Οικονομία

Παπαθανάσης: Χρηματοδοτικά εργαλεία για στήριξη επενδύσεων στις ΑΠΕ από την Αναπτυξιακή Τράπεζα


Το πρώην εργοστάσιο χαρτοποιίας Λαδόπουλου, που πρόσφατα εγκρίθηκε η αξιοποίησή του μέσω ΣΔΙΤ επισκέφθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αναπληρωτής υπουργός: «Επισκεφθήκαμε σήμερα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη τον βουλευτή ΝΔ Αχαΐας 'Αγγελο Τσιγκρή και τεχνικό κλιμάκιο το πρώην εργοστάσιο χαρτοποιίας Λαδόπουλου, που πρόσφατα εγκρίναμε την αξιοποίησή του μέσω ΣΔΙΤ.

Αποτελεί ένα εμβληματικό έργο που διεκδίκησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θα συνδέει την ιστορία της πόλης με το παράκτιο μέτωπο. Πρόκειται να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και ενεργειακά αναβαθμισμένο κτιριακό συγκρότημα που θα εξυπηρετεί κοινωφελείς ανάγκες και εμπορικές χρήσεις της πόλης. Ένα πολύ σημαντικό έργο για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή».

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία των Αναπτυξιακών Τραπεζών για τις πράσινες επενδύσεις

Στο μεταξύ ο κ. Παπαθανάσης συμμετείχε στο 10ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο RGC 2022 και αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία και στο ρόλο των Αναπτυξιακών Τραπεζών για την ανάπτυξη πράσινων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε μεταξύ άλλων πως: «Η Ευρώπη καθυστέρησε πολύ να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να πάει σε μια ανεξαρτητοποίηση από ορυκτά καύσιμα και φτάσαμε στις μέρες μας όπου ο πόλεμος, μας έφερε μπροστά στην ενεργειακή κρίση και τρέχουμε πλέον να καλύψουμε το κενό». Παράλληλα ανέφερε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα, που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, ξεκίνησε τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των σχημάτων που θέλουν να μπουν στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στην ίδια συζήτηση που μετείχε ο αναπληρωτής υπουργός, ο Αντώνης Παπαγεωργίου, Senior Loan Officer της Ομάδας Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Ελλάδα και την Κύπρο ανέφερε ότι στην χώρα μας έχουν υπογραφεί συμβάσεις που φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ, από τις οποίες ένα μεγάλο ποσοστό περίπου 30% αφορούν το κλίμα και το περιβάλλον. Άλλωστε όπως ανέφερε «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει βάλει ως στόχο να είναι η Τράπεζα της ΕΕ για το κλίμα και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και έχει δεσμευτεί μέχρι το 2025, τουλάχιστον το 50% των συναλλαγών να αφορούν το κλίμα και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας σε επενδύσεις που θα ξεπεράσουν το 1 τρισ. ευρώ».

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου (BSTDB) Ντμίτσι Πανκίν επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο της Τράπεζας στη διαμόρφωση των projects που θα κληθούν να χρηματοδοτηθούν «αυτή τη στιγμή τα λεφτά δεν είναι το πρόβλημα. Υπάρχουν τεράστιες ποσότητες χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό» πρόσθεσε ο κ. Πανκίν, τονίζοντας πως η BSTDB μπορεί να συμβάλλει στην υλοποίηση επενδύσεις και project τόσο για ΑΠΕ όσο και για άλλες ευκαιρίες διασύνδεσης φυσικού αερίου και ενέργειας.

Τέλος, η κυρία Οάνα Σιμένε, Policy Officer, DG Economic and Financial Affairs, European Commission αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Repower EU, το οποίο υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία και της κλιματικής αλλαγής.

Διαβαστε επισης