώνιση ενός καθεστώτος ανομίας και διαπλοκής. Ο καθένας μας θα κριθεί για τη στάση του".
 
Αυξάνεται η σύνθεση του ΕΣΡ
 
Aυξάνεται η σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από επτά άτομα σε εννιά, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή πριν από λίγο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εντός του κοινοβουλίου. Στο μήνυμα του ο Υπουργός τόνισε πως στόχος είναι η ευρύτερη συναίνεση στην αυριανή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και η ουσιαστική πολιτική θωράκιση του Συμβουλίου. Ως εκ τούτου, επιθυμία της κυβέρνησης είνα να συμμετέχουν μέλη προτεινόμενα από όλα τα κόμματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το κόστος για το Δημόσιο για το κάθε μέλος υπολογίζεται περίπου στα 20.000 ετησίως 
Ο υπουργός κατέθεσε την υπουργική τροπολογία κατά την έναρξη της συνεδρίασης για κύρωση συμφωνίας Ελλάδας – Καναδά και  προκάλεσε έντονο προβληματισμό διότι αύριο είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να διαφανεί εάν μπορεί να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 4/5 επι της πρότασης που ήδη έχει καταθέσει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
 
Οι εκπρόσωποι των ΝΔ, ΚΚΕ και Ποτάμι να καταγγέλλουν πως ο κ. Παππάς με αυτή την κίνηση επιχειρεί να «εξαγοράσει» την συναίνεση τους, διότι τους δίνει τη δυνατότητα να προτείνουν τον δικό τους άνθρωπο στο  ΔΣ του ΕΣΡ. Ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Νίκος Δένδιας μίλησε για «γύφτικο παζάρι του αισχίστου είδους» και έκανε λόγο για πλήρη αιφνιδιασμό της Βουλής. «Αυτό που κάνετε αποτελεί γύφτικο παζάρι του αίσχιστου είδους. Βάζετε δύο θέσεις παραπάνω, ώστε δύο κόμματα να διορίσουν τους δικούς τους και να επιτευχθεί η συναίνεση. Αυτή ήταν η πρόβλεψη του νομοθέτη; Να επεκτείνουμε την σύνθεση ; Να επιτυγχάνεται η συναίνεση δια της τοποθετήσεως ημετέρων; Η διάταξη αυτή μας εκθέτει ενώπιον του λαού. Μας λέει η διάταξη ότι είμαστε έτοιμοι μέσα από παζάρι για να βάλουμε τους δικούς μας να δεχθούμε οτιδήποτε. Εμείς στην ΝΔ την λογική αυτή την αποκρούουμε κάθετα». 
Το μόνο κόμμα που στήριξε την τροπολογία είναι η Ενωση Κεντρώων, όπου ο Δημήτρης Καβαδέλας να τονίζει ότι «είναι θετική η θέση μας για τη διεύρυνση των μελών του ΕΣΡ . Χαιρετίζουμε την διεύρυνση αρκεί να γίνεται με καλό σκοπό». 
 
Η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου πήρε το λόγο για να θυμίσει τις αμαρτίες των παλαιών κυβερνήσεων, για να λάβει την απάντηση:  δεν υπάρχουν αναμάρτητοι στην Ελληνική Βουλή» και συμπλήρωσε «η νέα κυβέρνηση εκλέγχθηκε υποσχόμενη την μη επανάληψή τους. Πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση προτάσσοντας το ηθικό πλεονέκτημα να επικαλείται το παρελθόν;».
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν μιλάμε για παζάρι αλλά για διευκόλυνση της συναίνεσης για το ΕΣΡ». Ο κ. Παππάς ανέφερε από το βήμα της Βουλής ότι το νέο πολιτικό περιβάλλον της βουλής οκτώ κομμάτων επιβάλει αλλαγές και τόνισε ότι η τροπολογία επιχειρεί να ενισχύσει τις συνθέσεις και πρόσθεσε ότι εύχεται να γίνει γίνει αποδεκτή και από την ΝΔ.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υπογράμμισε πως «οι εκπρόσωποι των κομμάτων ήταν ενήμεροι για την κατάθεση της τροπολογίας και άρα δεν υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού» και σημείωσε πως «αύριο το πρωί από την πλευρά μου θα κατατεθεί η νέα πρόταση» και συμπλήρωσε ότι τα κόμματα θα κληθούν να απαντήσουν «αν επιθυμούν να ξεμπλοκαριστεί το θολό και ως ένα βαθμό διαπλεκόμενο τηλεοπτικό τοπίο».
 
Ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Γιώργος Αμυράς είπε ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε «κομπάρσο» το ΕΣΡ για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών αδειών και με την τροπολογία «Επιχειρεί να καλλωπίσει το «σκιάχτρο». 
 
Ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε ότι «πότε ανακαλύψατε ότι χρειάζεται ενίσχυση το ΕΣΡ για να ανταποκριθεί στην νέα ψηφιακή εποχή” και έκανε λόγο για άκομψο και παιδαριώδη τρόπο να δικαιολογεί η κυβέρνηση την τροπολογία.
Από την πλευρά του, ο κ. Μανώλης Συντιχάκης από το ΚΚΕ ζήτησε να μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μας. Καυτηριάζουμε την τροπολογία και ψηφίζουμε «παρών»