Οικονομία

Δεύτερη η Ελλάδα στην ΕΕ σε απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ και ΤΑ- Ο απολογισμός


Η Ελλάδα είναι δεύτερη στην ΕΕ ως προς την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, καθώς η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση των επιχειρήσεων- ιδιαίτερα των μικρομεσαίων. Το επισήμαναν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, παρουσιάζοντας σήμερα τον ετήσιο απολογισμό για τη χρήση και την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο κ. Πιερρακάκης έκανε σύντομη αναφορά στο ΠΔΕ που είναι φέτος το μεγαλύτερο των τελευταίων 15 ετών, στο ΕΣΠΑ 2021- 2027 όπου η Ελλάδα έχει τη 2η θέση σε απορροφήσεις πανευρωπαϊκά, στο Ταμείο Ανάκαμψης για το οποίο θα εκταμιευθεί εντός του Απριλίου η 5η δόση  3,1 δισ. ευρώ, και στα ΣΔΙΤ, λέγοντας ότι μέσω αυτών στόχος είναι να κτιστούν πολλές φοιτητικές εστίες σε όλη τη χώρα.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για την άντληση κονδυλίων κατά τομείς  και για την κατανομή τους. Επισήμανε ότι:

-Το ΠΔΕ θα ανέλθει εφέτος σε 14,5 δισ. ευρώ και το 2026 σε 16,5 δισ. ευρώ. Αυτήν την περίοδο είναι σε επεξεργασία το νέο πρόγραμμα 2026- 2030. Στο υποσύνολο, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, που λήγει στις 31/12/2025, με προϋπολογισμό 11,8 δισ. ευρώ, μετά τις υπερδεσμεύσεις έχει 17 δισ. ευρώ. Τα δεσμευμένα έργα ανέρχονται στο 82% του συνολικού προϋπολογισμού και οι νομικές δεσμεύσεις στο 80%.

-Στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ως προς την απορρόφηση πόρων, μετά τον Απρίλιο θα υποβληθεί το αίτημα αναθεώρησης και στα τέλη του Μαΐου με τις αρχές του Απριλίου το 6ο αίτημα εκταμίευσης 3,9 δισ. ευρώ. Στα τέλη του Οκτωβρίου με τις αρχές του Νοεμβρίου θα υποβληθεί το 7ο αίτημα.

-Σε εξέλιξη είναι τα προγράμματα "Προλαμβάνω" για προληπτικές εξετάσεις και το "Σπίτι μου ΙΙ". Το δεύτερο κλείνει τον Ιούνιο 2026, αλλά εκτιμάται ότι τα κονδύλια του θα απορροφηθούν το τρέχον έτος. Ηδη μέσα σε 2,5 μήνες έχει καλυφθεί το 28% του προγράμματος. Το μέσο εισόδημα των ενδιαφερόμενων είναι 21.000 ευρώ και το 60% είναι ηλικίας κάτω των 37 ετών.

Σε εξέλιξη είναι τα τομεακά προγράμματα "Ταμείο Μικροπιστώσεων", με επιδότηση κατά 75% του επιτοκίου για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, και "Ταμείο Επιχειρηματικότητας".

Ένα νέο πρόγραμμα ύψους 84 εκατ. ευρώ αφορά τη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές ζημιές.

 Ο αν. υπουργός επισήμανε ακόμη ότι:

-Στο ΔΑΜ, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, εφέτος θα καλυφθεί το 100% των προσκλήσεων και το 70% των εντάξεων. Για τα νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.000 κατοίκους, υπάρχει επιχορήγηση 70%.

-Σε διαδικασία υπογραφής βρίσκονται 10 έργα ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ.

-Στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, τα 6,68 δισ. ευρώ εθνικών πόρων μοχλεύονται σε 17,6 δισ. ευρώ.

-Στην ΕΑΤΕ, για κάθε 1 ευρώ επένδυσης, ο αντίκτυπος στην οικονομία της χώρας είναι 23,21 ευρώ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις