«Στηρίζουμε έμπρακτα τις start up, δρομολογούμε το Πρόγραμμα Προθερμοκοίτησης 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση κλάδων αιχμής. Έχουμε ένα φαινόμενο έκρηξης νεοφυών επιχειρήσεων και η διάχυση των προϊόντων τους στην οικονομία και την κοινωνία θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.
Υποδέχτηκε σήμερα στο κτίριο του ΨΗΠΤΕ, ο κ. Παππάς, τουε εκπροσώπους της startup κοινότητας, καθώς και τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδη, με τους οποίους συζήτησε για τα διαθέσιμα και επερχόμενα χρηματοδοτικά και άλλα εργαλεία, καθώς και για την από κοινού χάραξη στρατηγικής για την υποστήριξη των καινοτόμων επιχειρήσεων της χώρας.
Στη συζήτηση, όπου συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Στέλιος Ράλλης, και η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ευγενία Φωτονιάτα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας, στην οποία συμμετείχαν οι start uppers που φιλοξενήθηκαν από το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ στο Περίπτερο 12 της φετινής ΔΕΘ.
Ο Νίκος Παππάς, κατά την ομιλία του, σημείωσε: «Η σημερινή εκδήλωση είναι η πρώτη σοβαρή ένδειξη, από την πλευρά της Πολιτείας, ότι η συμμετοχή στη ΔΕΘ δεν ήταν απλώς ένα πυροτέχνημα. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε, ανταποκρινόμενοι στο δυναμισμό που επιδεικνύετε. Έχουμε ένα φαινόμενο έκρηξης νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς οι περισσότερες έχουν ιδρυθεί τα τελευταία χρόνια και θεωρούμε πως η διάχυση των προϊόντων που αυτές παράγουν στην οικονομία και την κοινωνία θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη». Σύμφωνα με τον ίδιο, «προχωράμε ως Υπουργείο στη χαρτογράφηση και την ενίσχυση του υφιστάμενου δικτύου υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων. Δρομολογούμε το Πρόγραμμα Προθερμοκοίτησης, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, για να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα στους κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας. Σχεδιάζουμε δράσεις ανοιχτής καινοτομίας, με στόχο την προώθηση των καινοτόμων τεχνολογιών στη νέα γενιά».
Εν συνεχεία. ο Στάθης Γιαννακίδης ανέφερε: «Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τους start uppers. Λαμβάνουμε υπόψη μας τους προβληματισμούς για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και εντείνουμε τους ρυθμούς εργασίας για να διευκολύνουμε την ανάπτυξη των start up επιχειρήσεων. Στόχος μας είναι να ακούσουμε τις απόψεις σας και να έχουμε την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση. Είναι σημαντικό να αποκεντρώσουμε τέτοιες εκδηλώσεις για να συσχετιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι σε αυτή τη διαδικασία. Προχωράμε συνολικά στην αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση και ενισχύουμε την εσωτερική συνοχή της χώρας».
Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Στέλιος Ράλλης, τόνισε: «Η δουλειά που κάνετε είναι πολύ σημαντική και οι καλές ιδέες πρέπει να υλοποιούνται και να μη μένουν στα χαρτιά. Από την πλευρά μας εργαζόμαστε ώστε να αναδείξουμε αυτές τις ιδέες και σε σύντομο χρονικό διάστημα να εφαρμόσουμε -σε πιλοτική βάση- ορισμένες από αυτές με στόχο να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν κρίσιμοι τομείς της δημόσιας διοίκησης. Όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου τα ψηφιακά Μέσα θα λειτουργήσουν ως επιταχυντής και θα καταστήσουν την Ελλάδα ανταγωνιστική και πόλο έλξης επενδύσεων».
Την ίδια ώρα, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, Ευγενία Φωτονιάτα, υπογράμμιζε: «Η νέα μας προσέγγιση έχει τρεις άξονες: εργαλεία προσανατολισμένα στις start ups, απόπειρες οριοθέτησης του οικοσυστήματος με διοικητικούς όρους ως δομή που μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ενέργειες που βρίσκονται σε παραδοσιακές δράσεις και μπορούν να έχουν “παράθυρο” χρηματοδότησης γα τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Ενισχύουμε άμεσα τις επιχειρήσεις αυτές με την ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων: το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη επενδυτική πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αρχικό κεφάλαιο τα 300 εκατ. ευρώ. Ήδη 17 νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν επιλεγεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Επίσης, με το Μητρώο καταγραφής των θερμοκοιτίδων, καταγράφουμε όλες τις σχετικές δομές. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα όλοι οι χώροι να αποτελέσουν δομές χρηματοδότησης. Τέλος, σαν επιλέξιμες δαπάνες, έχουμε λογικές voucher φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες».
Κλείνοντας, ο Γιώργος Χριστοφορίδης, συντονιστής της εκδήλωσης και αρμόδιος –εκ μέρους της Helexpo και του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ- για την οργάνωση του πάρκου «Ψηφιακή Ελλάδα» στη ΔΕΘ και τη συμμετοχή δεκάδων νεοφυών επιχειρήσεων στην Έκθεση, ανέφερε: «Η σημερινή εκδήλωση δείχνει πως το Περίπτερο της “Ψηφιακής Ελλάδας” στη ΔΕΘ ήταν μόνο η αρχή. Η start up κοινότητα βρίσκεται σε μια κατάσταση εκρηκτικής ανάπτυξης. Ο δυναμισμός της είναι σημαντικός και η χώρα περιμένει πολλά από εσάς για την επόμενη μέρα της».
Μετά το τέλος των τοποθετήσεων, οι εκπρόσωποι των start up, αφού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που -για πρώτη φορά- είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν απευθείας με τους αρμόδιους Υπουργούς, κατέθεσαν τις προτάσεις τους για πιθανές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και τη θέσπιση επιπλέον κινήτρων, καθώς και τα ερωτήματά τους σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υφίστανται.